|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lapinjärvi sanoi ”Ei” kuntafuusiolle äänin 12-9

27.11.2007Lapinjärven kunnanvaltuusto hylkäsi eilisiltana Loviisan seudun kuntafuusiosopimuksen odotetusti äänin 12-9. Äänestystulos oli sama kuin ennen kansanäänestystä valtuutettujen kesken tehdyssä epävirallisessa koeäänestyksessä.
Katso LS-VIDEO

Pari tuntia kestäneen keskustelun aikana tuotiin esille argumentteja puolesta ja vastaan. Fuusion kannattajat totesivat, ettei Lapinjärvi pärjää yksin, jos se jää fuusion ulkopuolelle. Fuusiosopimuksen vastustajien mielestä Lapinjärvi on pärjännyt itsenäisenä 430 vuotta, ja pärjää jatkossakin.

Pisimmän puheenvuoron pitänyt demareiden Ari Koivisto vetosi itsenäisyyden puolesta toteamalla, että Lapinjärvi on pärjännyt yli 400 vuotta ja pärjää jatkossakin.

-Lapinjärvi on ollut itsenäinen yli 400 vuotta. Ei ole esi-isillä ollut aina helppoa. Sota-aikana viiden vuoden ajan kunnan paras aines oli rintamalla, minne osa jäi ja osa palasi haavoittuneena. Miten me silloin pärjäsimme,. Kun nyt ruikutetaan, ettei Lapinjärvi pärjää, Koivisto maalasi. Hänen mukaansa Lapinjärvi voi jatkossakin hankkia palveluita Loviisan seudun kuntayhtymältä. Hänen mukaansa mahdollinen isäntäkuntamallikaan ei olisi Lapinjärvelle ”kauhea”. Sen sijaan fuusio näivettäisi Koiviston mukaan Lapinjärven.

-Suurkunta johtaisi keskustan eli Loviisan kasvamiseen ja reuna-alueiden kuihtumiseen. Lapinjärvi olisi tällainen reuna-alue, Koivisto sanoi.

Fuusiosopimusta kannattanut rkp:n Kim Svenskberg totesi, ettei uusi Loviisakaan olisi mikään suurkunta. Hänen mukaansa Lapinjärven tulisi olla tyytyväinen fuusiosopimukseen ja hyväksyä se.

”Saimme haluamamme sopimuksen”

-Saimme fuusiosopimukseen kaikki minkä halusimme paitsi kunnan nimen, Svenskberg muistutti. Samoilla linjoilla oli ryhmätoveri Thomas Antas.

-En halua mennä maailmansotiin saakka, mutta viime toukokuussa valtuusto päätti, että osallistumme neuvotteluihin Loviisan seudun fuusiosta. Asetimme neuvotteluissa reunaehtoja liittymiselle. Tämä sopimus ehdotus täyttää kaikki asettamamme ehdot. Minun on vaikea ymmärtää, että voisimme kieltäytyä siitä, Antas sanoi. Vihreitten Hanne Owen oli samaa mieltä.

-Kuka kantaa vastuun talousvaikeuksiin ajautuvasta kunnasta, kyseli Owen.
Myös Ari Koivisto piti fuusiosopimusta lapinjärvelle hyvänä, mutta muistutti, että sopimus on voimassa vain kolme vuotta sen jälkeen se voidaan unohtaa.

Saman demariryhmän Pekka Puranen oli vieläkin epäluuloisempi. Hänen mukaansa uuden Loviisan valtuusto voi ensimmäisessä kokouksessaan kävellä sopimuksen yli toteamalla, ettei muita sopijaosapuolia kuten Lapinjärven enää ole olemassa. Valtiosta hänellä oli parempaa sanottavaa.

-En valtio ole mikään kauhean iso paha susi, joka ryövää meidät. En valtio voi heittäytyä vastuustaan, Puranen sanoi. Hänen mukaansa keskustelussa on sotkettu kaksi eri asiaa keskenään; kunnan itsenäisyys ja paras-hankkeen vaatimus 20.000 asukkaan sosiaali- ja terveystoimen yhteistyöalueista.

-Olemme 430 vuotta pärjänneet itsenäisinä ja voimme niin jatkaa edelleen. Fuusiossa meidän rahat menevät muiden hyödyksi, Puranen epäili.

Kunta jakautunut kahteen leiriin

Rkp:n Isa Stenberg oli huolissaan Lapinjärven jakautumisesta kahteen leiriin.

-Kävi äänestyksessä kummin päin tahansa tämä on jakanut kuntalaiset kahteen leiriin. Valitettavasti. Jos me emme nyt liity neljän kunnan fuusioon, joku muu tekee sen päätöksen meidän puolesta myöhemmin ja silloin me itkemme ja liitymme, Stenberg pelkäsi.

Keskustan Veijo Peltonen oli itsenäisyyden kannalla, ja ihmetteli, että itsenäisyyden puolesta puhuvia pidetään ikään kuin jälkeenjääneinä.

-On kuin täällä olisi tullut uskonnollinen herätys fuusion puolesta. Tästä näyttää tulleen elämää suurempi kysymys joillekin. Ikäväähän se on, että tämä jakaa kuntalaisia, mutta elämä jatkuu oli tulos mikä tahansa, Veijo Peltonen lohdutti. Keskustelun päätteeksi valtuusto hylkäsi äänin 12-9 fuusiosopimuksen. Tuloksen selvittyä useimmat puolesta äänestäneet valtuutetut ilmoittivat jättävänsä eriävän mielipiteen.

-Haluan jättää päätökseen eriävän mielipiteen, vaikka hyväksynkin sen, että tämä on valtuuston enemmistön kanta, ja tulen jatkossakin työskentelemään kuntalaisten hyväksi, Antas sovitteli äänestyksen päätteeksi.

Äänestystulos odotettu

Keskustasta fuusiosopimusta vastaan äänestivät kaikki ryhmän kuusi valtuutettua eli Aulis Lassila, Päivi Lempiö, Ulla Onnila, Anne Rönkkö, Pertti Tuuli ja Aino Villikka. Demareista fuusiokielteisellä kannalla olivat Veijo Peltonen, Ari Koivisto, Pekka Puranen ja Markku Rantanen.

Demareista ainoastaan porlammilainen Marketta Takala oli fuusion kannalla.

Ruotsalaisesta kansanpuolueesta fuusiota vastaan oli vain Benny Engård sekä Kim Jordas. Kaikki muut rkp:n valtuutetut Kim Svenskberg, Thomas, Antas, Erik Gammals, Guy Bosas, Christoffer Hällfors, Minna Österholm sekä Isa Stenberg olivat liitossopimuksen kannalla. Vihreittein ainoa edustaja Hanne Owen äänesti sopimuksen hyväksymisen puolesta. Useimmat fuusiota kannattaneet jättivät pöytäkirjaan eriävän mielipiteen fuusion kaaduttua.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI