|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ktm voi määrätä Posivan ottamaan Fennovoiman käytetyn ydinpolttoaineen Olkiluotoon
14.11.2007Ruotsinpyhtään Kampuslandetissa, Simossa ja Pyhäjoella ydinvoimalan sijoituspaikkaa tutkiva Fennovoima Oy etsii yhä sijoituspaikkaa myös mahdollisen ydinvoimalansa käytetylle ydinpolttoaineelle. Fennovoima sanoo pyrkivänsä edelleen mukaan Teollisuuden Voiman ja Fortumin perustamaan ydinjäteyhtiö Posivaan, joka on kuitenkin kieltäytynyt ottamasta vastaan Olkiluotoon muiden kuin omistajiensa jätteitä. Esille on noussut ydinenergialain 29. pykälä, jonka perusteella kauppa- ja teollisuusministeriö voi tarvittaessa pakottaa Posiva Oy:n ottamaan vastaan myös Fennovoima Oy:n ydinvoimalan käytetyn ydinpolttoaineen.-Me ollaan lähdetty liikkeelle siitä, että Suomessa on luotu kansallinen ratkaisu siinä vaiheessa, kun ydinjätteiden vienti ja tuonti maahan kiellettiin lailla. Siitä löytyy viitteitä lainsäädännöstä, ja kaikki osapuolet ovat pitäneet sitä kansallisena ratkaisuna aina viime kesäkuuhun saakka, jolloin tekstejä muutettiin, kommentoi Fennovoiman viestintäjohtaja Pasi Natri eilen. Fennovoima perustettiin kesäkuussa. Natrin mukaan Fennovoima on lähettänyt kirjallisen neuvotteluesityksen yhteistyöstä Posivalle ja sen taustayhtiöille Fortumille ja TVO:lle, mutta neuvottelukosketusta ei Natrin mukaan ole vielä syntynyt.

Pyrkimys Posivan osakkaaksi

-Emme tietenkään pyri vapaamatkustajaksi Posivaan, vaan katamme osuutemme hankkeen kaikista kustannukset, jotka ovat syntyneet jo ennen Posivan perustamista sekä sen jälkeen, Natri kertoi. Hänen mukaansa Fennovoiman tavoitteena on päästä Posivan täysvaltaiseksi osakkaaksi. Natri uskoi, että yhteistyöhön päästään yhtiöiden kesken neuvotteluteitse ilman valtiovallan puuttumista.

-Kansallisten ratkaisujen puitteissa ydinjäteasioita on hoidettu muuallakin maailmassa, Natri sanoi.

Posiva Oy:n viestintäpäällikön Timo Seppälän mukaan Olkiluodossa ei ole paikkaa Fennovoiman jätteille.

-Posivan sunnitelmissa ja luvissa on otettu huomioon vain nykyisten Olkiluodon ja Loviisan voimaloiden sekä kahden uuden yksikön eli FIN5:n ja FIN6:n käytetty polttoaine. Sen perusteella 9000 tonnia on maksimimäärä. Olisi väärin antaa mitään sellaista viestiä, että Fennovoimankin jäte voidaan tuoda tänne, Seppälä sanoi. Tilojen laajentaminen edellyttäisi myös uutta YVA- ja periaatepäätösprosessia.

”Fennovoima tehköön omat ratkaisunsa”

-Kyllä Fennovoiman täytyy itse lähteä selvittämään omaa loppusijoitusratkaisuaan. On hieman kummallista, että Fennovoima on julistanut tuovansa käytetyn ydinpolttoaineen meille, Seppälä sanoi eilen. Hänen mukaansa ydinenergialain pakkopykälää ei ole koskaan sovellettu käytäntöön.

Kauppa- ja teollisuusministeriön yli-insinööri Jorma Aurela vahvistaa, että ydinenergialain 29. pykälä antaa valtiolle mahdollisuuden määrätä yhtiöt ydinjäteyhteistyöhön. Hänen mukaansa ydinjätekysymys ei kuitenkaan ole ajankohtainen vielä pitkään aikaan.

-Me emme osallistui tähän keskusteluun yhtiöiden välillä. Uskomme ja toivomme, että ydinvoimayhtiöt pystyvät itse järkevästi ratkaisemaan loppusijoituskysymyksen, kun sen aika on, Aurela kertoi eilen Loviisan Sanomille. Yhtiöiden on otettava kantaa ydinjätekysymykseen ajankohtaisissa YVA-selvityksissä. Aurelan mukaan käytetyn ydinpolttoaineen ratkaisujen ei tarvitse olla lopullisia vielä YVA-vaiheessa, vaikka vaihtoehdot pitääkin olla esillä.

-Tämä on uusi tilanne alalla. Yksi mahdollisuus on, että teollisuus pääsee sopimukseen ydinjäteasiassa YVA-prosessien aikana. Jos niin ei käy, ministeriö on valmis odottamaan ratkaisua vielä YVA:n jälkeekin. YVA:n pitää silti olla uskottava, Aurela muotoili.

Oma ratkaisu olisi hätiköintiä

-Toinen vaihtoehtohan olisi, että Fennovoima lähtisi nyt liikkeelle kokonaan oman ratkaisunsa kanssa, ja silloin se olisi ehkä mennyt asiassa liian pitkälle. Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus on niin pitkällä tulevaisuudessa, että liian lopullisia päätöksiä ei pidä tehdä liian aikaisinkaan, varsinkaan jos ne sitovat liian pitkälle päättäjien käsiä, Aurela sanoi.

-Periaatepäätöshakemusprosessi ja ydinenergialaki ovat sikäli mielenkiintoisia, että poliitikothan voivat käyttää sitä (29.) pykälää vaikka yhteiskunnan kokonaisetua pohdiskeltaessa, Aurela sanoi. Aurela ei halua spekuloida aiheella, mutta käytännössä se saattaa merkitä, että uuden ydinvoimalan luvan ehdoksi voidaan asettaa kansallinen yhteistyö ydinjätteen loppusijoituksessa. Kokonaan oman loppusijoituspaikan rakentaminen olisi Fennovoimalle taloudellisesti raskasta.

”Yhteistyöpakko säädettiin IVO:n ja TVO:n välille”

Ydinenergialain 29. pykälässä todetaan, että ”ktm voi määrätä eri jätehuoltovelvolliset hoitamaan jätehuoltotoimenpiteitä yhteisesti, jos siten voidaan lisätä turvallisuutta tai pienentää merkittävästi kustannuksia tahi jos muut painavat syyt sitä vaativat”. Laissa mainitaan myös kustannusten jakamisesta yhteistyöhön pakotettavien kesken. Ydinjäteyhteistyöhön velvoittava pykälä otettiin ydinenergialakiin, kun Imatran Voiman ydinjätteen junakuljetuksia Neuvostoliiton Tseljabinskissa sijaitsevalle Majakin jälleenkäsittelylaitokselle oltiin kieltämässä lailla. Kauppa- ja teollisuusministeriössä haluttiin varmistaa, että TVO ja IVO ryhtyvät yhteistyöhön yhteisen loppusijoitusratkaisun kehittämiseksi. Pykälää ei silloin tarvittu testata, sillä TVO hyväksyi IVO:n Posiva Oy:n osakkaaksi 40 prosentin osuudella.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI