|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sebastien Ogier jälleen rallin maailmanmestari (18.11.2018 10:08)
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruotsinpyhtääläiset sivuosassa heitä koskeneessa ydinvoimaillassa

02.10.2007Vain harva ruotsinpyhtääläinen rohkeni tai ennätti avata suunsa perjantai-iltana Taasiakodissa, missä Fennovoima esitteli Ruotsinpyhtään saaristoon liittyviä ydinvoimalasuunnitelmiaan. Äänessä olivat naapurit Kotkasta ja Loviisasta. Jos tuleva ratkaisu pitäisi tehdä illan annin perusteella, veisivät hankkeen vastustajat selkeän voiton, sillä vastustavaan nimilistaan kertyi tilaisuudessa noin sata nimeä.


Fennovoima on kiinnostunut Ruotsinpyhtään Gäddbergsöstä, Kampuslandetista ja Lehtisen saaresta. Yhtiön ja kunnan järjestämä hankkeen yleisötilaisuus keräsi paikalle pitkälti toistasataa kiinnostunutta, joista osa jäi ilman istumapaikkaa.

Fennovoiman viestintäjohtaja Pasi Natri korosti yhtiön haluavan mahdollisimman avointa tiedottamista. Hän kertoi, että yhtiö päättää syksyn aikana, mille paikkakunnille ryhdytään laatimaan ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa. Ruotsinpyhtään ohella listalla on viisi muutakin aluetta ja yva tehdään 2-3:lle.

Natri puhui pitkään myös itse yhtiöstä. Puheenvuoro ei miellyttänyt kaikkia. Yleisön joukosta Rolf Ståhls huomautti, ettei väki ole tullut kuuntelemaan yhtiön esittelyä, vaan sitä, miten mahdollinen voimalahanke heidän elämäänsä vaikuttaisi.
Kehityspäällikkö Juha Miikkulainen samoin kuin Natrikin korostivat moneen otteeseen, ettei yhtiö tule Ruotsinpyhtäälle vastoin kuntalaisten tahtoa. Voimalaa ei rakenneta, mikäli valtuusto on sitä vastaan.

Miikkulainen esitteli myös hankkeen aikatauluja. Yhtiön tavoitteena on rakentaa ydinvoimala Suomeen niin, että rakentaminen voisi alkaa vuonna 2010.
–Tärkeimmät hankkeen sijoituspaikkaan vaikuttavat asiat ovat Säteilyturvakeskuksen antamat ohjeet laitospaikan määritykseen, pääsy jäähdytysveteen, 400 kV:n kantaverkko sekä poliittinen hyväksyttävyys, luetteli Miikkulainen.

Hän jatkoi, että ydinvoimalan vaikutus rakentamisvaiheessa olisi noin 10.000 henkilötyövuotta. Kun lukuun lisätään alihankintaketju, nousee määrä 17.000 henkilötyövuoteen. Tästä hyötyisi Miikkulaisen mukaan koko seutukunta ja etenkin Ruotsinpyhtään kunta verotuloina.

Fennovoima on E.ON Suomen kansallispuvussa?

Keskustelun tilaisuudessa aloitti Tapio Reinikainen Porvoosta, joka on ollut aktiivisesti mukana Uraaniton -kansalaisryhmässä.

–Energiakeskustelu Itä-Uudellamaalla on raskasta ja hermoillekäypää. Ensin oli uraanikysymys Askolassa, sitten E.ON Loviisassa, nyt tämä. Uraani on loppumassa ja nyt sitä tarvittaisiin taas lisää ja pian sitä alettaisiin hankkia näiltä paikkakunnilta. Miksei ydinvoimalaa viedä sinne missä tarvitsijatkin ovat? Miksi esille otettiin Ruotsinpyhtää, kyseli Reinikainen.

Tilaisuudessa mukana olleen kotkalaisen kansanedustajan ja ydinvoiman vankan vastustajan Pentti Tiusasen mukaan nyt on menossa jo seitsemäs ydinvoimalahanke Suomessa. Sille hän ei usko eduskunnan myöntävän lupaa.

–Fennovoiman takana on saksalainen energiajätti E.ON. Kun Saksassa ei haluta lisää ydinvoimaloita, pyrkii yhtiö tuomaan sellaisen Suomeen. E.ON onkin pukeutunut suomalaiseen kansallispukuun ja saanut uuden nimen, väitti Tiusanen, jonka mielestä Fennovoima heittelee nyt täkyjä köyhille kunnille. Lupauksiin työllisyyden ja talouden parantamisesta on helppo tarttua.

Liian iso pala voi jäädä kurkkuun

Tesjokelaisen Timo Noroviidan mukaan Ruotsinpyhtää on sen verran pieni paikkakunta, että näin iso hanke sekoittaisi pakan. Lopputulos tuskin olisi positiivinen. Hän halusi tietää muun muassa sen, pyrkiikö Fennovoima Fortumin imuun ja onko nyt kysymyksessä E.ONin epäonnistuneen hankkeen jatke.

–Meillä ei ole halua imeytyä Fortumin kylkeen, sillä varsinaisia synergiaetuja siitä ei olisi. Etsimme vain mahdollisimman soveliasta paikkaa ja sellainen on Ruotsinpyhtäällä Fortumista huolimatta. Fortum toimii hienosti omillaan, Fennovoima omillaan, vastasi Miikkulainen.

Loviisalainen Thomas Rosenberg totesi puheenvuorossaan, että Loviisan seutuhan on yhtä kuntaa siinä vaiheessa kun voimalapäätöksiä tehdään. Hän piti Fennovoiman pyrkimystä avoimuudesta kannatettavana.

–Fennovoiman suurin osakas E.ON yritti kuitenkin kuusi kuukautta sitten yllättää. Sitä ei ole unohdettu.

Hän uskoi, että järkisyyt loppumetreillä ajavat Ruotsinpyhtään ohi. Ilmassa on hänen mielestään myös kilpailun makua.

–Vaikuttaa siltä, että kuntia usutetaan voimalahankkeessa toistensa kimppuun kuin koiria, arveli Rosenberg ja piti nyt esillä olevaa hanketta Ruotsinpyhtäälle niin isona palana, että se jää kurkkuun.

Voimala olisi uhka perusarvoille

Illan aikana käytettiin vielä useita hanketta vastustavia puheenvuoroja. Nimilistan liikkeelle laittanut Jyrki Ikonen pelkäsi kotinsa jäävän mahdollisen voimalan jalkoihin.
–Koti, perhe, turvallisuus, luonto, elinkeino ja omaisuus ovat niitä arvoja, joita voimala uhkaa. Se uhkaa ihmisen perusarvoja, kiteytti Ikonen.
Tilaisuudessa kiertäneeseen nimilistaan saatiin illan aikana noin sata nimeä. Osa paikalla olleista tosin luuli aluksi, että salissa kiertää osallistujalista. Nimensä vahingossa kirjoittaneille annettiin tilaisuus vetää nimensä yli.

Kannattajat jäivät alakynteen

Puheenvuoroja saivat tilaisuudessa myös vähemmistöön jääneet ydinvoiman kannattajat. Ruukista paikalle tullut Antti Pajari ei pitänyt siitä, että tilaisuudessa alettiin heti maalailla kauhukuvia ja lyödä hanketta korville.

–Ydinvoimala tuottaisi paikkakunnalle todella paljon työpaikkoja ja rahaa, hän mainitsi. Kannattajajoukkoon sanoi kuuluvansa myös Paul Seppälä, joka oli pahoillaan siitä, ettei ruotsinpyhtääläisille tuntunut riittävän yleisötilaisuudessa puheenvuoroja.
–Olen vasta kolmas äänessä oleva kuntalainen, huomautti Seppälä, kun tilaisuus oli jo edennyt yli puolivälin.

Eräs mukana istuva ydinvoiman kannattaja huomautti, että käyty keskustelu oli alatyylistä ja provosoivaa. Vastaavia kommentteja supistiin yleisön joukossa muutenkin, ja lähtipä osa väestä kotiin jo varsin varhaisessa vaiheessa.

Ruotsinpyhtään kunnanhallitus avaa tämäniltaisessa kokouksessa keskustelun siitä, miten Fennovoiman hankkeessa edetään.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI