|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)
Juha Sipilä väläyttää hiilen kaappaamista ? ?Näen suuren mahdollisuuden Suomelle? (20.11.2018 16:30)
?Poliisivaltiota pukkaa? ? Vasemmistoliitosta tyly kuittaus sotatieteiden tohtorille (20.11.2018 16:23)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


R-pyhtäällä fuusio hyväksyttiin 17-4, neljän kunnan kimppa 14-7

27.11.2007Loviisan seudun kuntafuusio hyväksyttiin eilisiltana Ruotsinpyhtään kunnanvaltuustossa äänin 17-4. Neljän kunnan fuusioneuvottelujen jatkamisen taakse asettui 14 valtuutettua seitsemän vastustaessa.


Ruotsinpyhtään kunnan toiminnan lakkauttamista 31.12.2008 ja uuden Loviisan seudun viiden kunnan muodostaman kunnan perustamista 1.1.2009 alkaen kannattivat kaikki muut, paitsi neljä demariryhmän valtuutettua.

Marjatta Soidinsalo käytti avauspuheenvuoron ja totesi, ettei fuusiokeskusteluissa ole tuotu esiin kuin yksi vaihtoehto, vaikka niitä olisi ollut useampia. Hän kannatti parempaa ja tiiviimpää yhteistyötä kaikkien naapurikuntien kanssa, eikä hänen mielestään Ruotsinpyhtäätä pidä lakkauttaa eikä uutta kuntaa perustaa. Puoluetoveri Erkki Asikainen kannatti Soidinsalon vastaehdotusta. Äänestyksessä Soidinsalon taakse asettuivat myös demariryhmän Markku Paakkarinen ja Arto Karnaattu.

Muut valtuutetut, eli keskustan Kimmo Eloranta, Asko Nurmiranta, Jorma Pappila, Mirja Pekkola ja Asko Vilamaa, RKP:n Torsten Granroth, Magnus Lindholm, Hans-Bertel Stenvik ja Raili Äijö, kokoomuksen Pekka Heikkilä ja Janne Pekkola, vihreiden Timo Noroviita, vasemmistoliiton Jyrki Tepponen sekä demareiden Merja Grönberg, Harri Hakala, Taisto Uutinen ja Tanja Ögård, asettuivat tukemaan kuntafuusiota.

Ennen äänestystä käytettiin useita puheenvuoroja. Jorma Pappilaa keljutti se, että vaikka fuusiosta päätettiin eilen kaikissa viidessä kunnassa, olivat kokoukset eri aikaan. Näin siitä huolimatta, että samanaikaisista kokouksista oli sovittu. Hän olisi ollut valmis keskeyttämään kokouksen ja odottamaan, että muutkin kunnat olisivat ehtineet aloittaa omansa. Pappilan ajatus ei saanut kannatusta.

Kunnanjohtaja Risto Niemisen mukaan yhteistyövaltuuskunnassa oli sovittu samanaikaisista kokouksista, mutta valtuustojen puheenjohtajat määräävät kokousajan ja -paikan.
Taisto Uutinen huomautti, että Ruotsinpyhtää on tekemässä omaa päätöstään.
–Ei ole pakko peesata tai ottaa mallia. Me teemme itsenäisen päätöksemme.

”Historia ajanut pienten kuntien ohi”

Timo Noroviita totesi puheenvuorossaan, että valtionosuusuudistus tullee jatkossa rokottamaan eniten pieniä kuntia.
–Historia on ajanut pienten kuntien ohi. Ruotsinpyhtääkin on perustettu silloin, kun kunnantalolle kuljettiin hevospeleillä.
Hänen mielestään demokratia toteutuu paremmin isossa kunnassa kuin jos pieni kunta ryhtyy solmimaan useita yhteistyösopimuksia ei suuntiin.

Pekka Heikkilä katsoi, että muutokset kuntakentällä ovat välttämättömiä, eikä kenenkään pidä kuvitella että muutoksilta voitaisiin enää piiloutua.
–Jotkut puhuvat itsenäisyydestä, mutta sitäkin on monta eri muotoa. Onko se itsenäisyyttä, jos joudumme menemään isäntäkuntamalliin, jossa yksi kunta laskuttaa toisia peruspalveluista, hän kyseli.

Kimmo Eloranta muistutti, että nyt ollaan tekemässä historiallista päätöstä. Hän toivoi, että kylien palvelut säilyvät jatkossakin, mutta pelkäsi samalla, että haja-asutusalueiden palveluita karsitaan ensimmäiseksi jos veroprosentteja ruvetaan laskemaan.
Eloranta katsoi myös, että paras ratkaisu olisi kaikkien viiden kunnan mukaantulo. Näin haja-asutusalueilta saataisiin päättäjiä vastapainoksi kaupungissa ja taajamissa asuville.

Neljän kimpasta ”jossittelupäätös”

Valtuustosalissa käytettiin kipakoitakin puheenvuoroja siitä, että aluksi päätettiin viiden kunnan fuusiosta ja sen jälkeen neljän kunnan sopimusneuvottelujen jatkamista. Näin siksi, ettei kokouksessa vielä tiedetty mitkä kaikki kunnat tulevat mukaan.

–Jossittelupäätökset eivät ole fiksua päätöksentekokulttuuria, totesi Harri Hakala.
Pappilan mielestä neljän kunnan fuusioituessa asukasluku jää niin alas, ettei uusi kunta ole Loviisa vaan jonkun ajan kuluttua Porvoo.

–Kansanäänestyskin käytiin viiden kunnan mukaan, eikä neljän kunnan torsona. Emmekä vielä edes tiedä, onko mukaan tulossa neljä vai vain kolme kuntaa.

Samansuuntaisia puheenvuoroja oli muitakin. Uudet sopimusneuvottelut alkavat ja ne tuodaan tiettävästi vielä tämän vuoden puolella valtuuston hyväksyttäviksi.
–Jos joku rupeaa jyräämään, voivat neuvottelut raueta ja tulos jäädä kielteiseksi ja silloin se koskee koko seutua. Kaikkien kuntien tarpeet on otettava huomioon, huomautti neuvottelujen jatkamista kannattanut Jyrki Tepponen.

Neljän kunnan neuvottelujen käynnistämistä vastusti Soidinsalo Asikaisen kannattamana. Sopimusneuvotteluihin päätettiin kuitenkin lähteä äänin 14-7. Vastaan asettuivat Soidinsalon ja Asikaisen lisäksi Hakala, Karnaattu, Paakkarinen, Pappila ja Ögård.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI