|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ainoa varma asia on, että muutoksia tulee

28.09.2007Kuntaliitosvaihtoehdoista käytiin yllättävän laimea keskustelu Pernajan ensimmäisessä yleisötilaisuudessa Isnäsissä keskiviikkoiltana. Kysymyksiä tuntui olevan enemmän kuin tässä vaiheessa vastauksia. Vaikka oltiin kunnan länsiosassa, tiukat puheet Porvoon puolesta jäivät kuulematta.


Sekä Loviisan seudun viiden kunnan liitosvaihtoehdon että Pernajan ja Porvoon välisen neuvottelutuloksen esitellyt kunnanjohtaja Ralf Sjödahl totesi ainoaksi varmaksi asiaksi sen, että nykymenoon tulee joka tapauksessa muutos. Hän patisti pernajalaisia uurnille.

–Äänestäkää. Mitä korkeampi äänestysprosentti, sitä enemmän tuloksella on vaikutusta, kun kunnanvaltuusto ottaa asiaan kantaa.

Seudun valtuustot kokoontuvat tekemään lopullisia päätöksiään 26.11. Eniten keskustelua Isnäsissä syntyi kouluasioista. Mia Aitokari oli varma, että Koskenkylään saadaan suomenkielinen koulu varmimmin Loviisan seudun liitoksessa. Porvoo-vaihtoehdon kannattaja Lars Bäcklund oli toista mieltä. Pernajan ja Porvoon sopimusehdotukseen on kirjattu maininta koulun suunnittelun aloittamisesta, mutta Loviisan seudun sopimuksessa koulua ei ole mainittu.

–En usko, että Porvoossa mennään jatkossa pieniin yksiköihin, vaan suurempiin. On tärkeätä säilyttää pienet koulut Isnäsissä ja esimerkiksi Haddomissa. Siihen halpaan ei pidä mennä, että Koskenkylän suomenkielinen koulu saadaan Porvoon yhteydessä. Paine koulun rakentamiseksi kasvaa, jos menemme Loviisan yhteyteen, Aitokari sanoi ja keräsi aplodit.

Porvoo-vaihtoehdossa uuden suurkunnan veroprosentiksi tulisi 18,75, Loviisan seudun kuntien fuusiossa veroprosentiksi on laskettu 19,25.

Kuntajakolain mukaan liitossopimus on voimassa kolmen vuoden ajan. Sen jälkeen uusi valtuusto päättää, miten uutta kuntaa jatkossa kehitetään. Henkilöstön työpaikat on suojattu viideksi vuodeksi. Sama suoja koskee myös terveyskuntayhtymän henkilöstöä.

”Uskaltaako Loviisaa äänestää?”

Kuulijoiden joukossa esiintyi halua lykätä päätöksentekoa seuraavalle kunnanvaltuustolle. Pohdintaa aiheutti myös se, miten kuntakenttä kokonaisuudessaan kehittyy: väheneekö kuntien määrä vaiheittain kohti 200 kuntaa ja jos niin käy, kannattaisiko odottaa yhtä itäuusmaalaista suurkuntaa?

–Miksi päätöstä ei voida lykätä seuraavalle valtuustolle, kysyi Kai Nieminen Baggbölestä. Runoilija Niemistä huoletti myös se, että Loviisan seudun vaihtoehdossa lautakuntien määrää on karsittu niin, ettei kulttuurilautakuntaa uudessa kunnassa olisi lainkaan. Kunnanjohtajan mielestä liitosasiasta on järkevää päättää juuri nyt.

–Jos jotain joka tapauksessa pitää tehdä, niin paras tehdä nyt, niin saadaan valtiolta porkkanarahat.

Christer Alm kysyi, joutuvatko isnäsiläiset Loviisan vaihtoehdossa jatkossakin hakemaan terveyspalvelunsa ensin Loviisasta, josta lähetetään sitten Porvooseen.

–Loppuuko sairaiden kuskaus Loviisan ja Porvoon välillä? Eli uskaltaako Loviisaa äänestää? Kunnanjohtajan mielestä asialle on tehtävä jotain. Hän kuitenkin vinkkasi, että jos isnäsiläispotilaalla ei ole aivan hengenhätä, kannattaa sinnitellä kello 16 saakka, niin että voi mennä suoraan Porvooseen.

–Vakavasti puhuen, hoitoketju on jatkossa integroitava. Yhteistyöalueet ovat välivaihe. Mikael Böök ihmetteli, kuka haluaa Pernajan kaupungin osaksi. Hän oli tyytymätön esitettyihin vaihtoehtoihin.

Janne Länsipuro oli huolissaan väestön ikääntymisestä syntyvistä paineista.

–Kummassa suunnassa on terveempi ikärakenne, Loviisan seudulla vai Porvoossa? Länsipuroa kiinnosti myös kunnanjohtajan näkemys siitä, millaisia muutoksia on pitemmällä tähtäimellä näkyvissä.

–Jos nyt menemme Porvooseen, toteutuuko Itä-Uudenmaan suurkunta muutaman vuoden kuluttua?

–Skenaarioita on paljon. Jos Pernaja menee Porvooseen, niin Loviisan seudun asukasmäärä on 14.000, eikä se täytä lain vaatimusta. Teknisesti jäljellä olevat kunnat muodostavat yhteistoiminta-alueen ja tekevät sopimuksen Porvoon kanssa, Sjödahl kommentoi. Sune Eliassonia kiinnosti, miten koko fuusiorumban käy siinä tapauksessa, että lapinjärveläiset sanovat Loviisan seudun fuusiolle ei.

–Sitten sopimus on neuvoteltava uudestaan, Sjödahl kommentoi.

Lukioitten säilyminen utopiaa

Molemmat sopimusvaihtoehdot esitellyt kunnanjohtaja pysyi tiukasti esittelevän virkamiehen puolueettomassa roolissa. Loviisan vaihtoehtoa esitellessään Sjödahl kuitenkin arvioi, että lain raja-alueille antama mahdollisuus irtautua liitoksesta koskee Loviisan seudulla käytännössä vain Vastilan kylää Ruotsinpyhtäällä. Päätöksen irtautumisesta tekee sisäministeriö.

Loviisan seudun sopimuksessa mainittua kaikkien kolmen lukion säilyttämistä Sjödahl ei pitänyt realistisena.

–Kolmen lukion säilyttäminen on utopiaa. Keskiasteen koulutuksen järjestämisessä asukaspohjavaatimus on 50.000. Eli jotain joudutaan tekemään, jos lukiot halutaan pitää Loviisassa.

Porlammin paneeli niukasti kuntafuusiota vastaan

Jos Porlammin kuntauudistusta koskeneen tiedotustilaisuuden paneelista torstaina ennustaisi päätyisi tulokseen, että valtuusto niukasti vastustaa syntynyttä sopimusehdotusta uudeksi Loviisan kaupungiksi. Paneeliin oli kutsuttu seitsemän valtuutettua, joista neljä kannatti Lapinjärven säilymistä itsenäisenä ja kolme kannatti kunnan lakkauttamista ja sen liittämistä viiden kunnan muodostamaan kaupunkiin. Pekka Puranen (sd.) käytti ensimmäisen kolmen minuutin puheenvuoron. Hän ilmoitti vastustavansa fuusiosopimusta. Syntyvä kuntayksikkö olisi hänestä liian pieni, eikä Loviisasta ole seudun kasvun moottoriksi. Edessä olisi uuden kunnan muuttuminen kriisikunnaksi.

Edelleen Puranen huomautti, että kun henkilöstöä ei voisi vähentään viiteen vuoteen syntyisi erittäin raskas byrokratia. Muutenkin kunnallisveroon kohdistuu erittäin suuria paineita.

Puranen totesi, että uusi kunta olisi vääjäämättä Loviisa-keskeinen ja reuna-alueet heikentyisivät.

Hanne Owen (vihr.) taas kannatti uutta viiden kunnan kokonaisuutta. Lapinjärvi on hänestä liian pieni ylläpitämään nykyisen kokoista hallintoa. Owen ei pelännyt liiallista byrokratiaa, koska henkilöstöä jäisi nopeaan tahtiin eläkkeelle.

Owen huomautti, että itsenäisestä Lapinjärvestä täytyy olla valmis maksamaan. Itsenäisessä vaihtoehdossa kunnallisveroprosentti olisi hänen mielestään 21. Marketta Takkala (sd.) kannatti fuusiota. Hänestä olisi aika pelottavaa, jos Lapinjärvi jäisi yksin hoitamaan perusterveydenhoitoa. Millaisen sopimuksen kunta silloin pystyisi neuvottelemaan?

Takkala totesi, että pieni kunta on hyvin haavoittuva. Isossa kunnassa suuret investoinnit hyödyttäisivät koko aluetta.

Aulis Lassila (kesk.) ilmoitti olevansa vastaan fuusiohanketta ja hän liputti syvenevän kuntien välisen yhteistyön puolesta.

Koko kuntarakenteen uudistushanke palvelee hänen mielestään lähinnä isojen kaupunkien etuja. Hän vetosi kahteen yliopistotutkimukseen. Toisessa niistä todetaan, että kunnan koolla ei ole merkitystä kustannustehokkuuteen, kun on kyse pienistä tai keskisuurista kunnista. Väestöpohjan ja tehokkuuden välillä ei näytä olevan yhteyttä.

Aino Villikka (kesk.) oli myös fuusiota vastaan. Häntä ei koko prosessin aikana mikään ole saanut vakuuttuneeksi siitä, että tämä fuusiohanke olisi Lapinjärven etujen mukainen. Viidestä köyhästä ei Villikan mukaan saa kokoon yhtä rikasta kuntaa. Myös hän oli hyvin huolissaan reuna-alueiden kohtalosta uudessa suurkunnassa.

Villikka totesi, että palvelurakenneuudistusta tulisi kehittää sekä myös nykyisiä kuntien välisiä palvelusopimuksia.

Benny Engård (r.) totesi, ettei koko tämän hankkeen logiikka ole hänelle valjennut. Hänestä ei olisi järkeä yhdistää viittä kuntaa, jolloin johtava virkamiehistö siirtyisi töihin Loviisaan ja sitten kuitenkin puhutaan lähipalveluperiaatteesta.

Engård oli myös hyvin pessimistinen syrjäkylien puolesta. Hän huomautti, että laki vaatii vain yhden postin kuntaan. Olisiko suurkunnan ainoa posti nykyinen Loviisan posti? Engård totesi lisäksi, että uudessa valtuustossa olisi vain neljä, viisi lapinjärveläistä, mikä kaventaisi demokratiaa nykyiseen verrattuna.

Thomas Antas (r.) taas oli fuusiosopimuksen hyväksymisen kannalla. Lapinjärven henkilöstöorganisaatio on hänestä uskomattoman ohut ja kuntaan on tulevaisuudessa erittäin vaikea saada henkilökuntaa.

Antas ei usko, että suurkunta kaventaisi demokratiaa. Montako Lapinjärven nykyalueen edustajaa uuteen valtuustoon valittaisiin riippuisi ihmisten päätöksistä äänestää. Antas huomautti, että Lapinjärvi saavutti neuvotteluissa tavoitteensa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI