|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Salme Salmelan oppitunnilla molemmat aivopuoliskot saavat puuhaa

12.10.2007Salme Salmelan englannin tunnilla tärkeintä on iloinen ja rentoutunut tunnelma. –Ei tartuta kamalasti virheisiin. Niitähän tekevät kaikki.


Loviisan suomenkielisillä ala-asteilla englantia opettava Salmela on jo vuosia pitänyt mottonaan intialaista tarinaa kivenhakkaajasta, joka veistää norsua vuodesta toiseen. Kun kyläläiset ihmettelevät valmiin työn elävän näköistä tulosta, kuvanveistäjä sanoo: ”Ei se ollut vaikeata. Hakkasin vain pois kaiken, joka ei ollut norsua.”

Motto kuvaa Salmelan mukaan erinomaisesti kasvatustyötä: kasvattajan ja opettajan täytyy vain auttaa oppilasta tulemaan siksi mitä tämä on.

–Siellä jossain on kaikki. Pitää vain poistaa esteet, jotka estävät olemasta se aito ja oikea. Salmela opettaa tällä hetkellä englantia noin 130 lapselle ja nuorelle. Opetusmetodinsa hän on kehittänyt itse. Salmela kuvaakin tehneensä oman ”keitoksensa” suggestopediasta, TPR:stä ja NLP:stä. Kirjainlyhenteet viittaavat neurotieteistä kehittyneisiin näkemyksiin oppimisesta.

–Suggestopedia olisi hieno juttu, mutta se on todella vaikeasti toteutettavissa peruskoulun raameissa. Suggestopedisessä opetuksessa ei saa olla kiire ja tuntejakin on liian vähän, kaksi tuntia viikossa.

–Olen ottanut keitokseeni aineksia sumeilematta suggestopediasta ja muualta. Suggestopediassa simuloidaan pikkulapsen tapaa oppia kieltä. Tavoitteena on käyttää molempia aivopuoliskoja, sekä kurinalaista, järkevää vasenta aivopuoliskoa, että tunteiden, intuition ja visuaalisuuden oikeaa aivopuoliskoa.

Sekä TPR eli Total physical response että NLP eli Neurological linguistic programming perustuvat neurotieteiden tutkimustuloksiin, jotka osaltaan vahvistavat suggestopedian ajatuksia oppimisesta. Ihminen oppii paitsi sanojen ja puheen avulla, myös liikkeen, värien, kuvien, kosketuksen ja musiikin avulla.

Älykkyyden monet lajit

Salme Salmela huomauttaa, että suurin osa ihmisten välisestä viestinnästä on ei-verbaalia.
-Viestinnässä vain pieni osa on puhetta.
Siksi Salmelan tunnilla liikutaan, lauletaan, piirretään. Salmela ei allekirjoitakaan yleistä väitettä, jonka mukaan suomalaiset vaikenevat vierailla kielillä, eli eivät uskalla avata suutaan kuin suomea puhuakseen.

–Sitä myyttiä en halua vaalia. Ainakin 99 prosenttia lapsista haluaa puhua ja leikkiä. Kaikki lähtee jakamisesta: halutaanko jakaa sisäisiä ja ulkoisia kuvia.
TPR:ssä kielen opiskelu lähtee käskyistä. ”Salme! Stand up!” opettaja ponnahtaa malliksi pulpetin takaa pystyyn. ”Salme! Walk!” ”Sit down!”

–Lapset muistavat ja alkavat tehdä samoin itsekin.
NLP:ssä tutkimuskohteena oli aluksi se, miksi jotkut ihmissuhdeammattilaiset onnistuvat työssään. Tutkijat yrittivät selvittää onnistumisen edellytyksiä. He löysivätkin yhteisiä tekijöitä: onnistunut tulos syntyy, kun kaikki aistit ovat mukana, eli sekä rationaalinen ja intuitiivinen, looginen ja irrationaalinen puoli ovat käytössä.

–Tutkija Howard Gardner listasi myöhemmin älykkyyden seitsemän lajin joukkoon vielä ns. henkisen intelligenssin. Se on käsitteenäkin jo inspiroiva.

NLP:n sovelluksiin kuuluu mm. aivojumppa, eli neurologista systeemiä stimuloidaan konkreettisesti liikkeen kautta.

Iloinen ja toiminnallinen meininki ei kuitenkaan merkitse sitä, että oppilaat pääsisivät kotiläksyistä. Salme Salmela piirtää liitutaululle muurin: tiilet liitetään yhteen laastilla, oppitunneilla opittu kotiläksyillä. Perustasta pitää tehdä tukeva, muuten rakennelma sortuu sekavaksi kasaksi, tiedonsirpaleiksi.

Sanatonta viestintää

Salmelan mukaan opetuksessa kaikki palautuu lopulta ihmiskäsitykseen ja maailmankatsomukseen.

–Niitä asioita jokaisen opettajan pitäisi tutkailla aina silloin tällöin. Salmela pääsi tutustumaan lähemmin alansa voimakkaaseen kehitysvaiheeseen asuessaan USA:ssa ja Japanissa 1980- ja 1990-luvulla. Ehkä merkityksellisemmän opin hän on kuitenkin saanut omassa kodissaan.

–Itselläni on autistinen tytär. Hän on ollut hyvä opettaja ja katalysaattori.
Veera-tytär ehti asua laitoksessa 11 vuotta. Hänen älykkyysosamääränsä määriteltiin hyvin alhaiseksi.

–Otin hänet kotiin asumaan. Nyt Veera on kouluttautunut ja koossa on 120 opintoviikkoa. Tyttären muutettua kotiin hänen äitinsä huomasi, että autistisen lapsen aivoihin ”menee” hirveästi asioita.

–Mutta mikä on output? Autistinen lapsi ei ikäänkuin ole tavattavissa kommunikointiin. Nykyisin ryhmäkodissa asuva Veera opetti äidilleen paljon puheen ulkopuolisesta viestinnästä. Kun äiti ja tytär loikoilevat sohvalla ja koskettavat ohimennen toisiaan, äiti voi lähes kuulla ilmassa sinkoilevat sanattomat viestit.

–Ihminen käyttää aivojensa kapasiteetista eri arvioiden mukaan 2-10 prosenttia. Loput 90 prosenttia, sehän on kokonainen universumi. Tyttäreni universumissa tuikkii tähti.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI