|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Matti Purasjoki kilpailuttaisi ydinvoimalahakemukset

07.09.2007Kilpailuviraston entinen pääjohtaja ja energiaselvitysmies Matti Purasjoki haluaisi Suomeen kokonaan uuden ydinvoimayhtiön rakennuttamaan seuraavaa ydinvoimalaa. Hänen mukaansa valtioneuvoston tulisi kilpailuttaa kuudennen ydinvoimalan rakentamislupa ainakin Fortumin, Teollisuuden Voiman sekä Fennovoiman kesken.


-Fortum ja TVO ovat vanhoja konkareita ydinvoimalan rakentajina ja niiden osallistuminen myös kuudennen ydinvoimalan rakentamiseen vahvistaisi edelleen sähkömarkkinoiden monopolistisia piirteitä, sanoi Purasjoki Loviisan Puolesta ry:n järjestämässä ydinvoimaillassa eilen elokuvateatteri Marilynissä.

Purasjoki ei eritellyt ydinvoimalupien kilpailuttamisen kriteerejä, mutta antoi ymmärtää, että kolmesta mahdollisesta ydinvoimalaluvan hakijasta Fennovoiman voimalahakemus olisi sähkömarkkinoiden kilpailun kannalta sopivin vaihtoehto.

”Teollisuus valitsee sijoituspaikan”

Myös sisäasianministeriön valmiusjohtaja Janne Koivukoski oli sitä mieltä, ettei energiantuotannon keskittäminen samoille paikkakunnille ole kriisivarautumisen kannalta paras vaihtoehto.

-Yhdellä paikkakunnalla ei tulisi olla enempää kuin 10 prosenttia koko maan kapasiteetista. Tässä mielessä Olkiluotoon eikä Loviisaan ei tulisi enää rakentaa lisää kapasiteettia, Koivukoski sanoi.

Kauppa- ja teollisuusministeriön yli-insinööri Jorma Aurela korosti, että kaikkien luvanhakijoiden yva-hankkeita sekä mahdollisia periaatepäätöshakemuksia käsitellään samojen kriteerien perusteella tasapuolisesti. Hän arveli, että kuudennen ydinvoimalan rakentaminen alkaa vuonna 2013, ja uusi laitos valmistuisi vuoden 2018 aikana. -Valtioneuvoston lupapäätös on tarkoituksenmukaisuusharkintaa, jossa arvioidaan onko uusi ydinvoimalaitos yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, Aurela sanoi. -Teollisuus järjestää tarjouskilpailun, valitsee laitostoimittajan ja päättää sijoituspaikasta. Lupaprosessiin kuuluu yhteensä noin sata erilaista lupahakemusta, Aurela sanoi. Olkiluoto nelosen YVA-ohjelma on Aurelan mukaan hieman edellä Loviisa kolmosen vastaava. Säteilyturvakeskuksen toimistopäällikkö Olli Vilkamo kertoi, että voimalan vesistövaikutukset ovat uuden ydinvoimalan keskeisiä huolenaiheita.

”Lämpimät vedet kauemmas”

-Olkiluodon seuraava voimala olisi jo neljäs ydinvoimala alueella, ja sillä olisi vaikutuksia alueen vesistöihin. Loviisassa se olisi kolmas. Loviisan YVA:ssa on esitetty jäähdytysvesiratkaisuksi mahdollisuutta ottaa kylmä sisääntulovesi kauempaa sekä myös luovuttaa lämmin jäähdytysvesi kauemmas merialueelle. Se vaikuttaa hyvältä ratkaisulta. Mielestäni myös Olkiluodossa tulisi selvittää myös vastaavaa kaukopurkumahdollisuutta, Vilkamo esitti.

Sekä Vilkamo että Koivukoski pitivät Suomen varautumista ydinvoimala- ja muihin suuronnettomuuksiin poikkeuksellisen hyvänä.

-Kaikkialla maailmassa ihmetellään miten eri viranomaisten yhteistyö toimii niin hyvin ja tulemme keskenämme niin hyvin toimeen. Se voisi olla vaikka suomalainen vientituote, Koivukoski sanoi. Maailmalla ihmetellään hänen mukaansa myös 5 kilometrin suojavyöhykettä ydinvoimaloiden ympärillä. Maailmalla ei vastaavia vyöhykkeitä juurikaan ole, vaan laitos on usein lähellä asutusalueita.

”Suomi ei selviä ilman ydinvoimaa”

Myös kriitiisistä Fortum-lausunnoista tunnettu kilpailuviraston entinen ylijohtaja Matti Purasjoki osoittautui ydinvoiman kannattajaksi. Hän sanoi arvioineensa väärin yhtiöiden kiinnostuksen investoida lisäydinvoimaan. Hän piti ydinvoimaa edullisimpana ja kannattavimpana energiamuotona, mutta haluaisi sen rakentajiksi Fortumin ja TVO:n lisäksi myös muita yhtiöitä.

-Suomi ei selviä ilman lisäydinvoimaa. Hyvinvointimme perustuu metsäteollisuuteen jatkossakin, eivät paperitehtaan täältä mihinkään häviä, ja ne tarvitsevat sähköä, Purasjoki sanoi.

Loviisan Puolesta ry:n illassa kerrattiin uuden ydinvoimalahankkeen lupaprosesseja sekä aikatauluja. Loviisan Puolesta ry:n puheenjohtajan magnus Rögårdin mukaan yleisötilaisuus haluttiin järjestää lähinnä E.ON-hankkeesta keväällä syntyneiden villien huhujen ja väärinkäsitysten takia. Tilaisuuteen osallistui noin 50 ihmistä.

Loviisan Puolesta ry on vuonna 1997 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on ollut uuden ydinvoimalaitoksen saaminen Loviisaan. Yhdistys lobbasi aikanaan myös Posiva Oy:n suunnitteleman käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusvarastoa Loviisan kallioperään. Nykyisin yhdistyksen tavoitteena on ydinvoimalan lisäksi muun muassa myös E18-tien, Valkon kevyenliikenteen väylän sekä Lahden rautatien perusparannusten sekä Loviisan seudun kasvun edistäminen.

-Itse liityin jäseneksi vuonna 1997, kun luin Östra Nylandista ja Loviisan Sanomista, kun kahdeksan rohkeaa naista ja kaksi miestä kertoivat perustaneensa yhdistyksen lobbaamaan Posivan ydinjätevarastoa Loviisaan, kertoi Magnus Rögård. Tilaisuuden päätteeksi osallistujat saivat nähdä suosikkielokuvan The Sipmsons Muvoen, joka kertoo amerikkalaisesta Springfiendsin ydinvoimalakaupungista, jonka suomalaisena vastikkeena Loviisaan pidetään.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI