|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)
IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa ? palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle (21.11.2018 08:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Itsenäinen Pernaja olisi maksi-, Porvoo mini- ja Loviisa optimaalisin lähidemokratian kannalta”

12.10.2007-Itsenäisessä Pernajassa lähidemokratia toimisi parhaiten, Porvoon fuusiovaihtoehdossa huonoiten ja Loviisaan liityttäessä keskinkertaisesti, arvioi kuntauudistuksen demokratiaselvitystä esitellyt Mia Aitokari eilen Forum Östra Nylandin järjestämässä kuntafuusioillassa Pernajan Kuggomissa. Erot eri vaihtoehtojen vaikutuksista pernajalaisten lähidemokratian toteutumiseen olivat vähäiset. Itsenäinen Pernaja sai 56, Pernajan liittyminen Loviisan seutuun 49 ja fuusio Porvooseen 42 lähidemokratiapistettä. Paneelin otsikkona oli Loviisa vai Porvoo. Itsenäistä Pernajaa ei järjestäjien mielestä enää pidetty mahdollisena vaihtoehtona.


-Itsenäinen Pernaja olisi maksimaalinen, Porvoo minimaalinen ja Loviisa optimaalinen vaihtoehto lähidemokratian kannalta, kiteytti paneelikeskustelun puheenjohtaja, Hufvudstadsbladetin pääkirjoitustoimittaja Björn Månsson. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että tilaisuudessa liputettiin selkeästi Loviisaan liittymisen puolesta, vaikka useimmat haikailivat itsenäisen Pernajan puolesta. Monet panelistit alleviivasivat kuitenkin, ettei pienten kuntien säilyminen itsenäisenä ole jatkossa enää mahdollista. Selkeimmin sen teki Svenska Kulturfondenin johtaja Krister Ståhlberg.

”Hallituksen linja ei muutu”

-Uusi Suomi on voittanut vanhan Suomen. Suomea kehitetään nyt selkeästi suurten keskusten ehdoilla. Se linja ei muutu, vaikka hallitus vaihtuisi. Suuri keskusta on aiemmin jarruttanut tällaista kehitystä, mutta nyt suuri keskusta on mukana viemässä tätä eteenpäin, sanoi Ståhlberg ja katsoi paneelissa istunutta Lapinjärven valtuuston puheenjohtajaa Aulis Lassilaa, joka sanoi kannattavansa Lapinjärven säilyttämistä itsenäisenä kuntana.

-Koen olevani täällä vähän kuin ateisti herätyskokouksessa, tokaisi Lassila, ja sanoi kannattavansa syvennettyä yhteistyötä naapurikuntien kesken.

-Teemme sitä jo nyt Loviisan seudun lisäksi Myrskylän suuntaan ja Elimäen suuntaan, Lassila muistutti. Hänen mukaansa talouselämät lainalaisuudet, joiden mukaan suuri on tehokasta, eivät välttämättä päde kuntakentässä.

-Me tarvitsemme suuria kantokykyisiä yksiköitä. Linjana tulee olemaan, että rahat pois periferiasta. Jos me emme tee sitä (fuusioita) nyt itse vapaaehtoisesti, joudumme tekemään sen pakon edessä ja paniikissa parin vuoden kuluttua, sanoi Ståhlberg.

-En ota kantaa siihen onko Porvoo vai Loviisa se oikea fuusiokumppani, mutta yhdistymättä jättäminen ei ole enää mikään vaihtoehto, Ståhlberg sanoi. Lapinjärveläisvaltuutettu Benny Engård ei ollut Porvoon eikä Loviisan kannalla, vaan piti Lapinjärven itsenäisyyttä ja Loviisan seudun yhteistoiminta-aluetta parhaana vaihtoehtona.

-Pelkään, että fuusion myötä palvelut katoavat keskuksiin, Engård sanoi. Toinen lapinjrveläisvaltuutettu Minna Österholm oli eri linjoilla. Hänen mielestä Lapinjärven on syytä mennä mukaan Loviisan seudun kuntien fuusioon.

”Kyse ei ole yksin taloudesta”

Liljendalin kunnanjohtaja Sten Frondén muistutti, ettei kuntauudistuksessa pidä puhua vain rahasta.

-Tärkeitä ovat palvelut, talous, demokratia ja henkilöstö, Frondén luetteli. Pernajan valtuuston puheenjohtaja Mats Lobbas kertoi olleensa mukana sekä Loviisan että Porvoon fuusiosopimusneuvotteluissa ja pyrkineensä tarkastelemaan niitä objektiivisesti.

-Nyt subjektiivinen mielipiteeni on, että kokonaisuuden kannalta Loviisa on Pernajalle parempi vaihtoehto, Lobbas sanoi.

Pernajan kirkkoherra Rolf Stefansson piti tärkeänä, että Pernajan kuntaa ja samalla myös seurakuntaa ei ainakaan ryhdytä jakamaan Porvoon ja Loviisan kesken. Hän muistutti, että seurakuntalaisten mielipiteet jakautuvat kuten kuntalaistenkin.

Peruskunnat Loviisa, Porvoo ja Sipoo

Itä-Uudenmaan maakuntahallituksen ja samalla myös Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Christel Liljeström liputti selkeästi maakunnan kolmen kaupunkikeskuksen eli peruskuntien Loviisan, Porvoon ja Sipoon puolesta. Hänen mukaansa koko oman maakuntaliiton tulevaisuus saattaa vaarantua, mikäli Pernaja liittyisi Porvooseen ja Loviisan seutu jäisi siten liian pieneksi.

-Loviisan seudun viiden kunnan fuusio on parempi vaihtoehto kuin kahden keskenään epäsuhtaisen kunnan liitos. En myöskään koe, että yhteistoiminta-alueiden perustamisella päästään tavoitteisiin, Liljeström arvioi.

-Mielestäni Pernajan tapauksessa raha ei pitäisi olla tärkein kriteeri, vaan se miten palvelut turvataan jatkossa myös Pernajan alueella sekä muualla. Pernaja sopii myös toimintatapojensa sekä kulttuurinsa puolesta paremmin Loviisaan kuin Porvooseen. Pernajan tapa toimia on paljon lähempänä Loviisan tapaa toimia kuin sitä miten Porvoo toimii, Liljeström näki.

Itsenäisyys ei ole realistinen vaihtoehto

-Ei myöskään ole mahdollista, että jatketaan nykyisellä linjalla. Loka-marraskuun aikana valtiovalta ottaa tukasta kiinni niitä kuntia, jotka eivät ole täyttämässä Paras-hankkeen vaatimuksia, Liljeström sanoi.

Kuggomin koululla pidettyyn kuntauudistuskeskustelutilaisuuteen osallistui lähes sata kiinnostunutta. Keskustelu jatkui eilisiltana vielä vilkkaana lehtemme mennessä painoon.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI