|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)
KL: 52 työntekijän yritys toimii ilman pääluottamusmiestä ja liittoja ? ?Palkankorotus otettiin heti käyttöön täysimääräisenä? (15.11.2018 11:21)
50 000 nimeä täynnä ? Kansalaisaloite raiskauksen määritelmästä menee seuraavan eduskunnan käsittelyyn (15.11.2018 10:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruotsinpyhtään kunnanvaltuusto kaatoi Loviisan seudun kuntafuusion äänin 10-10

17.12.2007Ruotsinpyhtään kunnanvaltuusto yllätti maanantai-iltana hylkäämällä lähes varmana pidetyn neljän kunnan fuusion. Päätös Ruotsinpyhtäällä syntyi täpärimmällä mahdollisella tavalla. Äänet jakautuivat tasan 10-10, kun yksi valtuutettu äänesti tyhjää. Näin valtuuston puheenjohtajan, keskustan Asko Vilamaan ääni ratkaisi, ja yhdistymissopimus hylättiin.Ruotsinpyhtään valtuustossa käytiin asiasta ennen äänestystä värikäs keskustelu. Keskustan Arto Nurmiranta vertaili valinnan olevan kuin ruton ja koleran välillä. Demarien Taisto Uutinen puolestaan vetosi ajattelemaan omaa nenää pidemmälle. Porvooseen tai Kotkaan liityttäessä hän arvioi ruotsinpyhtääläisille irtoavan kulttuurilautakunnan varajäsenen paikan, kun taas Loviisan vaihtoehdossa olisi hänen mukaansa ollut jonkin verran vaikutusmahdollisuuksiakin.

Eilisiltana kokoontuivat kaikki fuusiota hakemassa olleet neljä Loviisan seudun kuntaa. Ruotsinpyhtäätä lukuun ottamatta muut kunnat hyväksyivät fuusiosopimuksen. Loviisan valtuustossa yhdistymissopimus hyväksyttiin yksimielisesti, lyhyiden puheenvuorojen jälkeen.

Pernajassakin valtuusto päätti äänestyksen jälkeen liittyä neljän kunnan fuusioon. Äänet jakautuivat 13 fuusion kannalla ja 8 vastaan. Nyt kun jäljellä olisi Ruotsinpyhtään kieltäytymisen jälkeen vain kolme kuntaa, aloittaa Pernaja liitosneuvottelut Porvoon kanssa.

Liljendalissa neljän kunnan fuusiokanta voitti äänin 15-2.

Olavi Kaleva erittäin pettynyt
"heikoimman lenkin" päätökseen


Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva oli maanantaina illalla tuohtunut ja erittäin murheellinen Ruotsinpyhtään valtuuston tekemästä kielteisestä fuusiopäätöksestä.
-Oudoksuttaa, että taloudelliselta kannalta heikoimmalla lenkillä oli varaa sanoa ei. Ruotsinpyhtään päätös oli yllätys ja olen erittäin pettynyt. Ne, jotka fuusiota vastaan äänestivät, ottivat sellaisen vastuun, etteivät tiedä mitä tekivät. Tästä aiheutuu nyt hirvittäviä ongelmia, ja romutetaan järkevä tulevaisuuden rakenne, Kaleva sanoi.

Rkp:n pelkoa?

Sitä, olisiko jotain pitänyt tehdä toisin tai antaa enemmän tietoa heille, joita liitos askarrutti, Kaleva ei osannut arvioida. Mahdollista Rkp:n ylivallan pelkoa hän ei ymmärrä fuusiokielteisyyden syynä.
-En ymmärrä Rkp:n pelkoa. Mikään ei olisi niin dramaattisesti muuttunut. Se olisi kaukaa haettua. Haavisto-Vastilan alueen asukkaille oli Kalevan mukaan annettu tieto, että kylien hakemusta liittyä Kotkaan olisi tuettu.
-Jos tällaiset asiat ratkaisivat, perusteet olivat todella heikot ja voi vain ihmetellä. Haavisto-Vastila olisi ollut vain häntä, eikä edes luonteva osa Loviisaa, Kaleva pohti.
Hän huomauttaa, että nyt kaikki Loviisan seudun kunnat joutuvat tekemään selvityksen siitä, miten puitelain väestö- ja muista vaatimuksista aiotaan selvitä.
-Liljendalin, Loviisan, Pernajan ja Ruosinpyhtään fuusioratkaisu oli jo saanut hyväksyvän signaalin, ja nyt tämä korttirakennelma sortui, Kaleva kuvaili.

Itä-Uusimaa hajoaa?

Olavi Kaleva arvioi, että Ruotsinpyhtään tekemä päätös voi hajottaa koko Loviisan seudun ja aiheuttaa pahimmillaan myös Itä-uudenmaan kuntarakenteen hajoamisen ja yhteen suureen Itä-Uudenmaan kuntaan menemisen.

Pernaja aikoo nyt aloittaa neuvottelut Porvoon kanssa fuusiosta, kun fuusioituvia kuntia olisi vain kolme. Sitä miten Loviisan seudun kuntien ajautuminen Porvoon syliin voitaisiin estää, ei Kaleva osaa vielä sanoa. Yksi mahdollisuus on laatia Loviisan seudun yhteistoiminta-alue.
-Tämä fuusiojuna meni jo. Seuraava tulee vuonna 2010. Ruotsinpyhtään päätös vei suoraan jo kaksi miljoonaa euroa. Pelkkä rahakysymys tämä ei kuitenkaan ole, vaan haluttiin saada laajemmat hartiat, Kaleva sanoi.

"Loviisa nukkuu yön yli"

Loviisa aikoo nyt Kalevan mukaan "nukkua yön yli" ja miettiä joulun jälken mitä voidaan tehdä.
-On ratkaistava mahdollisuudet puitelain velvoitteiden toteuttamiseen. Yhteistoiminta-alueella on mietittävä kenen knanssa mitäkin tehdään, Nämä ovat suuria asioita ja ongelmia on paljon, Olavi Kaleva totesi maanantai-iltana.

Lue lisää tiistain, 18.12.2007 Loviisan Sanomista.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI