|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Fennovoima Oy ei rakenna ydinvoimalaitosta Loviisaan

24.08.2007

Fennovoima Oy luopuu suunnitelmistaan rakentaa ydinvoimalaitos Loviisan Atomitien varteen mantereen puolelle. Sen sijaan yhtiö jatkaa sijoituspaikan etsintää eri puolilta maata muun muassa Ruotsinpyhtään puolelta. Fennovoiman toimitusjohtajan Tapio Saarenpään mukaan Säteilyturvakeskuksen eilinen lausunto maakuntakaavasta ja suojavyöhykkeestä merkitsee, ettei selvityksiä kyseisestä tontista enää jatketa. STUK:n eilisen lausunnon mukaan uutta ydinvoimalaitosta ei tulisi sijoittaa Atomitien varteen mantereen puolelle, koska silloin 5 kilometrin suojavyöhykkeen sisälle jäisi Valkossa yli 200 ihmistä.


-Kyllä tästä STUK:n kaavalausunnosta on syytä tehdä johtopäätökset, ja tämän (Atomitien) tontin osalta luopua jatkoselvityksistä. Lausunto on hyvin perusteltu. Ei myöskään mitään kosmeettisia muutoksia tontin rajoihin ole syytä ryhtyä tekemään. En tässä vaiheessa ota kantaa muihin yksittäisiin pisteisiin, mutta jatkamme sijoituspaikkaselvityksiä muissa kohteissa, kommentoi Tapio Saarenpää eilisiltana. Myös Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva arvioi Fennovoima-kysymyksen ratkenneen Loviisan osalta STUK:n kielteiseen lausuntoon.

”Loviisan osalta tilanne selvä”

-Minusta STUK:n viesti on hyvin selkeä. Olen alusta alkaen sanonut, että selvitämme asiaa ja odottelemme viranomaisten lausuntoja. Nyt STUK:n lausunto on saatu. Loviisan osalta tilanne on selvä. Mantereen puolelle ei ydinvoimalaa voida Loviisassa sijoittaa. Jatkamme vielä selvityksiä, että miten sitä aluetta voidaan käyttää (Hästholmenin) ydinvoiman tukialueena ja muuhun energiantuotantoon, kommentoi Olavi Kaleva STUK:n lausuntoa ja Fennovoiman vetäytymistä Loviisasta.

Hästholmenin uusi voimala sopii STUK:lle

Fortumin Hästholmenin lisävoimalasuunnitelmiin STUK:lla ei maakuntakaavalausunnossaan ollut mitään huomautettavaa.
-Hästholmenin ydinvoimalat ovat kauempana kuin 5 kilometriä Valkosta ja saaren eteläosaan mahdollisesti rakennettava uusi yksikkö tulisi olemaan vielä jonkin verran etäämpänä Valkosta kuin nykyiset yksiköt. Sen sijaan manneralueelle ei voi sijoittaa ydinvoimalaitosta siten, että tavoite 5 kilometrin suojavyöhykkeestä suhteessa Valkon kylään täyttyisi, todetaan STUK:n pääjohtajan Jukka Laaksosen ja johtaja Lasse Reimanin allekirjoittamassa lausunnossa.

-Suomessa kaavoituksen ohjeena käytetty suojavyöhyke ydinvoimalaitosten ympärillä perustuu mitoitukseltaan STUK:n harkintaan eikä täsmälleen vastaavaa käytäntöä ole muissa maissa. Suojavyöhykkeelle asetettu ohjeellinen 5 kilometrin säde määriteltiin 1970-luvulla sen jälkeen, kun nykyisten ydinvoimaloiden paikat oli jo päätetty. Suojavyöhykkeen määrittely tehtiin tietoisena siitä, että useimpien maailman ydinvoimaloiden ympäristössä vastaavalla etäisyydellä asuu huomattavasti suurempi joukko ihmisiä kuin Suomessa. Suomi on kuitenkin niin harvaan asuttu maa, että suojavyöhykkeestä saatava ylimääräinen turvallisuustekijä katsottiin perustelluksi, perustelee STUK tiukkaa kantaansa suojavyöhykekysymykseen.

Uusi sijoituspaikka Ruotsinpyhtäältä?

Tapio Saarenpään mukaan Fennovoimalla on selvitettävänä vielä muutamia kymmeniä sijoituspaikkoja, joiden joukossa alustavasti esillä on ollut myös alueet idempänä Ruotsinpyhtään puolella, jolloin suojavyöhyke ei ulottuisi asutusalueille. Yhtenä vaihtoehtona on tiettävästi ollut Gäddbergsö Hästholmenin itäpuolella. Alueen omistaa lähes kokonaan Oy Forsby Gård Ab. Maanomistaja Johan Askolin Forsby Gårdista kertoi, ettei alueesta ole edes keskusteltu maanomistajan kanssa eikä jatkokeskusteluista ole sovittu myöskään Ruotsinpyhtään kunnan kanssa. Alue oli esillä viime viikolla kunnanjohtaja Risto Niemisen ja Fennovoiman edustajien tapaamisessa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI