|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen uusissa talousluvuissa piilee huoli ? Ekonomisti: ?Kertoo heikosta tuottavuuskehityksestä? (14.11.2018 10:21)
Jussi Halla-aho: "GCM on vaarallinen asiakirja ? Tarvitsemme työkaluja massamaahanmuuton rajoittamiseen? (14.11.2018 09:48)
Hyytävä asiantuntijan arvio: Venäjä mellastaa ja ?piirtää etupiiriään? Euroopassa Trumpin takia (14.11.2018 09:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Saaristolaiset pettyivät valtuuston YVA-päätökseen

23.10.2007Katso LS-VIDEO

–Paska! Näin purki valtuustosalin oven raosta tuntojaan eräs Ruotsinpyhtään kunnanvaltuuston eilisiltaiseen YVA-päätökseen pettynyt kuntalainen. Moni muukin lähti kotiin mieli apeana, vaikka myönteinen kanta YVA-selvityksen laatimiseen syntyi selkein numeroin.Fennovoiman ydinvoimalasuunnitelmat ovat aiheuttaneet Ruotsinpyhtäällä vilkkaan keskustelun etenkin saaristossa, missä yhtiö on katsellut ydinvoimalan paikkaa. Asiat ovat edenneet nopeasti ja reilussa kuukaudessa on päästy jo siihen pisteeseen, että Fennovoima voi halutessaan ryhtyä laatimaan mahdollisen ydinvoimalan ympäristövaikutusten arviota.

Eilen kokoontunut Ruotsinpyhtään valtuusto sai salin täydeltä vieraita. Aluksi kunnantalon pihalla pidettiin mielenosoitus hanketta vastaan. Sen jälkeen mielenosoittajat sekä saaristosta linja-autolla ja omin kyydein tulleet kuntalaiset ja mökkiläiset täyttivät kunnantalon. Paikalla oli arviolta sata ihmistä, joten ahdasta oli.

Kysymys vain YVA:sta, ei ydinvoimalasta

Valtuustossa keskustelun avannut demariryhmän puolesta puhunut Markku Paakkarinen korosti, että nyt ollaan päättämässä YVA:n laatimisen hyväksymisestä, ei ydinvoimalan rakentamisesta.

–Mikäli päätös johtaa YVA:n käynnistymiseen, on kunnan valvottava omaa ja asukkaittensa etua. Siksi YVA-työryhmässä pitää olla kunnan edustus. Siitä on jo käytännön kokemustakin, sillä Loviisassa Fortum tekee YVA:a ja mukana on naapurikuntien edustus, totesi Paakkarinen.

YVA on selvä lähtölaukaus

Vihreiden Timo Noroviita piti pitkän puheenvuoron, jossa hän mainitsi YVA:n luovan alkutahdit ydinvoimalalle.
–Jos ympäristöongelmia tulee, niihin keksitään ratkaisut. YVA:n laatiminen on selvä lähtölaukaus hankkeelle, jonka toisessa päässä on toimiva laitos. En halua YVA:n käynnistymistä.

Käynnistyminen olisi hänen mielestään merkki siitä, että hanke on selkeästi vireillä. Se taas tuo pelkoja ja toiveita. Pelot koskevat niitä asukkaita, jotka voimalan lähellä ovat. Heidän tulevaisuutaan varjostaisi musta pilvi. Toiveita puolestaan voisi syntyä kunnalle uusien yritysten muodossa.

–Ydinvoimalat eivät ole siunaukseksi. Loviisassa oli 1980-luvulla lähes 9.000 asukasta. Nyt 7.500. Tammisaaressa oli 1980-luvulla vajaat 11.000 asukasta ja nyt 15.000 eli siellä on toimeliaisuutta ilman ydinvoimaloita, vertasi Noroviita.

Hän mainitsi myös, että hanke olisi suuri pienelle Ruotsinpyhtäälle. Suunnitelmatkin ovat ylimalkaisia, kun kolmesta mahdollisesta sijoituspaikasta ei edes tiedetä mikä on paras. –Hästholmenissa on tilaa vielä yhdelle voimalalle, mainitsi Noroviita, joka soisi voimalan tulevan sinne. Niitä ei pitäisi levittää Ruotsinpyhtään saaristoon.

Noroviita teki vastaehdotuksen, jossa hän esitti ettei kunnanvaltuusto edistäisi Fennovoiman voimalahanketta Ruotsinpyhtään alueella.

Noroviita jäi lopulta yksin

RKP:n valtuutettu Raili Äijö ilmoitti ryhmänsä kannattavan Noroviidan vastaehdotusta. Mutkia tuli kuitenkin matkaan siinä vaiheessa, kun piti käydä äänestämään. Noroviidan ehdotuksessa ei mainittu lainkaan sanaa YVA, josta itse asiassa oltiin päättämässä. RKP ehti jo vetää kannatuksen pois ja tehdä oman vastaehdotuksensa, jossa se ei halunnut, että YVA:n tekemistä tuetaan.

Noroviidan esitykseen lisättiin selvennys siitä, että se koski myös YVA:a ja näin se kelpasi taas myös RKP:lle. Lopulta ryhmä päätyi kuitenkin omaan vastaehdotukseensa. Näin ollen Noroviidan esitystä ei kannatettu ja äänestys käytiin kunnanhallituksen ja RKP:n esityksen välillä.

YVA:lle selkeä kannatus

Lukemiin 15-6 päättyneessä äänestyksessä YVA:n kannalle asettuivat kaikki demarit eli Tanja Ögård, Taisto Uutinen, Heidi Espo, Arto Karnaattu, Erkki Asikainen, Marjatta Soidinsalo, Markku Paakkarinen ja Harri Hakala.

Myönteisen kannan ottivat myös kokoomuksen Pekka Heikkilä ja Janne Pekkola sekä vasemmistoliiton Jyrki Tepponen.

Keskustan valtuutetuista YVA:n laatimisen hyväksyivät Asko Vilamaa, Mirja Pekkola, Kimmo Eloranta ja Jorma Pappila. Kielteiselle kannalle asettui Asko Nurmiranta. RKP:n valtuutetut Magnus Lindholm, Torsten Granroth, Hans-Bertel Stenvik ja Raili Äijö olivat yksimielisesti YVA:a vastaan.

Valtuustoaloite kiinteistöjen lunastuskassasta

Kokouksen päätteeksi valtuutettu Magnus Lindholm jätti valtuustoaloitteen. Koska valtuusto äänesti YVA:n puolesta halusi Lindholm, että kunta varaa budjetissaan vähintään miljoona euroa vuodessa, kunnes lopullinen päätös ydinvoimalaitoksen rakentamisesta on tehty.

–Tämä on tehtävä, jotta kunta voi lunastaa ne kiinteistöt, jotka eivät mene kaupaksi kahden kuukauden sisällä. Tänään kaikki myytävät kiinteistöt myydään kuukauden sisällä, useimmiten jopa ennen kuin ne tulevat virallisesti myyntiin, todetaan aloitteessa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI