|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ammatinvaihtaja nauttii uuden opiskelusta

01.11.2007Kädenpuristus on luja. Ensinäkemältä hentoiselta vaikuttava nainen on itse asiassa kuin jäntevä voimanpesä, hoikka varsi on täyttä lihasta. Liljendalilainen Maria Rönkkömäki, 29, opiskelee Loviisan Amiston turvallisuusalan perustutkintolinjalla ensimmäistä vuottaan. Peruskoulun jälkeen Maria opiskeli kaksi vuotta Loviisan Edupolissa, josta hän valmistui autonasentajaksi. Loviisan Shell tarjosi kesätyöpaikan, mutta koulutusta vastaavaa vakipaikkaa ei autoalalta löytynyt. Seurasi neljän kuukauden työttömyysjakso, jonka jälkeen nuori nainen aloitti kaksivuorotyön Loval Oy:llä.


- Olin Lovalilla 4,5 vuotta tyhjiöuunittajana. Vuonna 2001 jatkoin tehdastyötä Eltete Oy:llä pakkaajana ja monikäyttöihmisenä. Yli kymmenen vuoden tehdastyörupeaman jälkeen tuntui siltä, että halusin muutosta, irtaantumista kuluttavasta ammatista. Myös äitini on työskennellyt tehtaalla yli 30 vuotta. Tiedän kokemuksesta, miten ihminen fyysisesti kuluu raskaassa työssä.

Asiakaspalveluammattiin

Nykyisen työnantajan myöntämä kahden vuoden opintovapaa mahdollisti turvallisuusalan opiskelun aloittamisen. Edellisistä tutkinnoista on hyötyä, aivan kaikkia aineita ei tarvitse tenttiä uudestaan. Viikosta jää kaksi päivää opinnoista vapaata aikaa, ja sen Maria käyttää työskennelläkseen asiakaspalvelussa loviisalaisessa rautakaupassa.

- Kyseessähän on pitkälle palveluammatti, jossa on aivan olennaista tulla toimeen ihmisten kanssa mitä erilaisimmissa tilanteissa. Pitää osata muuntautua tilanteiden mukaan, miettii Maria.

Turvallisuusala kasvaa ja työllistää. Mahdollisia työpaikkoja turvallisuusvalvojalle joko suoraan tai lisäkoulutuksen kautta voivat tarjota esimerkiksi puolustusvoimat, rajavartiolaitos ja tulli. Potentiaalisten työpaikkojen määrä vain lisääntyy, kun miettii kyseisen koulutuksen suomaa tehtäväkenttää.

- Voimme työskennellä esimerkiksi monialaisissa järjestyksenvalvonta-ja opastustehtävissä, vartiointi-ja vahtimestaripalveluissa, kauppakeskuksissa, rahakuljetuksissa, tehdä turvalaite-ja hälytin suunnittelua, asennuksia ja niiden ylläpitoa, tai toimia erilaisissa valvomotehtävissä, listaa Maria.

Kolme vuotta koulunpenkillä

Turvallisuusalan perustutkinto on uusi, toisen asteen kolmivuotinen koulutus on verrattain pitkä.

- Alallamme on olemassa myös pikakoulutusta erilaisten kurssien muodossa. Itse halusin kuitenkin totaalisen opiskelurauhan, olihan edellisistä opiskeluistani jo aikaa. Lisäksi kavereillani oli huonoja kokemuksia pikakursseista. Muutenkin tuntuu, että aikuisopiskelijalle halutaan aina survoa paljon tietoa vähässä ajassa. Nykyisellä opiskelutahdilla minusta on aina kiva tulla koululle. Oppiaineet ovat mielenkiintoisia ja opettajat hyviä. Meillä on pieni 11 opiskelijan ryhmä, jossa on hyvä henki. Ei haittaa, vaikka olen muita opiskelijoita noin kymmenen vuotta vanhempi. Ryhmästämme kuusi on muuten naisia, kertoo Maria.

Fyysinen hyvä kunto

Porvoon ammattiopiston Loviisan toimintayksikön sijainti lähellä kotia on luonnollisesti mainio asia. Aikaa ja rahaa säästyy, voi keskittyä myös harrastuksiin.Urheilullinen Maria harrastaa kansallisella tasolla voimannostoa. Turvallisuusvalvojan työssä edellytetään huolehtimista omasta terveydestä sekä fyysisestä ja työ-ja toimintakyvystä.

- Kiinnostuin Eltetellä ollessani voimannostosta. Työkaveri innosti. Kipinä iski, huomasin käyväni säännöllisesti salilla. Fyysinen puoli on yksi tärkeä osa tulevaa ammattiani. Opiskelemme voimankäytön perusteita, meillä on myös kuntotestejä. Hyvä fyysinen kunto ja vikkelät jalat tuovat turvaa, mutta on muistettava, että voima sinänsä ei tuo oikeudenmukaisuutta. Fyysinen kontakti on usein kuitenkin se viimeisin vaihtoehto, joissakin tilanteissa pitää pystyä suojelemaan myös itseään, pohtii Maria. Poliisin ammattiakin miettinyt Maria odottaa innokkaasti tulevia opiskeluvuosia. Ajatuksiin ammatinvaihdosta hän kannustaa, mutta suunnitelmallisesti edeten.

- Oppilaitoksissa on kuraattoreita. Juuri heidän kanssaan kannattaa käydä keskustelu uusista kuvioista, ennen radikaaleja päätöksiä. Taloudelliset muutokset on tietenkin otettava huomioon. Mutta kun suunnitelmat on tehty hyvin, kannattaa ehdottomasti ottaa riski ja kokeilla uutta alaa. Minulla on koko ajan ollut perheeni tuki takana, ja taloudellisesti olen varautunut käyttämään tarvittaessa myös omia säästöjäni, sanoo Maria.

Kristiina Kaitavuori

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI