|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruotsinpyhtään ja Pyhtään tilannetta
katsottava nyt uudelta pohjalta

04.01.2008–Ruotsinpyhtään tilanne ei ole Kotkan kannalta merkityksetön. Päinvastoin. Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf sanoo Ruotsinpyhtään valtuuston Loviisan seudun neljän kunnan fuusion kaataneen 10-10 äänestystuloksen aktivoineen uudelleen keskusteluyhteyden Kotkan ja Ruotsinpyhtään välillä. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että Kotka tarjoaisi Ruotsinpyhtäälle sosiaali- ja terveyspuolen palveluja isäntäkuntamallilla, jos ”Ruotsinpyhtää ei tiedä, minne päänsä kallistaisi”.


Lindelöf kertoo ottaneensa puheeksi kuntatoimintojen selvitystyön aloittamisen Ruotsinpyhtään kunnanjohtajan Risto Niemisen kanssa Ruotsinpyhtään valtuuston kahden fuusion kaataneen äänestyksen välillä joulukuussa. Ruotsinpyhtää on mukana Kotkan Paras-ohjausryhmässä, joka tarkastelee alueen kehitysmahdollisuuksia. Puitelain suunnitteluvelvollisuuden mukaan Kotkan kanssa selvitystä edellytetään Haminalta, Pyhtäältä ja Ruotsinpyhtäältä. Lindelöfin mukaan elinkeinopoliittisen selvityksen tekemistä Ruotsinpyhtäälle saakka ulottuvalle työssäkäyntialueelle on pitänyt hyvänä asiana myös kuntaministeri Mari Kiviniemi.

Lindelöfin mielestä Ruotsinpyhtään äänestystulos muutti kokonaistilannetta niin, että hän ei henkilökohtaisesti sulje pois palvelujen tuottamista isäntäkuntamallilla ruotsinpyhtääläisille. Hän muistuttaa, että Ruotsinpyhtää tekee jo tällä hetkellä yhteistyötä Kotkan suuntaan niin terveydenhuollossa kuin koulutuksessakin.

–Kyllä Ruotsinpyhtää on kallellaan myös Kotkan suuntaan.

Lindelöf visioi, että Ruotsinpyhtää voisi tulevaisuudessa olla yhtenä osana Etelä-Kymenlaakson kokonaisuutta. Koska tilanteet muuttuvat, myös Ruotsinpyhtään mahdollinen lähentyminen Kotkaan päin on otettava huomioon.

–Tämä avaa uusia mahdollisuuksia keskusteluille ja voisi helpottaa myös Pyhtään tilannetta. Myös asennetta Pyhtääseen pitää ajatella uudelleen.

Tähän saakka Kotka on tarjonnut Pyhtäälle ainoastaan fuusiota.

Lindelöf kuitenkin huomauttaa, että Kotkalla on valtuustopäätös siitä, että kaupunki pyrkii vain täysfuusioihin. Lindelöf ei ole tällä haavaa viemässä epävirallista aloitettaan luottamushenkilöiden punnittavaksi.

Lindelöf painottaa, että Kotkassa joudutaan nyt miettimään näkymiä ensin Haminan kanssa.
–Siinä yhteydessä on peilattava kokonaisuuteen myös Ruotsinpyhtäätä ja Pyhtäätä. Kuvio liittyy kaupunginjohtajan mukaan koko Etelä-Kymenlaakson muotoutumiseen.

–Valtion aikataulussa asioita ei ehditä selvittää, vaan tarvitaan lisäaikaa.
Lindelöf tähdentää, että Kotkassa Ruotsinpyhtäälle on haluttu antaa ratkaisujen tekoon täysi työrauha.
–Mutta keskusteluyhteyttä ei ole katkaistu.

Ministeriö pyytää lisäselvitykset myös fuusion hyväksyneiltä kunnilta

Ministeriö haluaa Loviisan seudun kuntafuusion hyväksyneiltä Loviisalta, Pernajalta ja Liljendalilta lisäselvityksiä siitä, miten kunnat aikovat peruspalvelunsa, lähinnä terveys- ja sosiaalipalvelut, vastaisuudessa järjestää. Ainakin Loviisa ja Liljendal ovat jo saaneet lisäselvityspyynnön sähköpostina ministeriöstä. Vastausaikaa valtioneuvostolle annettavalle selvitykselle on 29.2. saakka.

Loviisan seudun fuusion hylänneet Lapinjärvi ja Ruotsinpyhtää aloittavat omat neuvottelunsa valtiovallan edustajien kanssa ensi viikolla. Kunta-asiat siirtyivät vuodenvaihteessa sisäministeriöstä valtiovarainministeriön alaisuuteen.

–Tässä vaiheessa Loviisalta, Pernajalta ja Liljendalilta pyydetään ainoastaan lisäselvityksiä, eikä neuvottelupyyntöä esitetä, koska nämä kolme kuntaa olivat fuusioratkaisun puolella, ylitarkastaja Suvi Savolainen kertoo.

Ministeriön lisäselvityspyynnössä todetaan, että kunnat valmistelevat vastauksensa yhteistyössä samaan kokonaisuuteen kuuluvien kuntien kanssa.

Lapinjärven ja Ruotsinpyhtään kunnan kanssa käytäviä neuvotteluja vetää ylijohtaja Cay Sevón. Lapinjärven neuvotteluryhmä tapaa ensimmäisen kerran tiistaina 8.1. ja Ruotsinpyhtään edustajien kanssa kokoonnutaan perjantaina 11.1. Molemmat tapaamiset pidetään valtiovarainministeriössä. Savolaisen mukaan seuraavat neuvottelut käydään paikan päällä kunnissa.

Kuntajakoselvitys mahdollisuus vaikeissa tapauksissa

Ministeriön lisäselvityskysymykset koskevat muun muassa sitä, miten kunta aikoo toteuttaa sosiaalihuollon ja perusterveydenhuollon toiminnallisen kokonaisuuden siten, että varmistetaan palveluiden saatavuus ja sujuvuus asukkaiden kannalta, sekä sitä, milloin puitelain velvoitteet toteutuvat kunnassa tai yhteistoiminta-alueella. Savolainen ei halua ottaa kantaa siihen, nimeääkö ministeriö jossain vaiheessa kuntajakoselvittäjän ratkomaan Loviisan seudun tilannetta.

–Lain mukaan kuntajakoselvitys voidaan tehdä vaikeissa tapauksissa. En osaa ennakoida, tuleeko se kyseeseen. Eikä asialla kannata spekuloida.

Selvitysmies on ratkonut tilannetta Jyväskylän seudulla, Rääkkylän ja Kiteen välillä sekä Siikajokilatvan kunnissa.

Ministeriö voi määrätä kuntajakolain mukaisen erityisen selvityksen tehtäväksi, mikäli kuntajaon muuttamista koskeva asia on erityisen laaja tai vaikea, tai olemassa on jokin muu perusteltu syy. Erityisselvitys voidaan määrätä tehtäväksi myös siinä tapauksessa, että vähintään 20 prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista on tehnyt esityksen kunnan lakkauttamisesta tai uuden kunnan perustamisesta.

Kuntajakoselvittäjä voi ehdottaa kuntajaon muutosta sekä kansanäänestyksen järjestämistä ehdotuksestaan. Ehdotuksen perusteella ministeriö voi määrätä kansanäänestyksen järjestämisestä. Jos selvittäjän ehdotus saa kansanäänestyksessä enemmistön tuen kyseisessä kunnassa, kuntajaon muutos voidaan tehdä valtuustojen kannanotoista riippumatta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI