|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jäähdytysvesien vaikutukset ja erilaiset riskit puhuttivat

11.01.2008Fennovoima esitteli eilisiltana Ruotsinpyhtäällä YVA-hankkeensa luonnosta kunnassa toimivalle seurantaryhmälle. Ryhmään kuuluu eri viranomaisia sekä kuntien edustajia ja mm. kalastus- ja luontoyhdistyksien edustajia. Varsinaisia yleisötilaisuuksia aiotaan pitää helmikuussa kaikilla neljällä vaihtoehtoisella sijoituspaikkakunnalla.


Eilisessä tilaisuudessa nousivat esille etenkin lämpimien jäähdytysvesien vaikutukset vesistöön ja kaloihin sekä jääolosuhteisiin.

- Erityisesti myös yhteisvaikutus Loviisan voimalan kanssa, mikä luonnollisesti otetaan huomioon, kertoo Fennovoiman ympäristöpäällikkö Marjaana Vainio-Mattila.

Esille nostettiin myös öljyonnettomuus- ja muihin riskeihin varautuminen sekä liitännäishankkeiden kuten voimajohtojen vaikutukset ja tieratkaisut. Vainio-Mattila toteaa konsultin laativan erilaisia mallinnuksia mm. jäähdytysvesien vaikutuksesta. Myös luontoselvityksiä tehdään ja laitoksen vaikutusta asukkaisiin ja saaristolaisiin selvitetään. Mallinnuksen avulla tehtyjä arvioita vaikutuksista saadaan syksyllä.

- Ihmisillä on hankkeesta paljon mielikuvia. Teemme asukaskyselyjä ja teemahaastatteluja, joilla saadaan mitattua asukkaiden ajatuksia.

Eilisen kokouksen kommentteja Vainio-Mattila pitää hyvinä.

- Ihmiset ovat valveutuneita ja esittivät asiat rakentavasti. Vastaavanalaisissa tilaisuuksissa Simossa ja Pyhäjoella on jäähdytysvesien vaikutus noussut myös puhutuimmaksi.

YVA-prosessi jatkuu Ruotsinpyhtäällä ja muissa mahdollisissa sijoituspaikoissa ainakin reilun vuoden ajan. Fennovoima luovuttaa yhteysviranomaisena toimivalle työ- ja elinkeinoministeriölle YVA-ohjelman tämän kuun lopussa. Ohjelma on yleisesti nähtävillä kahden kuukauden ajan helmi- ja huhtikuun välillä. Esilläoloaikana ohjelmasta voi tehdä muistutuksia. Yhteysviranomainen antaa esilläoloajan jälkeen jälleen lausunnon, jonka jälkeen yhtiö alkaa laatia YVA-selostuksen luonnosta. Selostuksen luonnos tulee nähtäville syys-lokakuussa. TEM:n lausuntoa YVA-selostuksesta odotetaan helmikuussa 2009. Fennovoiman YVA olisi siten valmis reilun vuoden kuluttua, helmi-maaliskuussa 2009. Yhtiö tekee YVA-menettelyn kaikilla neljällä paikkakunnalla.

Neljällä paikkakunnilla tehty samanlaiset YVA-luonnokset

Fennovoiman 95-sivuinen YVA-luonnos sisältää muun muassa yleistä tietoa ydinvoimasta, ydinturvallisuudesta ja YVA-menettelystä. Paikkakuntia ei ole laitettu sopivuus- tai muuhun järjestykseen tässä vaiheessa. Kaikilla neljällä mahdollisella sijoituspaikkakunnalla on selvitetty muun muassa maankäyttöä, kaavoitusta, maisemaa ja kulttuuriympäristöä, liikennettä, melua, maa- ja kallioperää ja pohjavettä, ilmanlaatua, sääolosuhteita, vesistöjen tilaa ja käyttöä, kasvillisuutta ja suojelukohteita.

Ruotsinpyhtään alueista todetaan, että osa voimalaitoksen sijaintialueen ympäristön alueista on merkitty maakuntakaavaan arvokkaaksi saaristomaisemaksi, joka tosin on alle viiden kilometrin etäisyydessä Hästholmenin voimalaitosalueesta. Vahterpää-Gäddbergsö –yleiskaavassa on varaukset vapaa-ajan asuntoja varten sekä maa- ja metsätalouskäyttöön. Kampuslandetin alueen maankäytöstä ei ole yksityiskohtaisia suunnitelmia. Luonnoksessa kuvaillaan saariston maisemia. Tyypillisenä maisemana Kampuslandetin saaren sisäosissa kuvaillaan kallioksi ja kuusimetsäksi. Ainoaksi kulttuurihistoriallisesti tärkeäksi kohteeksi alueilla nostetaan Kungshamnin satamapaikka Söderbyn alueella. Alue todetaan harvaanasutuksi. Asutuksen täsmällinen jakautuminen selvitetään, kun laitoksen tarkempi sijoittelu on selvillä. 20 kilometrin säteellä laitoksen sijoitusalueesta asuu noin 11 000 henkeä. Sadan kilometrin säteellä henkilömäärä nousee 1,6 miljoonaan. Viime vuonna tehtiin alustavia maaperätutkimuksia. Vedenhankintaa varten tärkeitä pohjavesialueita ei ole sijoitusalueen läheisyydessä.

Ydinvoimalaitoksen rakennuksia varten tarvitaan vähintään 50 hehtaarin maa-alue. Tästä noin 15 hehtaaria tarvitaan voimalaitoksen rakennusten ja apurakennusten käyttöön varsinaiseksi voimalaitosalueeksi ja noin 35 hehtaaria rakentamisen aikana työmaatoiminnoille. Ydinvoimalahankkeeseen liittyy voimansiirtoyhteyksien rakentaminen laitokselta valtakunnan verkkoon. Tätä varten tarvitaan ainakin kaksi 400 kV:n voimalinjaa ja yksi 110 kV:n linja. Edelleen hankkeeseen liittyy käytetyn polttoaineen loppusijoitus.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI