|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lempisten koiralaumassa elävät yhdessä kotikoirat ja näyttelyvaliot

09.11.2007Komea, ihana luonne, kansainvälisesti menestynyt. Ominaisuuksia, jotka sopisivat parinetsintäänkin mutta kuuluvat ”suurelle valkoiselle johtajalle”. Johtaja-Jaro on kolme ja puoli vuotias pyreneitten koira, joka johtaa omaa laumaansa eleettömästi ja tyylikkäästi. Pyreneitten koira ei ole paimenkoira, vaan vartijarotu jolta puuttuu monelle koiralle tyypillinen miellyttämisenhalu. Sen tehtävä on vartioida laumaansa. Omaan perheeseensä se kiintyy syvästi. Koska rotu on alkukantainen ja hyvin itsenäinen, ei se ole helposti koulutettava eikä jääkarhumaisen hellyttävästä ulkonäöstään huolimatta sovi kokemattomalle omistajalle. Jaron emäntä, Katriina Lempinen kertoo Jaron hankinnan olleen osin sattuman, mutta rodusta kuitenkin opiskellun paljon ennen ottamista.


- Edellinen iso koiramme kuoli ja halusimme toisen ison. Tutustuimme isoihin valkoisiin vuoristokoiriin netissä ja näyttelyssä. Kaikki koirat ovat yksilöitä ja me saimme todella hyvän koiran. Jaro on hyvähermoinen ja hyväluontoinen, kehuu Katriina.

Jaron kasvattaja on Tuulikki Tammiala-Salonen. Viime viikonloppuna Jaro valmistui kansainväliseksi muotovalioksi Viron Tartossa, vahvistus tulee kansainväliseltä kennelliitolta myöhemmin. Arvon saadakseen on koiralla oltava neljä kansainvälistä sertiä kolmesta eri maasta. Viron ja Suomen lisäksi Jaro on menestynyt Ruotsissa.

Vanhin Lempisten koiralaumassa on ”mummeli”, eli 7-vuotias berninpaimenkoira Ferna. ”Minipojat” Nikolai 4 vuotta ja Pontus 9 kuukautta, ovat kääpiösnautsereita. Iltatähtenä viipottaa 16-viikkoinen ”atomi” eli Papu joka on rodultaan sileäkarvainen griffoni.

Muutaman kilon painoinen, aikuisena viiteen kiloon kasvava Papu ei jää isompiensa jalkoihin, päinvastoin. Mummeli antaa oman hirvenlihapalasensa kuonon edessä pomppivalle Pavulle joka saa lihapalasta otteen. Lempisen lauman koirat ovat kaikki omia persooniaan, jotka elävät sulassa sovussa. Juuri tullut muovikassi täynnä hirvenluita ja lihapaloja herättää kiinnostusta ja kuonojen nousua, mutta kukaan ei ala riehumaan, saatikka rähjäämään toisille.

- Meillä on kaikki koirat sopineet aina hyvin yhteen. Laumaeläimenä ne nauttivat toistensa seurasta. Kenenkään ei tarvitse olla yksin. Jaro on selkeä johtaja joka nauttii toisten kunnioitusta. Koiran tulo on helpompaa, jos on jo ennestään koira. Ne ottavat mallia toisistaan – niin hyvässä kuin pahassakin, kuvailee Katriina.

Lenkille kaksi kerrallaan

Katriina kertoo koirien tulleen osaksi perhettä kun he muuttivat Koskenkylästä Loviisaan 1999.
- Minä en ollut ensimmäistä koiraa ottamassa, vaan perheen miehet, sanoo Katriina hymyillen.

Aviomies Tuomo ja pojat Olli ja Simo tutkivat koirakirjaa ja tekivät rotuvalintoja. Pikku hiljaa koirien määrä kasvoi viiteen. Perhe asuu nykyisin Katriinan lapsuudenkodissa Itäisellä Harjutiellä ja pihamaalla riittää tilaa koirille.

Perheen koirat muodostavat erilaisuudessaan hauskan lauman. Yleensähän koiraihmiset vannoutuvat johonkin rotuun tai on ainakin vahva käsitys siitä, että koiran on oltava joko iso tai pieni.

- Eihän tämä enää tyylikästä ole, nauraa Katriina lauman kokoonpanoa.
Hän kertoo aiempien käsityksien pienistä koirista muuttuneen minipoikien ja atomin myötä. Pienikin koira voi olla pärjäävä ja viisas.

- Pienten koirien kanssa on vähemmän työtä turkin ja siivouksen kanssa. Onhan se niin, että jos on koiria, on tykättävä siivouksesta ja ulkoilusta, toteaa Katriina.
Pieni Papu on siirtynyt Katriinan syliin ja hetken päästä jo kuorsaa kevyesti. Isot koirat pysyvät makaavat omilla paikoillaan ja minipojat touhuavat omiaan. Tunnelma on rauhallinen. Kuin muut tietäisivät, että Jaro hoitaa homman jos tilanne muuttuu. Siihen asti voi makoilla ja leikkiä rauhassa.

Viiden koiran kanssa riittää työtä, jo ihan ulkoilutuksessakin. Yleensä Katriina ulkoiluttaa kahta koiraa kerrallaan.
- Jos olisin kokopäivätyössä, ei näin montaa koiraa raaskisi pitää, hän huomauttaa.

Näyttelyt lisäharrastus

Koirat ovat perheessä aina ensisijaisesti perheenjäseniä, vaikka näyttelytoiminta harrastus onkin.

- Koiraa ei voi ottaa näyttelyiden takia, se on aina ensin perheenjäsen ja näyttelyt ovat lisäharrastus jota koiran kanssa voi tehdä, korostaa Katriina.

Minipoikia on trimmattava säännöllisesti ja isompia harjattava. Ruoaksi koirat syövät vain tuoreruokaa. Koiraihmisten tuntema Yrjölän puuro maistuu kaikille. Liha annetaan raakana. Rustot ja luut pitävät hampaat kunnossa, eikä koirilta tarvitse poistaa hammaskiveä.

- Tuoreruoalla ei tule myöskään iho-ongelmia eikä korvatulehduksia, toteaa Katriina. Näyttelymatkoja ja muita reissuja varten perheellä on matkailuauto. Autossakin koirilla on omat paikkansa, jotka ne ovat valinneet ja joissa ne yleensä aina ovat. Koirat sitovat ja rajoittavatkin elämää.

- Yhtään ei harmita, että koirat sitovat, sehän on oma valinta joka täytyy ymmärtää kun koiria ottaa. Koirista on valtavasti iloa, hän toteaa.

Kysymykseen, onko lauma nyt kasassa, Katriina nauraa ettei koskaan pidä sanoa ei-koskaan, vaikka pitkäkarvaista ei taida enää perheeseen tulla.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI