|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)
KL: 52 työntekijän yritys toimii ilman pääluottamusmiestä ja liittoja ? ?Palkankorotus otettiin heti käyttöön täysimääräisenä? (15.11.2018 11:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Satumaista joulutunnelmaa

11.12.2007Mistä on tehty loviisalainen joulutunnelma? Luumuntuoksusta, kynttilöistä, rattoisasta tunnelmasta.


Joulu-Loviisa houkutteli kaupunkiin satamäärin ihmisiä lauantaina. Täkynä toimivat ennen muuta syyskesäisestä Wanhassa wara parempi -tapahtumasta tutuksi tulleet vanhat talot, joista kolme avasi ovensa ensimmäistä kertaa jouluasussaan: sadunomainen Villa Aaltonen, 1800-luvun lopun kaupunkilaisjoulun Liisantalo sekä kustavilaisuudessaan vaaleansävyinen Riemumaisterin huvila. Taloja kierrellessä toteutui tuttu joululaulu kesän tulemisesta talven keskelle, sillä väkeä tungeksi kaupungissa ihan kesäiseen malliin.

–Ajateltiin, että täällä on vähemmän ihmisiä ja enemmän joulutunnelmaa, perusteli porvoolainen Rea Klingberg. Klingberg oli saapunut Loviisaan koko perheen voimin. Mukana olivat siippa Jukka Raatikainen sekä tyttäret Seeri, Elli ja Maaru. Viitisen vuotta sitten Espoosta Porvooseen muuttanut perhe etsi Loviisasta ihmisen kokoista tapahtumaa. –On hienoa, että Loviisassa ja Porvoossa on panostettu korkeatasoiseen tapahtumaan. Porvoo on jo vakiinnuttanut asemansa ympärivuotisena turistikohteena, joten Loviisalla oli tarjota erilaista joulunodotusta.

–Villa Aaltonen on meille päivän ensimmäinen kohde. Olen itse käynyt Wanhassa wara parempi -tapahtumassa. Se on ihana idea, Rea Klingberg kehui.

Perheen kaksi vanhempaa tytärtä kierteli ahkerasti Villa Aaltosen kohteissa, eli mehiläispaviljongissa, pernajalaisen taiteilijan Inge Löökin joulukorttimyymälässä piharakennuksessa, sekä saman rakennuksen kivijalkaan avatussa glögikellarissa. Päärakennus ei tällä kertaa ollut avoinna kävijöille remontin vuoksi. Kävijöitä kiinnosti myös Eija Klaucken suunnittelema muotopuutarha.

Villa Aaltosen pihamaalla pääsi kyselemään vaikkapa talon historiasta sen isännältä, näyttelijä Risto Aaltoselta. Syksyn ensimmäinen myrskykään ei tunnelmaa latistanut, eivät liioin aika ajoin taivaalta tipahdelleet vesipisarat.

Villa Aaltosen, aiemmalta nimeltään Villa Åkerblom, rakennutti maallikkosaarnaaja Roos vuonna 1898. Päärakennus oli tarkoitettu kaupungissa vierailleille kylpylävieraille, sillä 1800- ja 1900-luvun vaihteessa kaupungissa elettiin vahvasti turismista. Kaupungin terveyskylpylään tultiin kesäisin läheltä ja kauempaa, muun muassa Pietarista. Kaupunkilaiset vuokrasivat talojaan kesän ajaksi kylpylävieraiden käytöön ja asukkaat muuttivat tuoksi ajaksi piharakennuksiin. Kylpyläkauden noususuhdanne tyssäsi lopulta ensimmäiseen maailmansotaan.

Villa Aaltosen piharakennus on siirretty aikoinaan Loviisaan Lapinjärveltä. Mehiläispaviljonki, jossa lauantaina myytiin muun muassa joulunpunaista keramiikkaa ja lasisia joulupalloja, rakennettiin 1930-luvulla.

Kustavilaistunnelmaa

Riemumaisterin huvilan ovella vieraita otti vastaan Suomen sodan sotilaaksi pukeutunut talon isäntä Heikki Salonen. Talon vanhin osa on rakennettu 1800-luvun alussa, joten isännän asu sopi tunnelmaan kuin miekka huotraan.

Loviisalainen Timo Orenius kysyi talon isännältä vanhojen miekkojen historiasta. Orenius kertoi harrastavansa historiaa, joten antiikkiaseiden tuntija Salonen oli mitä oivin opas. Riemumaisterin huvilan miekat on kahta lukuunottamatta hankittu Tukholman antiikkiasemessuilta. Salonen kerää erityisesti suomalaisten joukko-osastojen käytössä olleita miekkoja. Miekan alkuperä selviää miekan leimasta. Tietojen perusteella on Salosen mukaan mahdollista jäljittää miekan alkuperäinen joukko-osasto ja haltija. Huvilan seinällä kiiltelee muun muassa majuri Magnus Stenbockin miekka.

–Uutta miekkaa ei valmistettu joka sotaan, vaan samoja miekkoja käytettiin jo Pommerin sodassa ja Kustaan sodissa.

Salonen kertoi, että Tukholmassa kalleimmat antiikkimiekat ovat riikinruotsalaisia. Suomalaisten joukko-osastojen käyttämiä aseita saa sieltä muutamaa satasta halvemmalla.

–Ne ovat vähän kuin Arabian posliini - kuuluisia vain Suomessa.

Salonen on vasta kolmas Riemumaisterin huvilan tiedossa olevista omistajista. Rakennuksen eteläpää on rakennettu 1800-luvun alussa, pohjoisosan piirustukset on hyväksytty 1902, joitain vuosia laajennusosan valmistumisen jälkeen.

Riemumaisteri, filosofian tohtori ja opettaja Carl Synnergren modernisoi rakennuksen 1800-luvun jälkipuoliskolla. Taloa on saneerattu 1970-luvulla ja viimeksi 2002. Talo on tyypillistä 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun tyyliä: huoneet ovat peräkkäin kuin junanvaunut. Kävijät ihastelevat, kyselevät talosta sen isännältä ja emännältä. Talon mopsi ei ole moksiskaan, vaan seurustelee sekin suvereenisti turistien kanssa. Mutta kissa siirtyy portaisiin rauhallisemmalle tarkkailupaikalle.

Antiikintuntija Salonen on vaimonsa Tuula Felinin kanssa sisustanut talon vanhoilla huonekaluilla ja esineillä niin, että tunnelma on kuin Ingmar Bergmanin Fannyssä ja Alexanderissa.

–Vain piano tuli talokaupan mukana. Piano painaa ihan perhanasti, eikä sitä jaksettu viedä pois, Salonen kertoi.

Vanhat talot naisten mieleen

Leena ja Taisto Huttusenkin talossa kävi melkoinen sutina. Talon emäntä pyöritteli keittiössä herkullisia munkkeja, jotka saivat adventin kunniaksi luumusydämen. Puoli kahden aikaan iltapäivällä menossa oli jo seitsemäs taikina. Yhdestä taikinasta syntyy noin 40 munkkia. Leena Huttunen leipoi WWW-päivillä 1.500 munkkia, joten homma kävi jo rutiinilla. Munkkipataa vahtivat ja kanttiinia pyörittivät Hinni Huttunen ja Salla Monto. Munkkitiskille syntyi sen verran jonoa, että Taisto-isäntäkin sai pyydellä anteeksi päästäkseen omaan keittiöönsä!

Mutta hyvää kannattaa odottaa, ja odottaessa saattoi nauttia Liisantalon joulutunnelmasta. Katja Karén ja Päivi Franzon olivat tulleet katsomaan Loviisan joulua Kouvolasta. Kouvolasta ja Kotkasta järjestettiin Loviisaan bussikuljetus, mutta naiset olivat tulleet omalla kyydillä.

–Isommat lapset ovat tonttupajassa. Meitä tuli Kouvolasta autollinen. Molemmat olivat aiemmin käyneet WWP-tapahtumassa.

–Tänne tulimme mainoksen houkuttelemina. Tämä on naisten kohde, vain tunnin ajomatkan päässä Kouvolasta. Miehet pärjäävät tämän ajan yksikseen kotona, naiset nauroivat.

Naisten kierros oli sujunut mukavissa merkeissä. Karénin kaksostytöille, puolitoistavuotiaille Hertalle ja Kirstille päivä oli jo onnistunut.

–Tytöt ovat nähneet koiran ja kynttilöitä, äiti kertoi.

Naisten mielestä jouluiset WWP-talot olivat mukavaa vaihtelua adventtiaikaan. –Kivalta täällä näyttää.

Huttusille tungeksii yhä lisää väkeä ja emännällä on täysi työ pyöritellä luumumunkkeja. Niitä on pakko saada toinenkin. Lähden höyryävän munkin kanssa ulos. Ovella euron munkistani tarjotaan jo kaksi euroa. En myynyt.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI