|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vanhusten kaltoinkohtelu on vaietuin tabu

05.10.2007Naiset kohtaavat väkivaltaa kodin seinien sisäpuolella, miehet kodin ulkopuolella. Kun kysymyksessä on yli 65-vuotias, naisen riski joutua väkivallan kohteeksi kasvaa, jos hän on autettava, vammainen, sairas. Miesten kohdalla nämä seikat eivät lisää väkivallan riskiä. Miehillä riskiä nostaa alkoholi.


Tiedot perustuvat uumajalaistutkimukseen, sillä vanhusten kokemaa lähisuhdeväkivaltaa on tutkittu hämmästyttävän vähän. Tai kenties syynä on se, että lähisuhdeväkivalta on yhä jonkinlainen tabu ja kaikkein vaietuin on vanhuksiin kohdistuva väkivalta.
–Väkivalta parisuhteessa on yleistä myös vanhuksilla. Lapsi väkivallan tekijänä ei ole yhtä yleistä.
Ylitarkastaja Helena Ewalds sosiaali- ja terveysministeriöstä muistuttaa, että perheväkivalta ei ole ainoastaan terveydenhoidon tai sosiaalipuolen ongelma, vaan myös juridinen ongelma.

–Perheväkivalta ei kosketa ainoastaan sen kohdetta, vaan koko hänen lähiympäristöään, esimerkiksi lapsia.
Lähisuhdeväkivallan eräs tunnusmerkki on, että se ei ole jatkuva tila, mutta väkivallan uhka ja pelko ovat jatkuvasti läsnä. Eikä lähisuhdeväkivalta ole vain alempien sosiaaliluokkien ongelma, vaan sitä tapahtuu yhtä lailla ns. hyvissä perheissä. Tyypillistä on Ewaldsin mukaan myös se, että edes väkivallan uhri ei välttämättä tunnista väkivaltaa. Fyysisen väkivallan kyllä tunnistaa, mutta se ei ole ainoa väkivallan muoto. –Seksuaalinen väkivalta on vaikea ottaa puheeksi. Raiskaus avioliitossa tuli yleisen syytteen alaiseksi vasta 1990-luvulla.

–Myös uhkailu katsein ja ilmein, kotieläimien pahoinpitely ja tavaroiden rikkominen ovat väkivaltaa. Samoin psyykkinen väkivalta, johon kuuluvat aliarvioiminen, nimittely, eristäminen, kontrollointi ja taloudellisen pakon käyttö.

–Mustasukkaisuuskin on yksi kontrollin muoto, joka voi helposti mennä liiallisuuksiin. Lähisuhdeväkivallassa tyypillistä on myös se, että tekijä etsii toimilleen syitä itsensä ulkopuolelta: humalatilasta, stressistä tai uhrin käyttäytymisestä. Omia tekoja vähätellään tai ne kiistetään täysin.

–Väkivaltaa ei voida selittää pois. Tekijä on siitä aina vastuussa, eikä väkivalta ole koskaan hyväksyttävää.

Perheväkivallan voi tunnistaa samoista tekijöistä missä päin maailmaa tahansa. Myös ”varoitusmerkit” ovat samat:
–Jos suhteessa ei voi olla oma itsensä, ei voi sanoa tai tehdä itsenäisesti, vaan on koko ajan ajateltava toimiaan sen valossa, ettei suutttaisi toista, niin siihen kannattaa kiinnittää huomiota.
Yllättävä tieto saattaa olla se, että väkivaltaa lähipiiriään kohtaan tekevä ei yleensä ole väkivaltainen kodin seinien ulkopuolella.

Laiminlyöntikin on väkivaltaa

Ikäihmisten kohtaama väkivalta saattaa olla niin pitkään kestänyttä, että uhri ei enää edes tunnista sitä. Kymmeniä vuosia kestäneen avioliiton aikana pahoinpitelyyn on tottunut. Mutta ikäihmisten kohtaama väkivalta voi olla muutakin kuin fyysistä: laiminlyöntejä, loukkauksia, huonoa hoitoa.

–On myös tosiasia, että väkivaltaa esiintyy laitoksissakin. Laiminlyöntien taustalta saattaa löytyä resurssipula. Myös asukkaiden välistä väkivaltaa esiintyy.
Perheväkivaltaa voi pitää myös yhteiskunnassa vallitsevan rakenteellisen väkivallan ilmentymänä. Tällaista rakenteellista väkivaltaa on vaikkapa tarpeellisen hoidon estäminen.

–Yhteiskunnassa on vallalla paljon sellaisia asenteita, jotka tekevät väkivallan hyväksytyksi. Väkivaltaa selitellään vaikkapa mediassa usein alkoholin avulla. Mutta humalassa tehty väkivalta ei voi olla sen hyväksytympää kuin selvin päinkään tehty.
–Alkoholi voi lisätä väkivallan riskiä mutta ei selittää sitä pois.
Ewaldsin neuvo on, että väkivallan olemassaolosta täytyy puhua.

–Väkivaltaa kohtaava ihminen voi ajatella, että väkivaltaa ei ole olemassa, koska siitä ei puhuta. Silloin hän saattaa itsekin alkaa epäillä omaa kokemustaan: ehkä suurentelen mitätöntä asiaa, ehkä olen kuvitellut kaiken. Ehkä väkivalta vain kuuluu asiaan.
Ei se kuulu.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI