|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Työllisyysaste jäi taas niukasti hallituksen tavoitteesta ? Avoimien työpaikkojen määrä kasvaa (20.11.2018 09:50)
KL: Lisäkierroksia Suomen hävittäjäkisaan ? F-35:n hinta laskee (20.11.2018 09:28)
Viron hallituskriisi jatkuu ? siirtolaisuussopimus GCM viedään parlamenttiin (20.11.2018 08:37)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Fennovoima Oy haluaisi rakentaa ydinvoimalansa Ruotsinpyhtäälle

25.09.2007Ydinvoimayhtiö Fennovoima Oy on kiinnostunut rakentamaan uuden ydinvoimalansa Gäddbergsön alueelle Ruotsinpyhtäällä. Toisena vaihtoehtona esille on noussut myös Lehtisen saari. Yhtiö lähetti viime viikolla Ruotsinpyhtään kunnanhallitukselle kirjeen, jossa se ilmaisi halunsa selvittää ydinvoimalan rakentamista kunnan alueelle. Kunnanhallitus käsitteli Fennovoiman tarjousta ylimääräisessä pikakokouksessaan perjantaina, ja päätti järjestää aiheesta yleisötilaisuuden yhdessä Fennovoiman kanssa ensi perjantaina Taasiakodissa.


Yleisötilaisuudessa Fennovoima lupaa esitellä tarkemmin uutta ydinvoimalaa koskevia suunnitelmiaan. Kuntalaisilla on mahdollisuus keskustella Ruotsinpyhtäästä mahdollisena ydinvoimalan sijoituskuntana. Fennovoima ei viestintäjohtaja Pasi Natrin mukaan aio ennen yleisötilaisuutta kertoa tarkemmin ydinvoimalalle kaavailtua sijoituspaikkaa kunnan alueella.

Valmiiksi 5 km:n suojavyöhykkeen sisällä

Käytännössä vaihtoehtoja on vain kaksi; yksityisessä omistuksessa oleva Gäddbergsön alue sekä pääosin Metsähallituksen eli valtion omistama Lehtisen saari. Loviisan Sanomien arvion mukaan Fennovoima on kiinnostunut lähinnä Gäddbergsöstä, joka sijaitsee noin 4 kilometriä Fortum Oyj:n nykyisten ydinvoimaloiden itäpuolella. Gäddbergsön alue on pääosin Ab Forsby Gård Oy eli Koskenkylän kartanon omistuksessa. Alustavien asiantuntija-arvioiden mukaan alue soveltuisi teknisesti hyvin ydinvoimalan sijoituspaikaksi. Gäddbergsö oli esillä jo 1960-luvulla, kun Loviisan ydinvoimalalle etsittiin sijoituspaikkaa. Alue sijaitsee kokonaisuudessaan Loviisan ydinvoimalan 5 km:n suojavyöhykkeen sisäpuolella.

Maanomistajaan oltu jo yhteydessä

Loviisan Sanomat kysyi kuukausi sitten Forsby Gårdin omistajalta Johan Askolinilta, onko Fennovoima Oy ollut jo yhteydessä Gäddbergsön maanomistajaan ydinvoimahankkeen tiimoilta. Tuolloin Askolin kertoi, ettei häneen ole vielä oltu yhteydessä. Myöhemmin syyskuussa Fennovoiman edustaja on alustavasti ollut yhteydessä Forsby Gårdin edustajaan ja kertonut yhtiön kiinnostuksesta. Osapuolet eivät silti suoraan vahvista neuvotteluyhteyttä, vaan kieltäytyvät kommentoimasta asiaa.

-Emme kommentoi tätä juttua millään tavoin ennen kuin nimi on paperissa. Näin on sovittu. Se on tavallinen maakauppa-asia meille emmekä kommentoi asiaa tässä vaiheessa millään tavoin, kertoi perjantai-iltana tavoitettu Johan Askolin.

Fennovoiman viestintäjohtaja Pasi Natri kertoi, että maanomistajiin on alustavasti oltu yhteydessä, jotta he eivät joudu lukemaan asiaa lehdestä, mutta hän ei silti halua tarkemmin kertoa kenestä maanomistajasta on kyse.

”Vain vapaaehtoisia maakauppoja”

-En voi vahvistaa tietoja maanomistajista enkä tarkemmasta sijoituspaikasta. Lähtökohtana meillä on, että tässä edetään vain vapaaehtoisin maakaupoin eli, jos maanomistaja ei ole halukas myymään, niin emme ryhdy edistämään asiaa muilla tavoin, Natri kertoi perjantaina.

Fennovoima selvittää parhaillaan ydinvoimalan mahdollisia sijoituspaikkoja myös muualla eri puolilla Suomea. Yhtiö on aiemmin nimennyt viisi kuntaa, joiden kanssa selvitystyötä tehdään. Samassa yhteydessä Fennovoima on todennut, että käynnissä olevat selvitykset voivat johtaa yhteistyöhön myös muissa kunnissa.

-Nyt selvitystyötä aletaan tehdä yhden uuden kunnan, Ruotsinpyhtään, kanssa. Fennovoima valitsee kuluvan syksyn aikana ne mahdolliset sijoituspaikat, joille käynnistetään ympäristövaikutusten arviointimenettely. YVA-selvitysten valmistuttua Fennovoima jättää valtioneuvostolle hakemuksen uutta ydinvoimalaa koskevan periaatepäätöksen tekemisestä, todetaan Fennovoiman tiedotteessa.
v -Etenemme kesällä julkisuuteen kerrottujen suunnitelmiemme mukaisesti ja avoimessa yhteistyössä kuntalaisten kanssa, Fennovoiman toimitusjohtaja Tapio Saarenpää totesi.

Aloite tuli Fennovoimalta

Aloitteen Ruotsinpyhtään sijoituspaikkaselvityksestä teki Fennovoima Oy. Fennovoiman edustajat kävivät kesällä Ruotsinpyhtään alueella katsastamassa paikkoja, ja jäivät odottelemaan ”myönteistä signaalia” kunnan suunnasta. Kun sitä ei kuulunut, päätti Fennovoima lähettää kunnalle kirjeen.

Ruotsinpyhtään kunnanhallituksen perjantaisessa päätöksessä todetaan, että ”Ruotsinpyhtään kunta ei ole ilmoittautunut halukkaaksi ydinvoimalaitospaikkakunnaksi eikä kuntaan ole aikaisemmin tullut ehdotusta ydinvoimalan sijoittamisesta kunnan alueelle. Fennovoiman edustajien kanssa on tähän mennessä heidän esityksestään käyty kaksi keskustelutilaisuutta olosuhteista kunnassa. Nyt saatuun Fennovoiman esitykseen tulee ottaa kantaa kunnanhallituksessa ja kunnanvaltuustossa, mutta ennen käsittelyä on syytä järjestää esitetty avoin keskustelutilaisuus”.

Yleisötilaisuus perjantaina Tesjoella

Fennovoiman kirjeessä Ruotsinpyhtään kunnanhallitukselle todetaan, että ”Fennovoima toimii suomalaista kansanvaltaa kunnioittaen, vastuullisesti ja avoimesti. Yhtiö esittää Ruotsinpyhtään kunnalle, että kunta ja Fennovoima toimivat läheisessä yhteistyössä selvitettäessä mahdollisuuksia sijoittaa ydinvoimala kunnan alueelle. Fennovoima ehdottaa, että osana tätä työtä kunta ja yhtiö järjestävät yhdessä avoimen yleisötilaisuuden. Tilaisuudessa kunnan ja Fennovoiman puheenvuorojen ohella kuntalaisilla on mahdollisuus tehdä kysymyksiä ja esittää mielipiteitään asiasta”.

Nieminen haluaa kuulla ensin yleisötilaisuuden annin

Kunnanjohtaja Risto Nieminen ei vielä halua ottaa sen kummemmin kantaa ydinvoimayhtiö Fennovoima Oy:n osoittamaan kiinnostukseen Ruotsinpyhtäätä kohtaan.

–Katsotaan ensin perjantain yleisötilaisuus eli mitä yhtiön edustajat kertovat ja mikä on keskustelun tulos.

Nieminen korostaa, ettei kunta ole ilmoittautunut halukkaaksi ydinvoimalaitospaikkakunnaksi.

–Eikä meillä ollut ehdotustakaan sellaisesta, kunnes Fennovoiman edustajat kävivät torstaina iltapäivällä ja halusivat lähteä asiasta keskustelemaan.
Perjantaina Ruotsinpyhtään kunnanhallitus piti ylimääräisen kokouksen ja päätti marssijärjestyksestä.

–Ensin pidetään yleisötilaisuus ja vasta sitten katsotaan onko edellytyksiä lähteä viemään hanketta eteenpäin.

Nieminen myöntää tuoneensa esiin, ettei hän ole ollut kovin innokas miettimään saaristoa laajempana ydinvoimalaitosalueena.

Ruotsinpyhtäällä ydinvoimakysymykset ovat ainakin takavuosina herättäneet voimakkaita tuntoja muun muassa kunnanvaltuustossa.

–Hallituksessa eteen tuli asiallinen esitys ja asiallista esitystä käsiteltiin asiallisesti. Muutenkin olemme Ruotsinpyhtäällä viime aikoina puoltaneet Fortumin viimeisimpiä hankkeita. Kolmannen yksikön selvittelyynkin olemme suhtautuneet myönteisesti, toteaa Nieminen.

”En ole voimalaa vastaan, mutta lobbaamaan emme ala”

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Taisto Uutisen mukaan Fennovoiman lähestyminen täytyy ottaa kunnassa vakavasti.

–Kysymyksessähän on yhteiskunnallinen, koko valtakuntaa koskettava asia, hän miettii ja olisi valmis ottamaan vastaan ydinvoimalan, mikäli asiat siihen suuntaan kehittyvät. Uutisen mielestä seudulla on jo totuttu ydinvoimaan, eikä sitä pidetä minkäänlaisena peikkona.

–Tietysti ainahan on ihmisiä, jotka ovat toista mieltä. Niin tässäkin asiassa. Mutta näinhän sen pitää demokratiassa ollakin.
Hän lisää, että yhtiö on todennut, ettei se tule Ruotsinpyhtäälle, mikäli kovaa vastustusta ilmenee.
Uutisen mukaan kunnanhallituksen jäsenet olivat perjantaisessa ylimääräisessä kokouksessa aika lailla yksimielisiä.

–Emme ole hanketta vastaan, jos Fennovoima katsoo että Ruotsinpyhtää olisi hyvä paikka. Mikäli yhtiö saisi alueet ostettua, auttaisimme eteenpäinmenossa eli osayleiskaavassa, maakuntakaavassa ja kaavamuutoksissa yleensä.

Uutinen kuitenkin huomauttaa, että mahdollinen ydinvoimalahanke tulisi Fennovoiman mukaan ajankohtaiseksi vasta 2018-2020.

–Eli tuskin meikäläisen aikana, mutta aina pitää ajatella tulevaisuutta sekä kokonaisuutta. Uutinen olisi valmis ottamaan ydinvoimalan vastaan.

–Tapetilla on kuitenkin vielä monta muutakin paikkakuntaa. Emme aloita mitään lobbausta hankkeen puolesta, vaan asioiden annetaan edetä omassa tahdissa. Uutinen arvelee, että Fortumin laitosten läheisyydessä oleva Gäddbergsö olisi ihanteellinen paikka ydinvoimalalle.

–Sehän IVO:llakin oli aikoinaan ensimmäisenä vaihtoehtona, mutta voimala tehtiin kuitenkin Hevossaareen.

”Vastustan, vaikken tiedäkään vielä mitään”

–On tietenkin väärin sanoa jotain, kun ei tiedä mitään, mutta minä en kannata ydinvoimalan rakentamista Ruotsinpyhtäälle eli siis vastustan, toteaa saaristossa asuva Ruotsinpyhtään kunnanhallituksen jäsen Magnus Lindholm.

Hän oli perjantaina mukana kunnanhallituksessa päättämässä siitä, että Fennovoima Oy:n ehdottama yleisötilaisuus Ruotsinpyhtään ydinvoimalahankkeesta pidetään perjantaina Taasiakodilla.

–Tiedotustilaisuuden pitäminen on hyvä asia. Ehkä saamme sieltä enemmän infoa. Hankkeen henkinen puoli on minulle jo selvä, mutta faktatkin on toki saatava esiin. Lindholm asuisi varsin lähellä ydinvoimalaa, mikäli sellainen Ruotsinpyhtäälle tulisi. Vaihtoehdoiksi on veikattu joko Gäddbergsötä tai Lehtisen saarta.

–Jos paikka olisi Gäddbergsö, olisin periaatteessa juuri viiden kilometrin suojavyöhykkeen ulkopuolella. Lehtinen on 2,5 kilometrin päässä, joten jäisin vyöhykkeen sisään. Sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, jos jotain tapahtuu. Ei ole väliä ollaanko Hästholmenissa vai Helsingissä, se on menoa.

Lindholm ei ole menettänyt yöuniaan Fennovoiman takia, sillä koko asia on vasta alkuvaiheessa. Saaristossa muutamat asukkaat ovat soitelleet Lindholmille ja kyselleet lisätietoja, joita ei kuitenkaan ole.

–Totta kai hanke koskettaa saaristolaisia. Fortumilla on YVA meneillään ja olisihan se tietysti hyvä jos tulisi kilpailua. Lisää energiaa tarvitaan, kun sitä kulutetaan koko ajan enemmän. Hästholmenissa tilanne on kuitenkin täysin erilainen. Siellä on valmis infrastruktuuri ja periaatteessa kaikki muutkin resurssit ovat valmiina.

Lindholmin mukaan osa saariston rauhasta on jo pilalla. Jos voimaloita aletaan rakentaa vielä useampiin paikkoihin, pirstoutuu saaristomaisema entisestään ja muutkin haittatekijät lisääntyvät.

–Toivottavasti perjantaiseen yleisötilaisuuteen tulee runsaasti väkeä esittämään mielipiteitä ja kannanottoja, vaikka tilaisuus järjestetään varsin lyhyellä varoitusajalla.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI