|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Viranhaltijat toivovat valtuuston äänestävän kuntafuusion puolesta

20.11.2007Lapinjärven kunnan viranhaltijoiden selkeä enemmistö haluaa kunnan olevan mukana Loviisan seudun kuntien fuusiossa. Useimmat viranhaltijat ovat huolissaan kunnan tulevaisuudesta, mikäli Lapinjärvi jäisi uuden Loviisan ulkopuolelle. Monet kunnan työntekijät pelkäävät Lapinjärven valtuuston äänestävän maanantaina Loviisan kuntafuusiota vastaan, mikä rikkoisi seudun pitkät perinteet kuntien välisessä yhteistyössä.


Viranhaltijat ovat huolissaan myös työtaakan kasvusta. Pienissä kunnissa monien viranhaltijoiden tehtävät koostuvat useista eri toimenkuvista, jonka seurauksena palvelut ovat haavoittuvaisia ja raskaita ylläpitää eikä sijaisia useinkaan löydy lomien tai sairastapausten varalle. Useimmat viranhaltijat toivovat, että Lapinjärven liittyminen uuden Loviisan suurempaan kuntaorganisaatioon toisi selkeyttä toimenkuviin sekä helpotusta töiden organisointiin. Lapinjärven kunnanjohtajan Peter Backmanin mukaan fuusiopäätökset kuuluvat luottamushenkilöiden reviiriin, mutta myös viranhaltijoilla on kokemusta ja näkemystä kuntien yhteistyöstä sekä fuusiosta.

-Olemme olleet tähän saakka hiljaa ja vastanneet vain kysymyksiin. Nyt ajattelimme, että viimeistään tässä vaiheessa on syytä tuoda esille myös Lapinjärven viranhaltijoiden näkemyksiä ennen kuin tehdään lopullisia päätöksiä fuusiosta, Backman sanoi vakavana. Hänen mukaansa Lapinjärven viranhaltijat vetoavat valtuutettuihin, jotta nämä pohtisivat vielä kerran fuusiota ja sitä miten Lapinjärvi selviää, jos jää se yksin Loviisan ulkopuolelle. -Kansanäänestyksen tulos ei ollut ollenkaan niin selvä kuin olisi toivonut. Niin suuri osa kuntalaisista jätti äänestämättä. Tulkitsen myös niin, että fuusiota vastaan äänestäneet eivät äänestäneet Loviisaa vastaan, vaan itsenäisyyden puolesta, jos itsenäisyys olisi mahdollista, Peter Backman muotoili.

”Ulkopuolelle jääminen suurempi muutos”

-Tässä kansanäänestyksessä annettiin ymmärtää, että jos kansa äänestää ”ei”, kaikki jatkuu ennallaan, mutta tosiasiassa uuden Loviisan ulkopuolelle jääminen merkitsisi Lapinjärvelle suurempaa muutosta kuin osallistuminen kuntafuusioon. Perinteiset yhteistyökuviot muuttuisivat, jos Lapinjärvi jää ulkopuolelle, Peter Backman sanoi.

-Lapinjärvellä on kovasti haluttu yhteistyön syventämistä, mutta meillä ei ole huomattu mitä muut yhteistyökumppanit haluavat. Ympäristö on muuttumassa, ja Lapinjärvi on siirtymässä pöydän toiselle puolelle, jossa joudumme ostamaan palvelumme isäntäkunta Loviisalta tai Elimäeltä, Backman sanoi. Hän kuitenkin epäilee Elimäen mahdollisuuksia ryhtyä tarjoamaan palveluita kahdella kielellä.

Peter Backman näkee edessään tilanteen, jossa neljä Loviisan seudun kuntaa ovat fuusioituneet ja Lapinjärvi haluaa ryhtyä neuvottelemaan yhteistyöstä uuden Loviisan kanssa.

-Tilanne on erilainen kuin aikaisemmin. Entisen kuntayhtymä- ja yhteistoimintamallin sijaan ajaudumme isäntäkuntamalliin. Toki me voimme Lapinjärvellä määritellä, että haluamme näin ja näin paljon suoritteita, mutta kyllä se on se isäntä, joka määrää hinnan enkä usko, että se myy pelkästään omakustannushintaan, Backman arveli.

-Mikä on se hyöty kuntalaisille, joka itsenäisyydellä saataisiin? Isäntäkuntamallissa ei saada yhtään Lapinjärven edustajaa päätöksentekoon, ja sitähän on juuri pelätty, että päätösvalta katoaa muualle. Meillä on jo kokemuksia isäntäkuntamallin toimivuudesta pelastustoimen järjestelyissä, sanoi Backman. Hänen mukaansa viranhaltijat toivovat luottamusmiehiltä nyt selkeitä näkemyksiä siitä polusta, johon suuntaan Lapinjärvi on menossa.

”Lapinjärvi ei selviä pitkään yksin”

-Lapinjärvi selviytyisi kohtalaisen hyvin vielä muutamasta vuodesta itsenäisenäkin, mutta tässä on nyt syytä katsoa pidemmälle tulevaisuuteen. Ei meillä viranhaltijoilla ole sen varmempaa tietoa mitä tulevaisuudessa tapahtuu, mutta melko varmaa on, että valtionosuusjärjestelmän muutokset kohdistuvat kielteisesti Lapinjärven kaltaisiin kuntiin, Backman arvioi.

-Lapinjärvi saa tällä hetkellä asukasta kohden puolet enemmän valtionosuuksia kuin kunnat keskimäärin. Vaikka valtionosuusjärjestelmän muutoksista ei ole tarkkaa tietoa, niin kyllähän me tiedämme sen suunnan, että itsenäinen Lapinjärvi tulee menettämään vuodesta 2010 alkaen osuuksia. Fuusiossa valtionosuudet säilyvät ennallaan ainakin vuoteen 2013 saakka, Backman sanoi.

Peter Backmanin mukaan kunnan johtavien viranhaltijoiden joukossa on monia, jotka jäävät eläkkeelle viiden vuoden kuluessa. Joukossa on useita henkilöitä, joilla on kahden viiva kolmen eri viran toimenkuvat. Backmanin mukaan jatkossa on yhä vaikeampi löytää viranhaltijoita tällaisiin tilkkutäkkivirkoihin.

-Olemme palkkaamassa juuri Lapinjärvelle yhteistä koulutoimenjohtajaa Artjärven ja Myrskylän kanssa. Hänen esimiehenään on kolme koululautakuntaa ja kolme kunnanhallitusta. Se voi olla aika haasteellinen toimintaympäristö, arvioi Backman, mutta lisäsi saman tien, että pohjoisilla alueilla voisi olla oma koulutoimenjohtaja, vaikka Lapinjärvi liittyisikin Loviisaan. Porlammin yläasteen ja lukion kohtalo ei Peter Backmanin mukaan silti riipu kuntafuusiosta.

-Loviisassa on syytä ymmärtää, että eivät näiden koulujen oppilaat tulisi Loviisaan, vaikka koulut lakkautettaisiinkin, vaan suurin osa menisi Elimäelle ja Orimattilaan sekä Askolaan, Peter Backman totesi. Ruotsinkielisen yläasteen palvelut olisi joka tapauksessa ostettava Loviisalta.

Liittyminen edessä myöhemmin

Kunnanjohtaja Peter Backmanin mukaan kielteinen fuusiopäätös maanantaina ei silti olisi mikään katastrofi lapinjärveläisille, sillä palvelut pyrittäisiin järjestämään tavalla tai toisella.

-Eihän maailma tähän kaatuisi, ja kyllähän lapinjärveläiset saavat palveluita jatkossakin, mutta niiden järjestäminen on hankalaa sekä todennäköisesti myös kallista, Backman arvioi. Hänen mukaansa malli, jossa porlammilaisille ostettaisiin palvelut Päijät-Hämeestä, kimonkyläläisille Kouvolan suunnasta ja eteläisille kylille Loviisasta, olisi käytännössä hankala hallinnoida.

-Kuka sitä sopimusnippua hallinnoisi ja vastaisi, että palveluja on tasapuolisesti kaikille, Backman pohti. Hän arvioi, että muutamassa vuodessa Lapinjärvi on ajautunut tilanteeseen, jossa sen on pakko liittyä Loviisaan.

-Vaikka kunnan talous nyt näyttää paperilla hyvältä, niin ehkä kolme vuotta voidaan porskuttaa, mutta mitä sen jälkeen. Tämä nyt neuvoteltu fuusiosopimus oli Lapinjärven kannalta erinomainen. Saimme läpi kaikki muut vaatimukset paitsi uuden kunnan nimen. En voi kuvitella, että saisimme enää kolmen vuoden päästä vastaavanlaista sopimusta. Pelkään, että nyt me hukataan tämä mahdollisuus, Backman pohti. Hän on huolissaan myös siitä, että Loviisan seutu ei välttämättä tarvitsekaan Lapinjärveä niin paljon kuin Lapinjärvi Loviisaa.

-Nähtäväksi jää kuka tarvitsee ketä. Luulen, että Loviisan seudun neljänkin kunnan noin 15.000 asukkaan kokonaisuus tulee riittämään valtiolle. Rakenneuudistuksen ulkopuolelle jäävien kuntien voi olla turha lähteä etsimään valtiolta apua ja myötätuntoa, jos tulee vaikeuksia. Valtio tulee osoittamaan sormella, että teillähän on vaihtoehtona se fuusio, Peter Backman visioi huolestuneena.

Kunnanjohtaja Peter Backman ei halua lähteä ennustamaan valtuutettujen kantoja maanantain äänestyksessä. Luottamusmiesten keskuudesta tihkuneiden arvioiden mukaan kannat ovat samat kuin ennen kansanäänestystäkin eli arviolta 12 on fuusiota vastaan ja 9 puolesta. Loviisan seudun kuntien valtuustot päättävät fuusiosta ensi maanantaina.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI