|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sijais- ja tukiperheitä tarvitaan lisää

08.01.2008– Uusia sijais- ja tukiperheitä kaivataan lisää Itä-Uudellemaalle. Niiden tarve tuntuu kasvavan jatkuvasti. Jokaisella lapsella on oikeus kestäviin ja turvallisiin ihmissuhteisiin, toteaa ”perhepankkiiri”, ohjaaja Katja Niemi, joka vetää vastikään perustettua kahdeksan kunnan yhteistä Itä-Uudenmaan perhehoitoyksikköä.


Sijais- ja tukiperhehoitoa on alueella kehitetty perhehoitopankkihankkeen alla. Hanke päättyi marraskuussa, mutta toiminta jatkuu. Loviisan seudun viisi kuntaa sekä Porvoo, Sipoo ja Askola ovat mukana uudessa Itä-Uudenmaan perhehoitoyksikössä, jota hallinnoi Järvikunnassäätiö.

Kuntien rahoittaman yksikön tarkoituksena on huolehtia sijais- ja tukiperhehoidon markkinoinnista ja koordinoinnista Itä-Uudellamaalla sekä rekrytoida ja  valmentaa uusia sijais- ja tukiperheitä, joita välitetään kuntien käyttöön. Kaikki pyritään hoitamaan yhdestä pisteestä eli perhehoitoyksikön kautta.

–Ennen hanketta perhehoitoon ei ollut panostettu juuri millään tavalla Itä-Uudellamaalla. Tästä kertovat myös Stakesin tilastot vuodelta 2006. Niiden mukaan koko maassa kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista ja nuorista 35 prosenttia meni perhehoitoon. Itä-Uudellamaalla luku oli 25 prosenttia eli tiettävästi yksi maan alhaisimmista. Hanke ja sen myötä syntynyt perhehoitoyksikkö onkin merkittävä askel eteenpäin, mainitsee Niemi. Perhehoitoyksikön toimitilat tulevat Lapinjärvelle Heikinkylän vanhaan kouluun, missä avataan maaliskuussa Järvikunnassäätiön uusi lastenkoti.

  Yhteinen malli kaikkiin kuntiin

  Hankkeen aikana kuntiin luotiin mm. sijais- ja tukiperhehoidon yhteinen toimintamalli ja  palkkiokäytäntö. Hankkeen puitteissa alkoi myös uusien sijais- ja  tukiperheiden rekrytointi ja koulutus. Tukiperhekoulutukseen osallistui vajaat kymmenen perhettä ja sijaisperheiden niin sanottuun pride-koulutukseen viisi. Pride-koulutus on sijaisperheiden valmennusta, evästystä, jossa selviää, mitä kaikkea sijaisperheenä oleminen merkitsee.

Hankkeessa luotiin edellytykset myös jo olemassa olevien sijais- ja tukiperheiden tukemiseen, koulutukseen sekä toisten tapaamiseen ja muuhun vertaistoimintaan. Tätä toimintaa on tarkoitus kehittää eteenpäin kuluvan vuoden aikana. Sijais- ja tukiperheitä on Itä-Uudellamaalla yhteensä vajaat sata.

Lapsiin liittyvät päätökset tekee aina kunnan sosiaalityöntekijä. Perhehoitopankin roolina on toimia auttavana kätenä.

  Uusille tukiperheille koulutusta helmikuussa

  Perhehoitoyksikön järjestämä ensimmäinen koulutuskokonaisuus on suunnattu uusille tukiperheille. Tukiperheillä tarkoitetaan perheitä, jotka ovat valmiita ottamaan lapsen luokseen esimerkiksi viikonlopuksi kerran tai kaksi kuukaudessa.

–Tukiperhetoiminta on avohuollon tukemista. Tukiperhettä tarvitaan silloin, kun lapsen omien vanhempien voimavarat uupuvat. Se voi tulla kysymykseen esimerkiksi silloin, kun yksinhuoltajaäidiltä puuttuu oma tukiverkko ja hän tarvitsee hetken omaa aikaa hengähtääkseen, mainitsee Niemi.

Tukiperhe on tavallinen lapsista pitävä perhe, jolla on aikaa ja halua jakaa arkea tuettavan lapsen kanssa. Tavoitteena on, että lapsen ja perheen välisistä ihmissuhteista muodostuisi mahdollisimman pysyviä. 

Tukiperhetoiminta on vapaaehtoisuuteen perustuvaa, mutta siitä maksetaan pieni palkkio ja kulukorvaus.

–Tukiperheiden tarve on suuri ja siksi järjestämme helmikuussa tukiperhekoulutuksen. Muutamia perheitä on jo ilmoittautunut, mutta lisää toivotaan, sanoo Niemi.

Hän jatkaa, että uudessa lastensuojelulaissa kuntia velvoitetaan entistä enemmän panostamaan lasten ja nuorten ongelmien ennaltaehkäisyyn ja siinä tukiperhetoiminta on yksi  tärkeä työmuoto.

  Sijaisperheenä olo vaatii sitoutumista

  Myöhemmin on tarkoitus ryhtyä kouluttamaan myös uusia sijaisperheitä. Sijaisperheeksi ryhtyminen vaatii erilaista sitoutumista kuin tukiperheenä toimiminen. Sijaisperheisiin tulevat lapset ovat huostaanotettuja ja on tärkeää, etteivät heidän perhesuhteensa jatkuvasti muuttuisi.

Niemen mukaan sijoitusten taustalla ovat usein vanhempien mielenterveys- tai päihdeongelmat.

–Lähtökohtana on, että perheeseen sijoitetulla lapsella on  mahdollisuus palata omaan kotiin. Usein käy kuitenkin niin, että lapsi on sijaiskodissa aikuistumiseensa saakka. Yhteistyötä ja tapaamisia pyritään kuitenkin järjestämään koko ajan myös omien vanhempien kanssa.

Perhehoitopankkihankkeen kautta itäisen Uudenmaan kunnille laadittiin suositus sijaisperheille maksettavista kulukorvauksista, hoitopalkkioista sekä niin sanotusta käynnistämiskorvauksesta, jolla sijaislapselle hankitaan esimerkiksi kalusteita. Korvaukset ovat kahdeksan kunnan alueella samansuuruiset.

Sijais- ja tukiperhetoiminnasta sekä koulutuksesta kiinnostuneet perheet voivat ottaa yhteyttä Katja Niemeen puh. 044-5705306 tai sähköpostitse katja.niemi@lastentalo.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI