|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)
?Vakavin kriisi, jossa olen ollut mukana? ? Blokkirajat murtuvat Ruotsissa (14.11.2018 19:17)
Zyskowicz kuumotti vihreitä: ?Miksi te esitätte työttömyyden lisäämistä?? ? Viileä kuitti Haavistolta (14.11.2018 18:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Suomenhevosori Wiljame on tulevaisuuden lupaus

10.12.2007Kaksivuotias suomenhevosori Wiljame oli lähellä täysosumaa hevosjalostusliittojen järjestämän valtakunnallisen varsanäyttelyn finaalissa Helsingin messukeskuksessa 25.11.. Valkolaisen Nina-Maria Kinnarin omistama ja Harriet Kinnarin esittämä ori arvosteltiin ensin aamupäivällä Vermossa järjestetyssä karsinnassa, josta valittiin 21:n kaksivuotiaan suomenhevosen joukosta viisi parasta ELMA-messuilla järjestettyyn finaaliin.


Ratsupuolen parhaana palkittu Wiljame eli kotoisasti Wille sijoittui 48 pisteellä ja II+ palkinnolla loppuarvostelussa toiseksi häviten vain niukasti juoksijasuunnan tammalle nimeltä Kesä-Neiti. Messukeskuksen yleisön valloittajasta ei ollut epäselvyyttä. Liinaharjainen oripoika keräsi huikean äänipotin ollen yleisön ykkössuosikki.

Oma varsa

Wiljame on ollut Nina-Maria Kinnarin, 25, omistuksessa varsasta asti. Nina-Maria kilpaili aikoinaan orin emällä Viljakalla, ja siitä sai alkunsa idea omasta suomenhevosvarsasta. Viljakka-tamma astutettiin yhdellä Suomen parhaista ratsusuunnan siitosoreista, ykköspalkitulla Pilven Pojalla. Pikku Wiljame näki päivänvalon kesäkuun loppupuolella 2005.

- Varsan kanssa on tehty ja touhuttu kaikkea mahdollista ihan alusta asti. Se on pienestä pitäen tottunut esimerkiksi käynnissä oleviin traktoreihin, kahiseviin pressuihin ja erilaisiin esteisiin. Se on luonteeltaan utelias ja rohkea. Wille luottaa ihmisiin ja sitä on todella helppo opettaa. Lisäksi vanha hevosemme on sille hyvä kaveri, tuki ja turva.

Hevoset ovat Nina-Marian ja hänen äitinsä, Harriet “Jotte” Kinnarin yhteinen, pitkäaikainen ja rakas harrastus. Naiset pitävät pientä kolmen karsinapaikan itsehoitotallia Loviisassa, Stenbergin tilalla Koivulehdontiellä. Wiljamen lisäksi Kinnareilla on parikymppinen lämminveriruuna Nicky Star. Kolmatta karsinaa pitää hallussaan niin ikään vanhempi ruunaherra, joten nuori oripoika on varsin vakaassa seurassa. Tammojakin lähiympäristöstä toki löytyy. Orille on hyvä tottua myös tammojen läsnäoloon, mutta turhan läheinen seurusteluyhteys voisi pistää hormonit liiaksikin hyrräämään ja hankaloittaa näin arkirutiineja.

Ypäjällä hevosenhoitajiksi kouluttautuneet äiti ja tytär ovat myös työskennelleet hevosalalla useita vuosia.

- Olemme työskennelleet eri ratsastuskouluilla tallitöissä. Itse jaksoin seitsemän vuotta. Hevosala on fyysisesti todella raskasta, kertoo Harriet Kinnari.

Kun siihen päälle sitten ratsastaa ja hoitaa omat hevosensa säällä kuin säällä, tuntuu, että olisi töissä aivan koko ajan, jatkaa Nina Maria.

Näyttelymenestys innoittaa

Tällä hetkellä kummatkin naiset ovat ansiotyössä, mutta eivät hevosalalla. Harrastus tuntuu jälleen antoisalta, kun jää voimia keskittyä omiin hevosiin. Wiljamen näyttelymenestys innostaa etsimään uusia haasteita lupaavalle hevoselle.

- Olemme käyneet kaikissa mahdollisissa näyttelyissä Wiljamen kanssa. Oli sitten match show tai valtakunnallinen näyttely niin sinne mennään. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu niin ravi- kuin ratsupuolenkin harjoituksia. Aiomme jatkaa raviradalla ajotreenejä. Orin selässä on jo käyty, ja sitä harjoitellaan edelleen. Näyttelysuunnitelmiin kuuluu ensi vuoden laatuarvostelu, jonka finaali on Ypäjällä. Se kiinnostaa kovasti. Toivon Wiljamesta kilpahevosta, kuka tietää, josko sillä olisi jatkossa jotain annettavaa kotimaiseen suomenhevosjalostukseen. Siksi se näillä näkymin pysyy taatusti orina, sanoo Nina-Maria.

Hyvä, rento suhde hevosen ja omistajan näkyy käsittelyn varmuutena. Vaikka kyseessä on jo kohtuullisen kookas, voimakas ori, ei Nina-Maria tarvitse hevosensa kanssa mitään erityisiä apukonsteja.

- Wiljame oli messukeskuksessa varsin eläväinen, mutta ori on aina pysynyt näyttelyissä hyvin käsissä. Toki se katselee tammojen perään, mutta eivät ne ole sille mikään iso juttu. Tiukan paikan tullen minulle on varalla niin sanottu orikuolain. Muutenkin nuoret orit ja tammat pysyvät mielestäni yllättävän hyvin esittäjiensä käsissä näyttelytilanteissa, melko vähän näkee mitään riehumista tai vahinkotilanteita. Tarkkana tietysti saa olla, muistuttaa Nina-Maria.

Wiljamen valtti jatkossakin on sen suvereeni ominaisuus hurmata heti ensivaikutelmallaan. Se edustaa yhtä aikaa

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI