|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kaupungin mukaantulo saattaisi nopeuttaa hankkeen toteutumista

21.09.2007Valkon ja Loviisan välisen pyörätien suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Vaikka kartalle alustava väylä onkin jo piirretty, saadaan hankkeen toteutumista odottaa vielä pitkään. Pyörätie on tiepiirin kiireellisyyslistalla sijalla 58. Mikäli kaupunki lähtisi mukaan väylän rahoittamiseen, saattaisi tien teon aloittaminen nopeutua.


Tiehallinnon Uudenmaan tiepiiri esitteli Valkon ja Loviisan välisen jalankulku- ja pyörätiehankkeen toimenpideselvitystä keskiviikkoiltana Loviisassa. Toukokuussa alkaneessa selvitystyössä pääpaino on luonnollisesti Valkontien jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuuden parantamisessa. Lisäksi tieratkaisussa huomiota kiinnitetään palveluiden, ulkoilualueiden sekä mahdollisen uuden Harmaakallion tienoon asuntoalueen liikenteelliseen saavutettavuuteen.

–Kolmantena selvitettävänä kysymyksenä on se, voitaisiinko pyörätie rakentaa vaiheittain lyhyissä pätkissä ja pyrkiä näin hallitsemaan kustannuksia, totesi projektipäällikkö Minna Pasanen Uudenmaan tiepiiristä.

Hän jatkoi, ettei pyörätie ole mukana tiepiirin suunnitelmissa, jotka ulottuvat vuoteen 2011. Ennen kuin se sinne pääseekään, on tehtävä lakisääteinen tiesuunnitelma. Sen laatiminen vie 1-2 vuotta ja mikäli valituksia tehdään, aikaa menee enemmän.

–Ensimmäisessä vaiheessa laaditaan ratkaisuehdotus ja siinä otetaan huomioon yleisötilaisuuden anti eli ihmisiltä saadut mielipiteet ja lisätiedot.
Pyörätien kustannuksia Pasanen ei lähtenyt arvioimaan. Pyörätien varrella on pohjavesialue, joten koko 4,7 kilometrin väylälle on tehtävä pohjavedensuojausrakenteet. –Pohjaveden suojaus nostaa kustannuksia. Emme myöskään vielä tiedä miten monta alitusta pyörätielle joudutaan tekemään, joten kustannuksia on mahdotonta arvioida, huomautti Pasanen. Yhden alituksen hinta on noin 200.000 euroa.

Väylä kulkisi Valkontien itäpuolella

Varsinaisen toimenpideselvityksen on tehnyt Sito Oy, jonka konsultti Tommi Eskelinen esitteli yleisölle suunnitelmia. Uusi pyörätie alkaisi Petaksentien liittymästä ja jatkuisi Valkontien itäpuolella lähes koko matkan Valkoon asti. Vähän ennen Valkon taajamaa tie siirtyisi länsipuolelle ja jatkuisi nykyistä pyörätienpätkää pitkin.
Matkan varrella olisi tarkoitus mm. uusia ja lisätä valaistusta, porrastaa liittymiä sekä merkitä suojateitä Valkontieltä risteäville pikkuteille.

–Vanhan Valkontien liittymään asti Valkontien ja pyörätien välissä olisi kolmen metrin viherkaista. Sen jälkeen kevyen liikenteen väylä muuttuisi korotetun reunakiven avulla kulkemaan suoraan ajoradan reunassa. Tähän antaa mahdollisuuden tieosuuden 50 kilometrin tuntinopeusrajoitus. Lisäksi sillä kohtaa asutus on aika tiukasti kiinni tiessä, joten väylä saataisiin näin mahtumaan, eikä kenenkään pihoille tarvitsisi mennä, selvitti Eskelinen.

Kaupungin osallistumisesta keskusteltava

Kaupunki toteutti vastikään väylän alkupätkän 600 metrin osuuden. Se maksoi 150.000 euroa.
–Valkon kevyen liikenteen väylän tärkeys on ollut esillä kymmeniä vuosia. Siitä on esimerkiksi tehty useita valtuustoaloitteita. Nyt olisi käytävä käsiksi kustannuksiin ja siihen, kuka tien tekee vai tehdäänkö se yhdessä. Periaatteessahan hanke on tiepiirin, mutta kaupungin mahdollisesta osallistumisesta voisi myös aloittaa keskustelut, mainitsi kaupungin rakennuspäällikkö Hannu Backman.

Hän totesi Valkon pyörätien olevan tällä hetkellä listalla sijalla 58.
–Vuosittain toteutetaan 2-3 hanketta. Jos siitä aletaan laskea, saadaan pyörätietä odottaa. Jos kaupunki osallistuisi kustannuksiin, saattaisi pyörätie nousta ranking-listalla ylöspäin. Minna Pasanen huomautti, että listalla on kaikkiaan 270 Valkon pyörätien kaltaista hanketta. Loviisan seudullakin niitä on mm. Kuggomin suunnalla ja Ruotsinpyhtäällä. Pasanen piti kuitenkin Valkon pyörätietä Loviisan seudun kiireellisimpänä.

Liikennemäärät kasvussa

Tehdyssä selvityksessä on tutkittu Valkontien liikennemääriä. Viime vuonna keskimääräinen vuorokausiliikenne oli 2.730 ajoneuvoa. Vuoteen 2025 sen ennustetaan nousevan lähes 4.000 ajoneuvoon vuorokaudessa. Raskaan liikenteen osuus vuorokausiliikenteestä oli viime vuonna 226 ajoneuvoa ja sen arvellaan kasvavan vuoteen 2025 mennessä noin sadalla.

Pyöräilijöiden määrääkin yritettiin laskea yhden päivän ajan. Silloin Valkosta Loviisan polki 23 henkilöä ja takaisinpäin 16. Yleisön joukosta kommentoitiinkin, että suurin osa ajaa Svenäsintien tai vanhan tien kautta, joten päivittäiseen Loviisaan pyöräilevien määrään voidaan pistää nolla perään.

Illan aikana nousikin esille miksei pyörätietä voitaisi tehdä Svenäsintien reitin mukaan. –Siinä tapauksessa hanke olisi kokonaan kaupungin. Hankaluutta aiheuttaa myös se, että tien alkupätkä on satama-aluetta ja sataman tilanteen mahdollisesti muuttuessa tiellä ajaminen voidaan joskus jopa estää, totesi Backman.

Mahdolliset maanlunastukset jäävät pieniksi

Yleisötilaisuuteen osallistui parikymmentä henkilöä, joista kaksi tunnustautui pyörätien vastustajaksi. Toisen mielestä hankkeella sosialisoitaisiin hänen maitaan.
Esittelijöiden mukaan pyörätien varren maanomistussuhteita ei ole vielä täysin selvitetty, mutta jos lunastuksiin jouduttaisiin, ne eivät olisi isoja. Pyörätie on kaavailtu 3,5 metrin levyiseksi. Lisää leveyttä tuo kolmen metrin viherkaista.

Yleisön joukosta kritisoitiin mm. sitä, että tie tehtäisiin Valkontien itäpuolelle. Koska vallitseva tuulensuunta on lounaasta, lentäisi autojen, tien ja peltojen pöly suoraan pyöräilijöiden niskaan. Jos tie kulkisi länsipuolella, tuuli veisi pölyt pelloille.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI