|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pernaja lämmittää yhdistymisneuvottelut Porvoon kanssa
18.12.2007Pernajan kunnanvaltuusto oli tuskin ehtinyt päättää lähteä mukaan neljän Loviisan seudun kunnan fuusioon, kun tieto Ruotsinpyhtään valtuuston täpärän kielteisestä kannasta saavutti valtuutetut. Nyt Pernaja tekee aiemman päätöksensä mukaisesti, eli jos neljän kunnan fuusio ei toteudu, Pernaja ryhtyy jälleen neuvottelemaan fuusiosta Porvoon kanssa.–Pernajalla on päätös alla, että Porvoon suuntaan lähdetään. Aikanaan katsotaan, mitä täällä ja Porvoossa päätetään. 1.1.2009 ei nyt tapahdu mitään ja kunnallisvaalitkin ehditään käydä, kommentoi ruotsinpyhtääläisten päätöstä Pernajan valtuuston puheenjohtaja Mats Lobbas.

Lobbas oli hyvin yllättynyt Ruotsinpyhtään kielteisestä fuusiokannasta. Yllättynyt oli myös kunnanjohtaja Ralf Sjödahl.

–Vielä päivällä signaali Ruotsinpyhtäältä oli, että fuusioehdotus menisi niukasti läpi. Sjödahl oli juuri päättyneessä kokouksessa vakuuttanut valtuustolle, että neljän kunnan fuusiokin riittää puitelain asukaslukuvaatimuksen täyttämiseen.

–Jos emme nyt päätä fuusiosta, niin tammikuussa saamme kutsun sisäministeriöön selvittämään, miten aiomme puitelain vaatimuksen täyttää. 4.000 asukasta ei riitä.

Lobbas ihmetteli, mikä on Ruotsinpyhtään tulevaisuuden strategia. Hän ei lähtenyt arvailemaan, mikä fuusioehdotuksen siellä kaatoi.

–Mihin suuntaan siellä lähdetään neuvottelemaan? Kotkaanko?

Pernajassa neljän kunnan fuusio voitti äänestyksessä

Kuntafuusiosta äänestettiin Pernajassa ennen kuin tieto Ruotsinpyhtään päätöksestä saatiin. Tällä kertaa vastakkain olivat kunnanhallituksen esitys lähteä mukaan neljän kunnan fuusioon, sekä vastaehdotus, jossa fuusiopäätöstä lykättäisiin seuraavalle valtuustokaudelle. Lilian Westerlund esitti Jan-Eric Björkellin, Mikael Böökin ja Rosita Holmbergin kannattamana, että asiassa otettaisiin aikalisä. Björkell kritisoi sitä, että neljän kunnan fuusion taloudesta ei ole tehty laskelmia.

–Nyt teemme päätöksen sokkona.

Björkell oli tyytymätön myös siihen, että sisäministeriöstä ei ole saatu kirjallista vakuutusta siitä, että neljän kunnan fuusio riittää myös valtioneuvostolle.

Sjödahl selvitti, että neljän fuusiossa vain Ruotsinpyhtään talous on alijäämäinen ja se voidaan kuitata muiden kuntien ylijäämällä.

Böökin mielestä fuusiossa ei ole kysymys demokratian toteutumisesta vaan teknokraattien hankkeesta, joka on ”sailasta menoa”.

–Selvitykset eivät tyydytä, vaan tarvitaan ainakin vuoden tuumaustauko, Böök sanoi.

Rosita Holmbergin mielestä neljän kunnan fuusio on liian pieni täyttämään puitelain velvoitteet.

Fuusiota kannattaneen Petra Paakkasen mielestä demokratia toimii parhaiten juuri yhdistymällä, sillä toinen vaihtoehto olisi yhteistoiminta-alue.

–Yhteistoiminta-alue merkitsee isäntäkuntaa, jossa Pernajalla olisi vähän sananvaltaa, mutta samalla oma osuus on kuitenkin maksettava.

Fuusiota kannattanut Kalevi Lappalainen vakuutti, että pienempiäkin fuusioita on tekeilla kuin Loviisan seudun neljän kunnan yhdistymishanke.

Westerlundin esitys fuusiopäätöksen lykkäämisestä seuraavan valtuustokauden eli 1.1.2009 alkavalle kaudelle hävisi kunnanhallituksen myönteiselle fuusiokannalle äänin 8-13. Lykkäysesityksen puolesta äänestivvät Westerlundin lisäksi Björkell, Lars Bäcklund, Rosita Holmberg, Mikael Bök, Hans Stoor, Johan Ståhlberg ja Christoffer Sundberg.

Kunnanhallituksen esityksen kannalla olivat Maria Gustafsson, Kenneth Hoffman, Pia Hydén, Sabina Krogars, Kalevi Lappalainen, Birgit Lindfors, Mats Lobbas, Petra Paakkanen, Leif Skogster, Ulf Weckström, Maria Virtanen, Marjo Vuokko ja Kati Ylivainio.

Pernajan ensi vuoden talousarvioon valtuusto ei tehnyt suuria muutoksia. Marjo Vuokko esitti kolmen ryhmän kantana, että kulttuuribudjettiin otetaan takaisin 6.000 euron määräraha. Se käytettäisiin Agricola-kaivauksissa löydettyjen esineiden konservointiin. Aloite päätettiin yksimielisesti hoitaa pontena ilman, että budjetin numero-osaa jouduttiin muuttamaan.

Lisäksi budjetin tekstiosaan tuli RKP:n toivomuksesta lisäys, jonka mukaan kunnan koko henkilöstölle järjestetään jatkokoulutusta.

Kunnanjohtaja selvitti ennen budjetin ja taloussuunnitelman hyväksymistä, miksi Pernajan investointibudjetti näytti tällä kertaa suurelta.

–Investointeja rahoitetaan 1,20 miljoonan euron edestä viemäröinnin liittymismaksuilla. Viemäröinti on tarpeen, sillä kiinteistöt ovat ensimmäisen luokan pohjavesialueella. Koskenkylän päiväkodin laajennus on tarpeen, sillä kolmella ryhmäperhepäiväkodilla on terveystarkastajien väliaikaislupa toimia.

–Eikä kunnassa ole yhtäkään päiväkotipaikkaa vapaana. Kolmen miljoonan euron investoinnit ovat hyvin perusteltavissa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI