|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vanhemmat tyrmistyneitä

02.10.2007Joukko loviisalaisia vanhempia on ottanut tyrmistyneinä vastaan tiedon, jonka mukaan ensi vuodeksi luvattu 200 euron lapsikohtainen kotihoidontuen kuntalisä onkin muuttumassa perhekohtaiseksi.


Valkon monitoimitalolla pidettiin sunnuntaina ”hätäkokous”, jossa paikalle saapuneet parikymmentä äitiä ja isää miettivät, mitä muuttuneen tilanteen edessä pitäisi tehdä. Kaupungin markkinointikampanja Kotiin Loviisaan, lapsiystävälliseen idylliin, kuulostaa lähinnä huonolta vitsiltä niissä perheissä, joissa budjetti menee uusiksi ja suunnitelmia äidin tai isän kotiin jäämisestä on harkittava toisenkin kerran.

Monissa loviisalaisperheissä on useita alle 3-vuotiaita lapsia, joten talous kiristyy, jos kotiin jäävä vanhempi saakin kuntalisää vain 200 euroa, kun summa alunperin luvattiin kaikista alle 3-vuotiaista lapsista.

–Eniten tässä harmittaa se, että olemme luottaneet aiempaan päätökseen ja tehneet lähitulevaisuuden suunnitelmamme sen mukaan. Laskimme, että jos saamme 400 euroa kuukaudessa kuntalisää, voin jäädä kotiin hoitamaan kahta pientä tytärtämme. Työpaikallakin on jo mietitty sijaisen palkkaamista. Olemme juuri ostaneet talon ja jos kuntalisä pienenee 200 euroon, on perheemme tiukka budjetti laskettava uudelleen. Voi olla, että joudun lähtemään töihin ja viemään lapset hoitoon, toteaa valkolainen Katja Kouvo.

”Nimilista kiertää ja mielenosoitukseenkin ollaan valmiita”

–Suututtaa, kun annetaan ymmärtää, että kotihoidontuen kuntalisää maksetaan perheen jokaisesta alle 3-vuotiaasta lapsesta, mutta sitten puheet perutaan. Saa nähdä tuleeko kuntalisää, edes perhekohtaista, Loviisaan lainkaan, miettivät Valkon monitoimitalolle sunnuntaina kokoontuneet huolestuneet vanhemmat. He ovat ryhtyneet keräämään nimiä adressiin, jossa perätään lapsikohtaista lisää. Tarpeen vaatiessa ollaan valmiita myös vaikkapa mielenosoitukseen.

Loviisan perusturvalautakunta päätti viime huhtikuussa, että kotihoidontuen kuntalisä otetaan kokeiluna käyttöön ensi vuoden ajaksi. Lisä olisi 200 euroa alle 3-vuotiasta lasta kohden kuukaudessa ja sitä maksettaisiin perheelle, jossa vanhempi hoitaa lapsiaan kotona.
Viime viikolla ensi vuoden talousarvioesitystä käsitellessään lautakunta kuitenkin päätti muuttaa kuntalisän perhekohtaiseksi. Näin ollen lisän määrä olisi kaikissa tapauksissa 200 euroa, vaikka alle 3-vuotiaita olisi perheessä useampikin.

–Moni on jo ehtinyt tehdä suunnitelmia lapsikohtaisen lisän perusteella. Jos esimerkiksi kaksilapsiseen perheeseen rahaa tuleekin 400 euron sijasta vain 200 euroa, ei kaikilla ole todellista mahdollisuutta jäädä kotiin lapsia hoitamaan. On pakko lähteä töihin ja viedä lapset hoitoon. Ja hoitopaikka maksaa kaupungille varmasti enemmän kuin 200 euroa kuussa eli missä se säästö on, kyseltiin kokouksessa.

”Ei paljon naurata”

Valkolainen Katja Kouvo ehti jo melkein lyödä lukkoon oman kotiinjääntinsä. Perheen esikoinen on vuoden ja neljän kuukauden ikäinen ja kuopus puolivuotias. Kouvon äitiysloma loppuu joulukuussa ja hänen oli tarkoitus jäädä kotiin hoitamaan lapsiaan. Kahdesta lapsesta saatava 400 euroa olisi nipin napin riittänyt. Nyt edessä saattaa olla kuitenkin töihin lähtö.

–Tuen maksamisen muutos oli minulle shokki. Ei paljon naurata, puuskahtaa Kouvo. –Mitenhän hoitopaikat riittävät kaikille niille lapsille, jotka nyt viedään hoitoon sen takia, että kuntalisää muutetaan, hän lisää.

Loviisa mainostaa itseään lapsiystävällisenä kaupunkina. Mitä on oikeasti tarjolla? Pienuus ja turvallisuus eivät vanhempien mielestä yksin riitä.

Yhdessäolon tärkeys unohtuu, kun raha astuu kuvaan

Kokouksessa otettiin esille perusturvalautakunnassa keväällä esillä ollut teksti: ”Alle 7-vuotiaalla lapsella on päivähoitolain mukaan oikeus päivähoitopaikkaan. Perusturvalautakunta haluaa kuitenkin korostaa myös lapsen ja hänen vanhempiensa välisen varhaisen vuorovaikutuksen merkitystä lapsen turvallisuudentunteelle ja tasapainoiselle varhaiselle kehitykselle. Tämän johdosta perusturvalautakunta pitää tärkeänä, että mahdollisimman monella vanhemmalla olisi todellinen mahdollisuus itse jäädä kotiin hoitamaan alle 3-vuotiasta lasta.”

–Kun raha astuu mukaan kuvaan, varhainen vuorovaikutus ei taida sittenkään olla kovin tärkeää, todettiin kokouksessa.

Kotihoidontuen kuntalisän hinnaksi lautakunta arvio keväällä 240.000 euroa. Viime viikolla lautakunta katsoi, että kokeilun kustannukset 70 perheelle olisivat 168.000 euroa.

Isolle perheelle iso raha

Valkoon puolitoista vuotta sitten muuttaneeseen Ahlforsin perheeseen kuuluu viisi lasta. Heistä kaksi on alle kolmivuotiaita.
–Töihin en lähde, vaikka kuntalisä jäisikin perhekohtaiseksi tai sitä ei olisi lainkaan. Haluan hoitaa lapseni itse. 200 euroa on isolle perheelle iso raha, mutta pihistetään sitten jostain muusta, kertoo Maarit Ahlfors.

–Meidän budjettiamme päätös ei kaada, sillä olemme tosi huonoja laatimaan budjetteja. Riittää, että on katto pään päällä, ruokaa jääkaapissa ja kaikilla perheenjäsenillä vaatteet, naurahtaa Juha-isä.
Perheen mielestä Loviisassa on aina jokin uhka päällä. Milloin se on uusi ydinvoimala, milloin ollaan lakkauttamassa Valkon neuvolaa ja milloin mitäkin.
–Ei aina oikein tiedä mitä huominen tuo tullessaan. Mitä on viikon kuluttua, mitä vuoden kuluttua, pohtii Maarit Ahlfors.

He muuttivat ”Kotiin Loviisaan” Helsingistä. Lapsiystävällisyyttä toki on, esimerkiksi harrastukset ovat halpoja. Mutta säästöissä usein kolahtaa etenkin lapsiperheisiin. Eräs säästökohde on terveydenhuolto ja sen vaikutukset tuntuvat heti.

–Ei meitä Valkoon muuttaminen silti ole kaduttanut hetkeäkään. Valkolaiset ja loviisalaiset yleensäkin ovat mukavia. Meillä on täällä ihana pieni koulu, joka toivottavasti säilyy, sanoo Maarit Ahlfors.

Perheen vanhin lapsi on koulussa ja toiseksi vanhin esikoulussa. Kolmea nuorinta äiti hoitaa kotona.

Vaikka aktiivisimmin liikkeelle ovatkin lähteneet valkolaiset äidit ja isät, koskettaa kuntalisän maksuperusteiden muutos kaikkia loviisalaisia alle 3-vuotiaiden vanhempia, jotka harkitsevat kotiin jäämistä. Luvatun lapsikohtaisen kuntalisän puolesta kerätään nimiä mm. Almojen kirppistapahtumassa ensi sunnuntaina liikuntahallissa. Lisäksi listoja on tarkoitus tuoda Treffikseen ja perhekerhoihin. Nimilistat luovutetaan 10.10. kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI