|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kansanedustaja hämmästelee: Irtisanomislailla yllättävä vaikutus ? laittomasti irtisanotulle jatkossa pienempi korvaus (22.11.2018 13:03)
Uusi ilmiö: Pantilliset kauppakassit yleistyvät ? Varusteleka ja Akateeminen mukana, Alkoonkin tulossa (22.11.2018 12:45)
Berner: ?Autojen myynti pitää nostaa 150 000:een? ? Autoala: Sitten 8 mrd.?:n veropottia kevennettävä (22.11.2018 12:05)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Nyt on mitta täys!”

09.10.2007Sairaanhoitajat ovat saaneet tarpeekseen rahapulasta, henkilökuntapulasta ja tyhjistä lupauksista. –Nyt tai ei koskaan! Nyt on mitta täys! sanovat myös Loviisan terveyskuntayhtymän sairaalaosastolla työskentelevät osastonhoitaja Carola Weckman ja sairaanhoitaja Nancy Larsson.


Molemmat odottivat eilen terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten järjestön Tehyn valtuuston tämänpäiväistä päätöstä siitä, antavatko hoitajat lakkovaroituksen vai eivät.

–Melko varmasti lakko tulee. Lakko ei ole lainkaan kiva, mutta jos on pakko, niin lakkoon on mentävä. Jos palkkoihin ei nyt onnistuta saamaan kunnon korotuksia, niin milloin sitten? naiset puhisevat.

Hoitajia kiukuttaa ennen kaikkea se, että ennen eduskuntavaaleja annettiin ruusuisia lupauksia.

–Vaalien jälkeen alettiin sitten sanoa, että rahaa ei tule koska muidenkin alipalkattujen pitäisi saada lisää. Sitten sanottiin, että rahaa ei ole.
Hoitajat sanovat, että koko ajan ei voi olla kiltti.
–Jokainen haluaa, että ihmiset hoidetaan hyvin. Päättäjätkin.

Sekä Weckman että Larsson ovat kokeneet lakon jo aiemminkin, 1980- ja 1990-luvun puolivälissä. Molemmat olivat aiemmissa lakoissa työssä, sillä lappua ei voida panna luukulle. Naiset sanovat, että myös tällä kertaa, jos lakkoon mennään, ihmiset hoidetaan eikä kukaan jää heitteille. Heidän mielestään tehokkainta olisi, jos hoitohenkilökunta marssisi ulos samalla tavalla kuin tehtaissakin tehdään. Mutta se on utopiaa.

–Se, miten paikallisesti toimitaan, selviää maanantain ja tiistain kuluessa. Potilaat eivät saa kärsiä.

–Jollain toisella alalla voi pistää lapun luukulle, mutta ei meillä. Ihmisiä ei jätetä pulaan, mutta valitettavasti tätä tilannetta käytetään hyväksi.

Naiset sanovat, että jos lakko nyt tulee, siitä voi tulla erilainen kuin aiemmat. Weckmanin ja Larssonin mielestä lakko ei voi olla sellainen, ettei se näy eikä tunnu missään. Weckmania ja Larssonia harmittaa, että hoitajien palkoista ja työoloista on puhuttu jo vuosikymmeniä. Nimenomaan puhuttu, mutta juuri mitään ei ole saatu aikaiseksi. Kalliilla koulutetut ammattilaiset karkaavat töihin muihin Pohjoismaihin, joissa maksetaan hoitajille huomattavasti parempaa palkkaa ja työolotkin ovat paremmat.

–Nyt koko ala on Suomessa loppuunajettu ja sairaanhoitajista on kova pula. Emme saa enää edes sijaisia. Loma-aikoina meitä on täällä jo niin vähän, että kenelläkään ei ole varaa sairastua.

Lähi- ja perushoitajien Super teki jo osaltaan sopimuksen, mutta Tehyn lakko näyttää nyt melko ilmeiseltä. Naisten mukaan tunnelma työpaikalla on kuitenkin hyvä. He ennakoivat, että eniten lakko vaikuttaa alkaessaan pääkaupunkiseudulla ja nimenomaan erikoissairaanhoidossa.

–Täällä pärjätään.
Mikäli Tehyn valtuusto antaa tänään lakkovaroituksen, seuraa kahden viikon sovittelujakso valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla.

Vastaava lääkäri Tero Taipale: Täysi ”lakko” jo viimeiset 10 vuotta

Vastaavan lääkärin Tero Taipaleen mukaan Loviisan seudun terveydenhuollon kuntayhtymässä on eletty pysyvässä poikkeustilassa jo viimeiset kymmenen vuotta.

–Mahdollinen lakko aiheuttaa päänvaivaa, mutta toisaalta olemme toimineet niin niukoilla resursseilla viimeiset kymmenen vuotta, että käytännössä tilanne on sama kuin lomien aikana. Kesä- ja talvisulku ovat lakon tyyppisiä tilanteita, jotka kestävät joka vuosi yli kuukauden. Silloin on tehty vain kaikkein välttämättömin, niin että ihmiset voivat ylipäänsä pitää lomansa.

Taipaleen mukaan henkilöstö on hyvin motivoitunut työhönsä, vaikka lakonuhka leijuukin ilmassa.

–Potilaat eivät jää heitteille. Ihmisten turvallisuus ei kärsi.

Taipale ennustaa, että työtaistelutilanteessa toimet kohdistuvat aluksi tiettyihin strategisiin kohteisiin, todennäköisesti erikoissairaanhoidossa. Tällä hetkellä lakon suojatyörajauksia ei vielä tiedetä.

–Jos Tehyn lakkovaroitus tulee, niin sovittelun jälkeen menee yleensä vielä ainakin pari viikkoa ennen kuin lakko alkaa, eikä lakkoo yleensä ala heti täydellä rintamalla.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI