|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan seudun lukiot yhteen kaksikieliseksi aluelukioksi

31.08.2007Loviisan Myllyharjun lukion rehtori Matti Jutila luonnehtii koulunsa edessä olevaa vuotta ratkaisevaksi: lukiokoulutuksen tulevaisuus määräytyy nyt pitkälle eteenpäin.


–Loviisan seudulle ei mahdu kahta lukiota. Joko Porlammin lukio Lapinjärvellä pitäisi lakkauttaa tai sitten perustaa Loviisaan kaksikielinen lukio, jolla olisi yhteinen opettajakunta. Myllyharjun lukion, Gymnasiumin ja Porlammin lukion yhteisessä keskiasteen koulussa olisi 250-300 oppilasta. Loviisan seudulle saataisiin tuolloin omassa johdossa toimiva voimakas koulu. Muussa tapauksessa mennään Porvoon ehdoilla. Kaksikielinen Loviisan seudun lukio merkitsisi myös historiallista ympyrän sulkeutumista. Myllyharjun koulu ja lukio, jotka viettävät viikon kuluttua 70-vuotisjuhliaan, ovat Loviisan yhteiskoulun perillisiä. Yhteiskoulu perustettiin aikoinaan seudun suomenkielisten sivistystarpeita tyydyttämään.

Myllyharjun yksisarjaisessa lukiossa opiskelee tällä hetkellä 76 oppilasta. Kyseessä on siis pienlukio, sillä valtakunnallisesti pieneksi lukioksi katsotaan koulu, jossa on alle 120 opiskelijaa.

–Lukioiden tulevaisuutta tehdään jo tulevan talven aikana, kun Itä-Uudenmaan lukioiden yhteistyömallia rakennetaan.
Paljon on tietenkin kiinni myös siitä, millaiseen tulokseen kuntaliitoskaavailuissa päädytään.

Jutila vakuuttaa, että tulevissa myllerryksissä Myllyharjun lukio säilyy, mutta lukioverkkoa on karsittava, ei kasvatettava. Tähän pakottaa sekä ikäluokkien pieneneminen että tulevaisuudessa häämöttävä henkilökuntapula. Myös valtionapu-uudistus voi pistää omat mausteensa keitokseen. Tähän saakka Myllyharjun lukioon on saatu pätevää opettajakuntaa, mutta kilpailun kiristyessä pienillä lukioilla voi olla edessä rekrytointiongelmia. Jutila katsoo, että kun viisi virkaa tulee vuoden kuluttua avoimeksi eläkkeelle siirtymisten vuoksi, Porlammin opettajat voisi hyvin sijoittaa uuteen aluelukioon.

Loviisan seudun kaksikielisen lukion valtteina Jutila pitää muun muassa sitä, että opetushenkilöstölle olisi tarjolla tarpeeksi opetustunteja.

–Lukiossa olisi yhteinen työsuunnitelma, mutta varsinainen koulutyö jatkuisi entisissä tiloissa. Sekä Myllyharjun lukion että gymnasiumin opettajakuntaan kuuluu molemmat kotimaiset kielet hallitsevia opettajia, jotka voisivat opettaa molemmissa kouluissa. Kurssitarjonta kasvaisi.

–Itse pidän kaksikielistä lukiota ykkösvaihtoehtona. Ruotsinkielisellä puolella ajatusta pidetään oudompana, siinä on sulattelemista.

Jutilan mukaan yhdistymisvaihtoehdosta on jo alustavasti keskusteltu. Ruotsinkielisellä koulusektorilla on jo pitkälle valmisteltu omaa vaihtoehtoa, joka nojautuu itäuusmaalaisten ruotsinkielisten toisen asteen koulujen yhdistymiseen. Tällöin Sibbo gymnasium, Borgå gymnasium, ruotsinkielinen ammattikoulu, Lovisa gymnasium ja Kotka samskola muodostaisivat verkoston.

–Jos tämä ajatus toteutuu, niin koko kuvio menee uusiksi. Suomenkielisellä puolella aluelukion muodostaisivat Porvoon Linnankosken lukio, Askola, Porlammin lukio ja Myllyharjun lukio.

Pieni lukio hyödyntää uusinta tekniikkaa

Myllyharjun lukio on siinä onnellisessa asemassa, että se ei menetä oppilaita naapurikaupunkien lukioihin.
–Oppilaita ei karkaa Porvooseen tai Kotkaan. Osa koskenkyläläisistä valitsee tosin Porvoon ja aina muutama haluaa erityislukioihin.

Myllyharjun lukion oppilaista suurimman osan äidinkieli on suomi, mutta joukossa on aina myös sellaisia kaksikielisiä nuoria, jotka voivat valita Myllyharjun ja Loviisan ruotsinkielisen lukion välillä.

Jutilan mukaan lukiot eivät enää pysty houkuttelemaan oppilaita erikoisilla valinnaiskursseilla, koska valtakunnallisesti syventävien kurssien määrää on kasvatettu vuodesta 2005 lähtien.
–Se yhtenäisti ainakin pienten lukioiden tarjonnan.

Myllyharjun lukion vahvuuksina Jutila pitää vahvaa paikallisuutta ja päteviä opettajia. –Ylioppilaskirjoitusten tulokset ovat olleet hyviä. Olemme valtakunnallisen keskiarvon paremmalla puolella.

Myllyharju on pienenä lukiona pyrkinyt hyödyntämään uuden tekniikan tarjoamat mahdollisuudet. Tälläkin hetkellä oppilaat voivat suorittaa 4-5 kurssia etäopiskeluna tai videoneuvottelutekniikkaa hyödyntäen. Otavan opiston kanssa verkko-opintoja on ollut tarjolla jo kolme vuotta ja yhteistyö jatkuu. Tälläkin hetkellä 3-4 opiskelijaa verkko-opiskelee.

Myllyharjun koulun ja lukion 70-vuotisjuhlaa vietetään perjantaina 7.9. kello 13 alkaen. Aamupäivällä kouluissa ovat ovet avoinna ja kaikki kiinnostuneet voivat seurata opiskelua. Tervehdysten vastaanotto koulun juhlasalissa alkaa kello 12.30, jonka jälkeen on vuorossa pääjuhla kello 13 lähtien. Juhlapuheen pitää koulun entinen rehtori Jorma Törnroos ja siellä puhuvat myös lukion rehtori Jutila ja Myllyharjun koulun rehtori Kaisa Ryöppy. Lyseolaismuistojaan kertaa koulun entinen oppilas, näyttelijä Lasse Karkjärvi. Hän kävi Loviisan yhteislyseota 1969-74. Monipuolisesta musiikkiohjelmasta vastaavat koulun oppilaat.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI