|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”On hienoa olla ruotsinpyhtääläinen, mutta olisiko hienoa olla loviisalainen?”

05.10.2007–On hienoa olla ruotsinpyhtääläinen, mutta olisiko hienoa olla loviisalainen, pohdiskeli Haavistosta kuntafuusion infoiltaan Vastilaan saapunut Hannu Takala. Samansuuntaisia ajatuksia taisi olla suurimmalla osalla paikallaolijoista. Loviisalaisuus ei tuntunut kovin houkuttelevalta vaihtoehdolta.


Ruotsinpyhtään yleisötilaisuudet viiden Loviisan seudun kunnan yhdistymishankkeesta alkoivat keskiviikkoiltana Vastilasta. Seuratalolle kokoontuneet kolmisenkymmentä kyläläistä saivat vasta silloin Kuntauudistus -infolehden, jonka piti julkisena tiedotteena tavoittaa kaikki seudun taloudet jo viime viikonloppuna. Niinpä osa yleisön kysymyksistä oli sellaisia, joihin olisi löytynyt vastaus lehdestä, jos siihen olisi voinut tutustua aiemmin.

–Jakelun pettäminen oli tosi paha moka, harmitteli kunnanjohtaja Risto Nieminen. Nieminen ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Asko Vilamaa selvittelivät Haaviston ja Vastilan asukkaille fuusioehdotuksen taustoja. Kunnallishallinnossa on edessä suuria mullistuksia, syntyipä fuusiota tai ei.

–Fuusiossa nykyisen tasoiset palvelut säilyisivät lähipalveluperiaatteella sopimuksen voimassaoloajan. Lisäksi tulisi yhteispalvelupiste esimerkiksi kunnantoimistoon ja sieltä saisi mm. valtion ja mahdollisesti seurakunnan palveluja. Seurakuntahan noudattaa kuntajakoa, selvitti Nieminen.

Maaseutupalvelut olisi tarkoitus keskittää yhdeksi kokonaisuudeksi Liljendaliin. Sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistettäisiin kokonaan. Uusi kunta olisi HUS-piirissä, mutta sopimusehdotuksen mukaan ruotsinpyhtääläisillä olisi edelleen mahdollisuus käyttää Kotkan keskussairaalaa nykyisessä laajuudessa.

Ennallaan pysyisi myös pohjoiskylien oppilaiden koulunkäyntimahdollisuus Elimäen yläasteella. Teutjärven koulukin säilyisi, vaikkei se täytä yhteisesti sovittua koulujen minimikokoa, joka on kolme opettajaa ja 40 oppilasta.

–Koulussa on 25 oppilasta ja viisi esikoululaista. Määrä on kuitenkin kasvussa ja kuuden vuoden sisällä oppilasmäärä olisi 32. Kun siihen lasketaan myös esikoululaiset, on määrä liki 40. Miten käy, jää nähtäväksi, totesi Nieminen.

Porkkanarahat jaettaisiin tasapuolisesti

Porkkanarahaa kuntafuusio toisi Loviisan seudulle yli yhdeksän miljoonaa euroa kolmen ensimmäisen vuoden aikana. Osa siitä jaettaisiin entisten kuntien kesken ja Ruotsinpyhtäälle lohkeaisi noin 780.000 euroa. Sen käyttämistä on jo suunniteltu.

–Se pyritään kohdentamaan tasaisesti kuntalaisille. Haja-asutusalueiden jätehuolto on merkittävä uudistus lähivuosina. Niitä talouksia, jotka laittavat jätehuoltonsa lain vaatimaan kuntoon, voitaisiin tukea tuhannella eurolla kiinteistöä kohti, mainitsi Vilamaa. Toinen tuntuva hanke on runkovesijohdon veto Ruukista Ruotsinkylään. Sen kustannuksiin on mietitty noin 200.000 euron panosta. Loput porkkanarahat voitaisiin osoittaa Ruukkialueen kunnostukseen.

Sairaalapalvelujen jatkoon ei uskota

Yleisökeskustelun käynnisti Sirpa Espo. Hän sanoi olevansa kyyninen keski-ikäinen ämmä, joka ei usko Kymenlaakson keskussairaalan käyttöoikeuden säilymiseen kolmen vuoden sopimusajan jälkeen.

–Silloin joutuisimme lähtemään Porvooseen ja taas olisi pitempi matka. Keskussairaalan käyttöoikeuden jatkumista epäili moni muukin. Yksi oli valtuutettu Marjatta Soidinsalo. Hän suhtautui koko fuusioon kielteisesti ja uskoi kunnan selviytyvän itsenäisenäkin. Kasvunäkymät ovat hyvät, sillä sähkötarviketehtaan liikevaihto on kaksinkertaistumassa ja uusia työpaikkoja sinne on tullut lähes sata.

–Ensi vuosi kunnalla on vielä vaikea, mutta sen jälkeen näyttää hyvältä. Niemisen mielestä ruusuisia kuvia kunnan tulevaisuudesta ei kannattaisi maalailla ainakaan talouden osalta.

–Alijäämää on jo 700.000 euroa ja lisää tulee, joten vaikea tilannetta on ruusuisena nähdä.

Kymenlaaksosta toinen vaihtoehto?

Vesa Setälä otti esille Pernajan, jolla on vetämässä myös Porvoo-kortti.
–Miksei meille tuotu toista vaihtoehtoa Kymenlaakson suuntaan, hän kyseli. Niemisen mukaan Porvoo on Pernajalle todellinen vaihtoehto, mutta Kotka ei ole sitä Ruotsinpyhtäälle, sillä yksi pala puuttuu välistä. Kotkan seudulla ei keskustella fuusiosta, vaikka Kotka sitä haluaisi. Muut eivät halua.

–Ruotsinpyhtää määrättiin mukaan Kotkan kaupunkiselvitykseen. Kotkafuusioon ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia eikä tarvetta. Jos Loviisan yhteistoiminta-alue hajoaa, on sitten pakko katsella muuallekin, jotta vaadittu 20.000 asukkaan alue saadaan muodostumaan.

Kylien erkaantuminen ei nyt ajankohtaista

Entinen vastilalainen ja nykyinen osa-aikavastilalainen Raimo Stenstrand ihmetteli, miten Haavisto-Vastila pärjää tulevaisuudessa. Hän arveli, että kunnat ympärillä suurenevat. Tulevaisuudessa vastaan tulevat toisella suunnalla Suur-Porvoo ja toisella Suur-Kouvola.

–Eikö osa kylistä voisi liittyä nyt muihin kuntiin, hän pohti.
Vilamaan mielestä on ennenaikaista miettiä yksittäisten kylien erkaantumistoiveita, sillä ensin on katsottava miten fuusiossa käy. Fuusiovaihtoehdossa kunta pysyy kokonaisena. Keskustelu kylien mahdollisesta irtaantumisesta käytäneen sitten, jos fuusiota ei synny. Yleisön joukosta todettiin, että Haavisto-Vastilan asukkaat ovat kallellaan kolmeen eri suuntaan. Joku tahtoo Elimäelle, toinen Anjalankoskelle ja kolmas Pyhtäälle.
–Jos kylää käytäisiin jakamaan, niin miten päätetään se kuka lähtee mihinkin päin

”Ottakaa se atomivoimala”

Haaviston ja Vastilan asukkaille Loviisa ei ole jo etäisyydenkään vuoksi luontainen asioimispaikka.
v –Sinne lähdetään vain silloin kun on pakko. Loviisa on kaukana, saati sitten Porvoo. Eihän siellä puhuta samaa kieltäkään, kommentoitiin yleisön joukosta.

Tarja Koskinen muistutti, ettei Vastilassa ole muita kunnan palveluja kuin katuvalot. Niistäkään kaikki eivät pala. Hän ei usko, että fuusio toisi tullessaan kylille mitään hyvää.

–Me pyöritämme kunnan suurinta kesätapahtumaa, Haaviston kesäteatteria. Nyt meillä ei ole edes paikkaa teatterille, kun Haavisto-Joensuun koulu myydään, hän huomautti ja jatkoi, että talkoohenki on aina ollut korkealla Vastilassa.

–Mutta talkoilla tätä kuntaa ei pelasteta, sanoi Koskinen, joka ei usko kovin monen vastilalaisen äänestävän neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä Loviisa-fuusion puolesta. Hän itse kannattaa liittymistä Anjalankoskeen.

Illan päätteeksi Vesa Setälä heitti vinkin päättäjille.
–Ottakaa se atomivoimala. Sitten Ruotsinpyhtää pärjää itsenäisenä, muuten ei.

Kyläkierros jatkui eilisiltana Ruotsinkylässä. Tiistaina 9.10. tietoa jaetaan kunnantoimistossa Ruukissa, keskiviikkona 10.10. Taasiakodissa Tesjoella ja torstaina 11.10. Ringborgissa Vahterpäässä. Tilaisuudet alkavat kello 18.30.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI