|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


R-pyhtää ei taipunut fuusioon uusintakierroksellakaan
28.12.2007Ruotsinpyhtään kunnanvaltuusto hylkäsi eilisiltana kuntafuusion täsmälleen samoin 10-10 (yksi tyhjä) numeroin kuin runsas viikko sitten. Uusintakierros ei näin ollen saanut yhtään valtuutettua muuttamaan mieltään.

Katso LS-VIDEO KOKOUKSESTA

Viime viikon maanantaina kunnanvaltuusto hylkäsi kuntafuusion äänin 10-10 (yksi tyhjä) puheenjohtaja Asko Vilamaan äänen ratkaistessa. Jo tiistaina sisäasiainministeriön kuntaosasto lähetti Ruotsinpyhtään kunnalle kutsun neuvotteluryhmään tammikuussa. Keskiviikkona kokoontui kunnanhallitus, joka päätti kutsua kunnanvaltuuston koolle käsittelemään uudelleen fuusioasiaa.

Eilisessä kokouksessa käytiin vilkasta keskustelua ja moni aiemmin hiljaa istunut valtuutettu avasi suunsa ja paljasti, mistä kenkä oikeastaan puristaa. Jyrki Tepponen (vas.) tarttui kuntafuusion poliittiseen puoleen ja etenkin siihen, että RKP saisi uudessa kunnassa yksinkertaisen enemmistön.

–Siis yksinkertaisen enemmistön, hän kertasi kolmasti, jotta asia varmasti menisi perille. –Ja valtahan aina houkuttelee. Sen käyttäminen on kuitenkin vaikeaa.
Keskustan Jorma Pappila kommentoi Tepposen puheenvuoroa toteamalla, ettei yksipuoluejärjestelmä ole kovin hyvä historian valossa.

Tepposen mielestä Ruotsinpyhtään valtuuston aiemman kielteisen päätöksen jälkeen julkisuudessa on esitetty sopimatonta kieltä sekä päätöksestä että myös päättäjistä.

–Suur-Loviisan kaupunginjohtajan suusta on kuultu, että osa Ruotsinpyhtään kylistä olisi häntänä Suur-Loviisalle, totesi Tepponen ja piti lausumaa käsittämättömänä. Hänen mielestään se, että joitain alueita pidetään häntänä, ei ole omiaan lisäämään luottamusta.

Taisto Uutinen (sd.) ehätti puolustamaan Olavi Kalevaa toteamalla, että häntä-sanontaa on käytetty jo pitkään etenkin Haavisto-Vastilasta, eikä sanonta ole Kalevan keksimä. Uutinen muistutti myös, että fuusiossa on kysymys kuntalaisten palveluista. Asiaa ei pitäisikään hänen mielestään politisoida liikaa niin, että kuntalaiset kärsivät. Hän myös kyseli, miksi neljä kuntaa ei kelpaa, mutta viisi olisi kelvannut.

–Onko se politiikkaa?
Asko Nurmirannan (kesk.) mielestä kysymys on ennemminkin maakunnallinen kuin poliittinen. Osa ruotsinpyhtääläisistä haluaa kymenlaaksolaisiksi, ei itäuusmaalaisiksi.
–Itä-Uudellemaalle ei haluta. Eivät siinä luvut ja kaaviot mene perille. Jos Haavisto-Vastila on se ylimääräinen häntä, niin sittenhän häntä on pistettävä poikki.

”Mikään ei ole muuttunut”

Keskustelun kuntafuusiosta aloitti Marjatta Soidinsalo (sd.), joka ihmetteli miksi ”täällä taas istutaan”. Hänen mielestään runsas viikko sitten tehtiin kuntalain mukainen päätös, eikä mikään ole muuttunut sen jälkeen. Soidinsalo esittikin, ettei Ruotsinpyhtään kuntaa lakkauteta eikä uuteen kuntaan yhdistytä. Sen sijaan hänen mielestään on syytä ryhtyä viipymättä syventämään yhteistyötä kaikkien lähikuntien kanssa.

Timo Noroviita (vihr.) toivoi, että Soidinsalo täsmentäisi millaista yhteistyötä ja keiden kanssa hän tarkoitti. Soidinsalo ei kuitenkaan osannut vastata, sillä selvitystä muiden kuntien kanssa ei ole tehty, vaikka sellaista on nimenomaan toivottu.
–Selvityksiin ei ole kuulemma ollut voimavaroja.

Kunnanjohtaja Risto Nieminen toisti jo aiemman kantansa, jonka mukaan Ruotsinpyhtään oli mukana Kotkan kaupunkiselvityksessä. Se ei kuitenkaan johtanut mihinkään.

Pappilan mielestä vaihtoehdot ovat koko ajan olleet Loviisa, Loviisa ja Loviisa.

RKP:n ryhmän kannan esittänyt Raili Äijö katsoi, että kuntafuusio on ainoa mahdollisuus.

–Kysymys ei ole vain meistä. Hartioillamme on 16.000 asukkaan yhteisö, hän muistutti.

Markku Paakkarinen (sd.) oli Soidinsalon kanssa samaa mieltä siitä, ettei mitään erityistä uutta tietoa ole viime päätöksen jälkeen ilmaantunut, vaikka hän on sitä rivienkin välistä yrittänyt etsiä. Paakkarinen kannatti Soidinsalon vastaehdotusta.

Fuusion kannalla oleva Pekka Heikkilä (kok.) toisti, että valtuutettujen tiedossa ovat luvut, kaaviot ja kriteerit, jotka puhuvat fuusion puolesta. Hän muistutti, että päättäjillä on velvoitteita kuntalaisia kohtaan.

–Kuntalaisten takia fuusio olisi tärkeä, ei meidän täällä istuvien. Kokoomus ei saavuta fuusiolla mitään, sillä emme saa paikkaa edes järjestelytoimikuntaan. Se ei olekaan meidän kriteerimme, Heikkilä sanoi ja huomautti, että mikäli fuusio ei toteudu, joudutaan Ruotsinpyhtään santalaatikolla pian leikkimään sisäasiainministeriön edustajien kanssa.

Lapinjärvi ratkaisi

Keskustan Kimmo Eloranta muistutti, että keskusta oli yksimielisesti viiden kunnan fuusion kannalla. Hänen mielestään pelin henki oli tuolloin, että fuusioon tulee mukaan viisi kuntaa tai sitten ei tule fuusiota.

–Oli valitettavaa, että Lapinjärvi sanoi ei. Lapinjärvi tämän asian ratkaisi. Kannatin viiden fuusiota, mutten neljän.

Eilisiltana äänestettiin täsmälleen samalla tavalla kuin viime viikolla. Asko Nurmiranta äänesti tyhjää, joten äänet menivät tasan 10-10. Puheenjohtaja Asko Vilamaan ääni ratkaisi fuusion hylkäämisen.

Tesjokelaisten listassa 370 nimeä

Ennen valtuuston kokouksen alkamista luovutettiin kuntafuusion puolesta Tesjoella kerätty nimilista, jossa oli 370 nimeä. Nimet kerättiin viime lauantaina ja sunnuntaina. Nimiä oli keräämässä seitsemän henkilöä ja vastaanotto joulun alla oli pääosin myönteinen. Tavatuista tesjokelaisista 90 prosenttia kannatti kuntafuusiota ja noin 10 prosenttia vastusti.

Listaa olivat valtuustosalissa luovuttamassa Seppo Monto, Rauno Fält ja Keijo Tähtinen. (EK)

Olavi Kaleva: ”Valtiolla keinonsa”

Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva pitää Ruotsinpyhtään valtuuston jo toistamiseen kuntafuusiolle kielteistä päätöstä ”hirveän huonona” uutisena.

–Tämä avaa kentän. Nyt katsotaan, mihin Loviisan seutu hajoaa ja mitä Pernaja tekee.

Kalevan mielestä Ruotsinpyhtään ratkaisu jäädä fuusion ulkopuolelle antaa myös huonot lähtökohdat yhteistoiminta-alueen luomiselle.

–Kaikkien kannalta tilanne on nyt auki ja epävarmuudessa eletään.

Kaleva kuitenkin ennustaa, että valtiovallalla on takataskussaan keinoja muuttaa tilannetta: –Ei pakolla, mutta muilla keinoin. Valtion toimet voivat olla rankemia kuin nyt ajatellaan.

Loviisan seudun kunnista yhdistymiselle ovat vihreää valoa antaneet Liljendal, Loviisa ja Pernaja. Kalevan mielestä on teoriassa mahdollista myös kolmen fuusio, mutta siitä pitäisi käydä uudet neuvottelut. Ruotsinpyhtään kielteiselle kannalle hän ei löydä järjellisiä perusteita. Sellainen ei Kalevan mielestä voi olla esimerkiksi RKP:n ylivallan pelko.

–Neuvoteltu yhdistymissopimus oli paras mahdollinen. Palveluverkko olisi säilynyt, vaikka tietenkään kukaan ei voi ennustaa pitkälle tulevaisuuteen, ja uusi valtuusto olisi aikanaan tehnyt ratkaisunsa. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI