|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


44 päivää kansanäänestykseen

14.09.2007Loviisan seudun kuntien hyväksyttyä maanantaina yhdistymissopimuksen uuden kunnan perustamiseksi, seudun asukkailla on edessä harkinnan paikka: neuvoa-antavaan kansanäänestykseen on enää 44 päivää. Pernajalaiset miettivät Loviisan seudun fuusion lisäksi myös vaihtoehtoa, joka yhdistäisi kunnan osaksi Porvoota. Tämä sopimusehdotus hyväksyttiin viime perjantaina. Ennen kansanäänestystä kunnissa järjestetään lukuisia tiedotustilaisuuksia. Loviisassa kaikkien viiden kunnan edustajat ovat tavattavissa torilla syysmarkkinoiden aikaan tiistaina 2.10. sekä uudelleen lauantaina 6.10.


Äänestysliput ja muu materiaali eivät ole vielä tulleet painosta, mutta äänestysuurnat ja -kopit odottavat vain sitä, että ne kuljetetaan äänestyspaikoille. Esimerkiksi Loviisassa pääosa vaaliuurnista ja -kopeista odottaa käyttöä Valkon koulun kellarissa.

Kansanäänestyksessä kuntalaisilta kysytään, kannattavatko he Loviisan, Lapinjärven, Liljendalin, Pernajan ja Ruotsinpyhtään yhdistämistä uudeksi Loviisan kaupungiksi vai eivät. Myös vaihtoehto ”en ota kantaa” on mahdollinen. Pernajalaisilta kysytään lisäksi mielipidettä myös Porvoo-Pernaja -fuusioon. Ennakkoäänestys tapahtuu kirjeäänestyksenä, eli vaalimateriaali lähetetään kotiin, jossa äänestäjä allekirjoittaa vaaliasiakirjan ja sulkee äänestyslipun äänestyskuoreen. Koko vaalikuori pistetään sen jälkeen postiin, jonka on oltava perillä keskusvaalilautakunnassa viimeistään 26.10.

Loviisan kaupunginsihteeri Anu Kalliosaari arvioi ääntenlaskennan sujuvan varsinaisena äänestyspäivänä sutjakkaasti.

–Äänestysliputhan jakautuvat vain kolmeen eri pinoon.

Äänestysmateriaalin postitus koteihin alkaa lokakuun ensimmäisellä viikolla. Kalliosaari uskoo, ettei postiäänestyksenä tapahtuva ennakkoäänestys tuota suuria ongelmia. –Tietenkin on mahdollista, että ihmiset täyttävät äänestyslipun väärin tai vaikkapa yliviivaavat jonkin kuntavaihtoehdon yli. Silloin äänestyslippu joudutaan hylkäämään.

Frondénilla raskain ”salkku” uudessa organisaatiossa

Loviisan seudun kuntien fuusiosopimuksessa raskaimman postin on saamassa nykyinen Liljendalin kunnanjohtaja Sten Frondén.
–Niinhän ne sanovat.
Frondén on istutettu uudessa virkamiesorganisaatiossa perusturvajohtajaksi. –Riippuen siitä, miten päivähoito luokitellaan, perusturvan osuus budjetista on puolet tai kaksikolmannesta.

Frondén kuvaa uutta tilannetta, mikäli Loviisan seudun fuusio toteutuu, ympyrän sulkeutumiseksi. Frondén aloitti aikoinaan työuransa ”Loviisan alaisena sosiaalityöntekijänä” keväällä 1975.

Mutta kuntalaiset ovat vielä kuulematta ja lopulliset päätökset tekemättä. Frondén kehottaa varsinkin pernajalaisia tosissaan miettimään, kumman vaihtoehdon valitsevat.

–Pahin vaihtoehto on, jos koko Loviisan seutu hajoaa. Toivottavasti Pernajassa nähdään Loviisan seudun mahdollisuudet. Loviisan kaupungin kehitys on ollut suotuisaa, eivätkä vanhat mielikuvat enää perustu faktoihin. Tätä tuoretta käännettä ei ole vielä välttämättä sisäistetty. Halutaanko Pernajassa olla Loviisan seudun portti vai Porvoon takapiha? Frondénin mielestä pernajalaisilla olisi uudessa nykyistä isommassa Loviisassa paljon enemmän vaikutusvaltaa kuin Porvoossa.

–Pernajalle on tarjolla kaksi roolia: Loviisan seudun pelastajan tai Porvoon pikkuveljen rooli.
Frondén laskeskelee, että jos pernajalaiset nuoret siirtyvät porvoolaisiin keskiasteen kouluihin, Loviisaan ei enää riitä oppilaita.
–Loviisan seudulle jäisi silloin kolme pientä yläastetta ja kolme pientä lukiota, joita ei olisi varaa ylläpitää. Lisäksi juuri koulut sitovat nuoret omaan seutuunsa esimerkiksi ystävyyssiteiden kautta. Koulutarjonta määrittelee usein myös sen, minne perhe muuttaa asumaan.

Frondén kiteyttää Loviisan seudun uhat puolustusministerin kertaustyyliä mukaillen: ”Porvoo, Porvoo, Porvoo.”

Porvoo-sopimuksessa Pernajan alue saa porkkanarahat

Pernajan ja Porvoon välillä neuvoteltu fuusiosopimus takaa koko yhdistymis- eli ns. porkkanarahan Pernajan käyttöön. Mikäli Pernaja ja Porvoo yhdistyvät vuoden 2009 alusta, valtio maksaa yhdistymisrahaa 5.760.000 euroa.

Sopimuksen mukaan yhdistymisen aiheuttamat kulut maksetaan ensin pois ja sen jälkeen loput porkkanarahat kohdennetaan muun muassa kaava-alueiden teiden parantamiseen, haja-asutusalueiden vesi- ja viemäri-investointien tukemiseen, Koskenkylän uuden suomenkielisen koulun suunnitteluun sekä Gislomin ja Kuggomin välisen kevyen liikenteen väylän osarahoitukseen.

Sopimuksessa myös todetaan, ettei fuusio toisi taloudellisia ongelmia, vaan se toisi noin 160.000 euron valtionosuuslisäykset vuositasolla.
Kunnan henkilöstö siirtyy sopimuksella uuden laajentuneen Porvoon kaupungin vastaaviin virkoihin tai työsopimussuhteisiin heille soveltuviin tehtäviin siten kuin osapuolet erikseen sopivat.

Sopimus säilyttää Loviisan lähikylistä tuleville oppilaille mahdollisuuden käydä peruskoulun yläluokkia Loviisassa, kunhan lasten vanhemmat vastaavat koulukyydeistä. Muut vuosiluokkien 7-9 oppilaat voivat siirtyä lyhyellä aikavälillä Porvooseen, mikäli Porvoosta löytyy sopivia opetustiloja. Loviisassa 7-9 vuosiluokalla ennen fuusiota aloittaneet voivat käydä koulunsa loppuun Loviisassa. Siirtymävaiheen aikana uusi kaupunki vastaa koulukyydeistä.

Koskenkylän suomenkieliset 1-6 luokan oppilaat keskitetään uuteen kouluun. Sen rakentamisaikataulua ei ole kuitenkaan määritelty sopimuksessa.
Maaseutuviranomaispalvelut hoidetaan Pernajan alueelle perustettavan sivupalvelupisteen avulla. Lähipalveluina pernajalaiset saisivat myös sosiaalityön ja perustason mielenterveystyön palvelut sekä lasten päivähoidon. Porvooseen suuntaavien työmatkalaisten toiveet pyritään kuitenkin täyttämään, jos he haluavat lapselleen hoitopaikan muualta. Pernajan alueella säilyisi myös lähikirjasto ja rakennusvalvonnalle ja ympäristönsuojelulle perustetaan sivupiste. Lähipalveluna tuotettaisiin myös rakentamisen lupa- ja ohjauspalvelut.

Myös Koskenkylän terveystalon ja hammashoitolan yhteydessä tuotetaan lähipalveluna myös jatkossa lääkärin vastaanotot, terveyden- ja sairaanhoitajan vastaanotot, neuvolavastaanotot, laboratorion näytteenotto, hammaslääkärin vastaanotot sekä muut hammashoidon vastaanotot. Itäisten reuna-alueiden talouksille vastaavat palvelut hankitaan tarvittaessa esimerkiksi naapurikunnista. Hallintopalvelut keskitetään Porvooseen, mutta Pernajan alueelle perustetaan palvelupiste auttamaan kuntalaisia, vaikka alueen hallinto olisi jo purettu. Hallintopalvelujen purkaminen saattaa tapahtua jo ennen kuntaliitoksen voimaantuloa.

Loviisan seudun sopimus lupaa kolmen lukion säilyvän

Loviisan seudun kuntien kesken solmittu yhdistymissopimus valmistui maanantaina. Perusopetus luokille 0-6 on tarkoitus hoitaa lähipalveluina ja perusopetus- ja lukioverkko säilyy sopimuksen voimassaolon ajan. Sopimuksessa on vielä erikseen mainittu, että kaikki nykyiset lukiot, eli Loviisassa suomen- ja ruotsinkielinen sekä Lapinjärvellä Porlammin lukio, säilyvät.

Teknisen toimen johto ja palveluiden tilaaminen keskitetään Loviisaan. Lapinjärven, Liljendalin, Loviisan, Pernajan ja Ruotsinpyhtään yhdistymissopimus, joka hyväksyttynä astuu voimaan 2009 alusta, antaa uudelle alueelle nimeksi Loviisan kaupunki. Uudesta vaakunasta järjestetään suunnittelukilpailu.

Palvelut on tarkoitus järjestää ensisijaisesti lähipalveluina ja yhteispalvelutoimintaa laajennetaan koko seudulle yhteispalvelupisteiden kautta. Mahdollisuuuksien mukaan palveluihin pyritään yhdistämään myös valtion ja seurakunnan lähipalveluita. Maaseutuviranomaispalvelut hoitaisi Liljendalin yhteispalvelupiste, joka toimisi liikkuvana yksikkönä. Lomituspalvelut hoidettaisiin Ruotsinpyhtäätä lukuunottamatta keskitetysti. Yritystoimintaa uusi kunta aikoo ohjata yhteisellä kaavoituksella erityisesti valtateiden solmukohtiin.

Uuteen valtuustoon valitaan 43 valtuutettua ja kaupunginvaltuustoon 11 jäsentä. Yhdistymis- eli porkkanarahat 9,18 miljoonaa euroa, on tarkoitus jakaa investointeihin nykyisten kuntien asukasluvun perusteella. Lisäksi yhdistymisavustuksia kohdennetaan seitsemään kehittämiskokonaisuuteen.Asukaslukuperusteella yhdistymisavustuksen investointeihin käytettävä osuus jakaantuu lakkautuvien kuntien alueelle seuraavasti: -Lapinjärvi 789.285,36 e
-Liljendal 385.932,40 e
-Loviisa 1.981.387,67 e
-Pernaja 1.070.426,40 e
-Ruotsinpyhtää 783.121,17 e
Yhteensä 5.010.153,00 e
Kuntien esittämät käyttökohteet tulee ilmoittaa järjestelytoimikunnalle 31.1.2008 mennessä.

Vakinaisen henkilöstön palvelusuhteet turvataan viideksi vuodeksi vuoden 2009 alusta lukien. Kunnanjohtajat siirtyvät uuden kunnan palvelukseen viiden vuoden määräajaksi seuraavasti: kaupunginjohtajaksi tulee Olavi Kaleva Loviisasta, talousjohtajaksi Ralf Sjödahl Pernajasta, elinkeinojohtajaksi Peter Backman Lapinjärveltä, perusturvajohtajaksi Sten Frondén Liljendalista ja muutosjohtajaksi Risto Nieminen Ruotsinpyhtäältä.

Asukkaat mietteliäitä

Peltoa, metsää, mutkaisia teitä. Jos Loviisan seudun kunnat yhdistyvät uudeksi Loviisan kaupungiksi, tässä kaupungissa ei kärsitä ainakaan ahtaan paikan kammosta. Lapinjärven raitilla Piccoloa ja Pepitoa ulkoilutti ”vanha lapinjärveläinen” Leila Grane.

–Luulisin, että lapinjärveläiset haluavat säilyttää Lapinjärven itsenäisenä. Lapinjärveläisenä en ainakaan haluaisi uuden kunnan nimeksi Loviisaa. Mutta kai siihenkin tottuu, jos on pakko.

Granen työpaikalla fuusiokysymys ei ole - ihme kyllä - ihmisiä puhuttanut.
–Ei asiasta ole keskusteltu lainkaan.
Uunituoretta fuusiosopimusesitystäkään Grane ei ole vielä nähnyt.
Liljendalin Sävträskin urheilukentällä vietettiin eilen tieliikennepäivää. Esikoululaiset, sekä ykkös- ja kakkosluokkalaiset olivat yleisönä, kun isommat koululaiset harjoittelivat pyöräilyssä tarvittavia liikennesääntöjä.

–Ensin ajattelin, että voi ei! kommentoi fuusioasiaa opettaja Ingegerd Backas.
–Mutta ehkä fuusio sitten on se ainoa vaihtoehto.
Backas ennusti, että Liljendalissa tulevaan kansanäänestykseen otetaan vilkkaasti osaa. Liljendalilaiset ovat perinteisesti olleet aktiivisia äänestäjiä niin kunnallisissa, kuin valtiollisissakin vaaleissa.

Ruotsinpyhtään Ruukissa asuva Saga Hänninen ei tyrmää kuntafuusiota suoralta kädeltä.
–En vastusta, jos palvelut vain säilyvät. Tärkeimpinä pidän terveydenhoitoa ja koulujen säilymistä.
–Eniten pelkään, että pienimpien koululaisten koulumatkat pitenevät. Ruotsinpyhtäällähän on jo lakkautettu kaksi koulua.

–Monet tuttavani ovat myös sanoneet, että jos fuusio Loviisan seudun kuntien kanssa merkitsee sitä, että ruotsinpyhtääläiset eivät enää voi asioida Kymenlaakson keskussairaalassa, niin se ei ole lainkaan hyvä.

Hänninen ei ole vielä nähnyt fuusiosopimusta. Hänen tietonsa perustuvat siihen, mitä lehdissä on kirjoitettu.

–Äänestää aion kyllä. Tavallaan ymmärrän pienen kunnan vaikean aseman. Ruotsinpyhtää saattaa jakautua, koska pohjoiset kylät suuntaavat Elimäelle.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI