|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan seudun terveydenhoito perusteelliseen remonttiin

26.02.2003Perusturvajohtaja Marica Saloranta selvittää toukokuun loppuun mennessä vaihtoehdot, miten perus- ja erikoissairaanhoito Loviisanseudun terveyskuntayhtymän alueella tulevaisuudessa hoidetaan. Linjapäätöksen on tarkoitus olla selvillä jo seuraavan talousarvioehdotuksen kokoamisvaiheessa.


Vaihtoehtoja on kolme: nykyinen kuntayhtymämalli, Loviisan kaupungin pyörittämä toiminta, jossa naapurikunnat ostavat palveluja pitkäaikaisilla sopimuksilla tai terveyspalveluja tuottava liikelaitos, jonka seudun kunnat omistavat yhdessä.

Saloranta selvittää näiden kolmen vaihtoehdon hyötyjä ja haittoja virkavapaalla, jonka myöntämistä Loviisan perusturvalautakunta käsittelee tulevana torstaina. Selvitystyöhön kuuluu muun muassa erikoissairaanhoidon palvelujen kilpailuttamismahdollisuuksien tutkiminen.

–Jo pitkän aikaa trendinä on ollut se, että kustannukset nousevat joka vuosi sekä perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin osalta. Ennakkotietojen mukaan HUSista on tulossa nytkin yli 5000.000 euron lisälasku. Käytännössä minkään kunnan talous ei kestä tällaista kehitystä, ei varsinkaan Loviisan. Samanaikaisesti kustannusten nousun kanssa kuntalaiset ovat tyytymättömiä saamaansa palveluun ja käydään keskustelua siitä, ketä hoidetaan ja ketä ei, sanoo kaupungin perusturvalautakunnan puheenjohtaja Peter Tuominen. Hän on myös viime syksynä tilannetta selvittämään asetetun työryhmän puheenjohtaja.

Tarkoituksena on, että selvitystyöstä saadaan pohja tulevaan päätöksentekoon sekä jo seuraavan talousarvioehdotuksen pohjaksi.
–Konkreettisten ehdotusten on oltava käytettävissä seuraavaa talousarviota tehtäessä.
Tuomisen mielestä kuntayhtymämallin aika alkaa olla ohi.

–Hallintomallina se ei salli riittävää kytköstä peruskuntien päätöksentekoon. Käytännössä laki ei mahdollista peruskunnille sellaista ohjausta, mitä kaivattaisiin. Salorannan toimeksiantoon kuuluu muun muassa kilpailuttamismahdollisuuksien selvittäminen.

–Kartoitamme mahdollisuudet kilpailuttaa erikoissairaanhoidon perustoimenpiteet. Ne on tähän saakka hoidettu HUSissa.

Valtio voisi hoitaa vaativan erikoissairaanhoidon

Tuominen pitää hyvänä ajatuksena sitä, että valtio ottaisi hoitaakseen todella vaativan erikoissairaanhoidon, eli esimerkiksi aivokirurgian, syöpähoidot ja palovammojen hoidot. Muut erikoissairaanhoidon toimenpiteet voitaisiin ostaa yksityisiltä sairaaloilta.

–Nyt kun asian kanssa on kitkuteltu, ihmisten odotusajat ovat venyneet sietämättömiksi. Pitkät odotusajat kuormittavat muun muassa perusterveydenhoitoa, kuten Kuopion yliopiston selvitys kertoo. Olemme ehkä tuijottaneet liikaa yksittäisten toimenpiteitten hintaan, kun pitäisi katsoa koko hoitoketjua ja varsinkin sitä, miten pitkiä odotusajat ovat. Seurauksena on ollut lumipallo, joka kasvaa lopulta hallitsemattomaksi.

Tuomisen mukaan terveydenhoidon remontin linja pitäisi valita jo kesän alussa. Tässä vaiheessa yksityissairaaloita ei vielä ryhdytä kilpailuttamaan tarjouksia pyytämällä.
Tuominen itse pitää ihanteena liikelaitosta, jonka omistaisivat Loviisan seudun kunnat. Erikoissairaanhoito kilpailutettaisiin esimerkiksi kolmen vuoden välein.

–Haluan kuitenkin painottaa, että tosiasiat on saatava ensin esiin. Tavoitteena on, että kun ihminen sairastuu, hän myös saa hoitoa. Jotenkin taloudenpitoon on saatava lisää ennustettavuutta, vaikka ihmisten sairastuvuutta ei voikaan ennustaa. Tällä hetkellä terveysmenojen vaikutukset pienten kuntien talouteen ovat todella tuhoisat. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI