|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
950 ?/kk kannabishoitoon: Kela ja oikeus tyrmäsivät, vaikka lääkärit puolsivat (19.11.2018 08:53)
Esperi takoo Suomeen yrityskauppamiljonäärejä ? valtaosa rikastuneista on naisia (19.11.2018 07:48)
Sote-markkinoilla käy kova rytinä ? yrityskauppa joka neljäs päivä (19.11.2018 07:22)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Neljän kunnan neuvotteluissa
katosi usko tasapuolisuuteen”

21.12.2007Ruotsinpyhtään kunnanvaltuuston puheenjohtaja Asko Vilamaa (kesk.) kertoi eilen näkemyksensä siitä, miksi neljän kunnan fuusiohanke kaatui täpärästi kunnanvaltuustossa viime maanantaina. Vilamaan mukaan uusissa sopimusneuvotteluissa sekä alueellinen että polittinen tasapaino järkkyi verrattuna viiden kunnan fuusioneuvotteluihin.


–Jatkosopimusneuvottelujen myötä minulla ja myös osalla muita meidän ruotsinpyhtääläisiä neuvottelijoitamme usko tulevan päätöksenteon harmoniaan ja myös alueiden tasavertaiseen asemaan katosi, Vilamaa kirjoittaa.

Hänen mukaansa viiden kunnan neuvotteluissa ei juuri esiintynyt poliittista peliä, vaikka ”jo tuolloin” osa poliittisista ryhmistä järjesti seminaareja yhdistymisen tiimoilta.

–Loppupelissä myös tämä peli oli neuvonpidon painostuksen väline.
Vilamaa lopettaa tiedotteensa kysymykseen:
–Voidaankin kysyä, jos tarkoituksena oli saada toimiva Loviisan seutu kokonaisuutena, ovatko asenteet ainoastaan Ruotsinpyhtäällä ja valtuuston puheenjohtajalla olleet epäkunnossa, jos haluttuun lopputulokseen ei päästäkään.

Vilamaa ihmettelee lisäksi sitä, miksi fuusion kaatuminen on sysätty yksinomaan hänen vastuulleen.
–Yksinkö minä puheenjohtajana tässä äänestin, kun puolet, eli 10 valtuutettua äänesti minun kanssani sopimusta vastaan.

Neuvotteluissa kaikki voittavat ja häviävät

Vilamaa kannatti Loviisan seudun fuusiota siinä vaiheessa, kun mukana olivat kaikki viisi kuntaa. Tietojemme mukaan neljän kunnan neuvotteluilmapiiriä heikensi ainakin sopimuksen järjestelytoimikunnan paikkajako: viiden kunnan sopimuksessa kaikilla kunnilla oli yhtä monta paikkaa, kolme kullakin, ja ainoastaan Loviisalla viisi. Neljän kunnan sopimuksessa Lapinjärven paikat jaettiin ja paikkoja vähennettiin niin, että Loviisa sai 5, Pernaja 4 ja Ruotsinpyhtää ja Liljendal molemmat kolme paikkaa.

Myös lautakuntapaikkajako herätti tiettävästi tyytymättömyyttä, sillä siirtymäkauden lautakuntapaikkajaossa huomioitiin alueellinen edustavuus niin, että vanhoista kunnista kukin saisi vähintään kaksi paikkaa 11-paikkaisiin lautakuntiin. Ongelman ydin näyttääkin olevan se, että Ruotsinpyhtäällä fuusion kaataneet katsovat, että neljän fuusiossa painopiste olisi siirtynyt viiden fuusioon verrattuna voimakkaammin lähteen ja RKP:n vahvoille alueille.

Pernajan kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja yhdistymissopimusta laatineen työryhmän puheenjohtaja Mats Lobbas (r.) on hämmästynyt siitä, jos neljän sopimus kaatui RKP:n pelkoon.

–Toisaalta Ruotsinpyhtäällä fuusio olisi suurin muutos, sillä kaikissa muissa kunnissa RKP on vahva. Mutta uudet vaalit ovat jo ensi syksynä ja niiden lopputulos tuskin vastaa nykytilannetta.

Järjestelytoimikunnan paikkajaosta syntynyttä erimielisyyttä Lobbas piti normaalina. –Kolmen muun kunnan neuvottelijat katsoivat, että tilanne on ok.

Pernaja oli alunperin toivonut asukaslukuun perustuvaa paikkajakoa. Toisaalta joissakin kysymyksissä äänestettiin Pernajan tappioksi 3-1. Ruotsinpyhtää sai sopimukseen maininnan Teutjärven koulusta: koulu saa toimia ainakin sopimuksen voimassaoloajan, eli kolme vuotta. Muiden koulujen säilyminen on kiinni siitä, pysyykö niiden oppilasmäärä vähintään 40 oppilaassa, jolloin periaatteessa pikkukouluja voitaisiin lakkauttaa jo seuraavien kolmen vuoden aikana, jos niiden säilyttämiselle ei löydy erityisiä syitä.

Valtio ryhtyy vetämään neuvotteluja fuusion hylänneiden kuntien kanssa

Loviisan seudun fuusion hylänneet Lapinjärvi ja Ruotsinpyhtää joutuvat seuraavaksi neuvottelemaan valtion kanssa siitä, miten ne aikovat täyttää kuntien palvelurakenneuudistuksen puitelain vaatimukset.

Molempien neuvotteluryhmien puheenjohtajaksi tulee sisäministeriön kuntaosaston osastopäällikkö, ylijohtaja Cay Sevón. Lisäksi ministeriötä edustaa kuntakehitysyksikön ylitarkastaja Suvi Savolainen. Ryhmään tulee edustus myös sosiaali- ja terveysministeriöstä. Lisäksi ryhmiin tulee molempien kuntien edustus.

Sevónin mukaan neuvottelujen kulku määritellään jo ennen tammikuun puoliväliä. Lapinjärvi sai kutsun neuvotteluihin jo aiemmin ja Ruotsinpyhtää tiistaina valtuuston fuusion hylänneen päätöksen jälkeen.

–Ruotsinpyhtään kunnanhallituksen keskiviikkona tekemä päätös [valtuuston uudesta kokouksesta] tuli meille yllätyksenä. Siihen meillä ei ole osuutta eikä arpaa, Sevón kertoo. Hän kuitenkin aprikoi, että pikaisella neuvottelukutsulla saattoi olla jonkinmoinen vaikutus pikakokoukseen.

Molempien kuntien kanssa erikseen käytävät neuvottelut käsittävät Sevónin mukaan todennäköisesti kolme tapaamista. Tarkoituksena on saada selvyyttä siihen, miten kunnat aikovat sosiaali- ja terveyspalvelunsa järjestää uudessa tilanteessa. Konkreettisia suunnitelmia ei siis vielä vaadita, vaan pääasia on hallituksen linjauksen mukaisesti olla ”Paras-uralla”.

Sevónin mukaan myös fuusion puolesta äänestäneiden Liljendalin, Loviisan ja Pernajan tilanne on nyt epäselvä, koska kolmistaan ne eivät täytä puitelain vaatimuksia, eikä kolmen fuusiosta ole edes neuvoteltu.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI