|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)
IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa ? palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle (21.11.2018 08:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ydinvoimaa arvosteltiin Hiroshima-päivän paneelissa

07.08.2007Ydinvoima sai voimakasta kritiikkiä Hiroshima-päivän tapahtuman yhteydessä järjestetyssä paneelissa Kappelissa maanantai-iltana. Paneelissa puhuivat ja keskustelivat Olli Tammilehto, vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala sekä loviisalainen sosiologi Thomas Rosenberg.

LS-VIDEO Hiroshiman muistolyhtyjen laskusta.

Ensimmäisen puheenvuoron käyttänyt Tammilehto huomautti, että ydinvoimaa perustellaan tieteellä kuten monia asioita tänään. Usko tieteeseen on hänen mukaansa samanlainen uskomus kuin mikä varsinaiseksi uskomukseksi käsitettävä asia tahansa. Tiedeyhteisöä kohtaan tunnettava luottamus perustuu siihen, että sen piirissä paras argumentti voittaa, eikä toisinajattelijoita vaienneta. Tammilehto katsoi, ettei kaikilla tieteen aloilla ole tällaista yhteisöä ja yksi tiedeyhteisö, jossa toisinajattelijoita syrjäytetään on ydintutkimusta harjoittava tiedeyhteisö.

Auktoriteetit jylläävät

Tammilehto huomautti, että 1940-luvulla toisen maailmansodan jälkeen ydintutkimuksesta tuli byrokraattinen tiede. Tälle tieteelle on tyypillistä, että tietyt auktoriteetit määräävät, mikä on soveliasta tutkimusta ja mitkä ovat hyväksyttäviä tutkimustuloksia. Tammilehdon mukaan on olemassa noin sata julkista esimerkkiä ydintutkimuksen alalla tapahtuneista tutkijoiden vaientamisprosesseista. Esimerkkejä löytyy Tammilehdon mukaan maasta kuin maasta myös Suomesta.

Puhutaan vain tehoista

Heidi Hautala totesi, että ydinvoimasta puhutaan yleensä vain tehoa kuvaavilla yksiköillä. Erittäin tärkeää olisi kuitenkin pohtia, mitkä intressit toteutuvat ydinvoiman avulla ja mitkä intressit ovat ydinvoiman takana.

Hautala palasi vielä eduskunnan nyt eläkkeellä olevan entisen puhemiehen Paavo Lipposen arvovaltaisella eurooppalaisella foorumilla pitämään puheeseen, jossa Lipponen lobbasi ydinvoimaa lainaten suoraan ydinvoiman käyttöä edistävän järjestön painotuotetta. Hautala arvosteli Lipposen menettelyä, mutta keskustelu käännettiin kysymykseen, onko puhemiehellä sananvapaus kuten muillakin.

Poliitikoilla, myös paikallispoliitikoilla, on Hautalan mukaan vahva sidos ydinvoimateollisuuteen. Hän oli Loviisassa paikalla, kun kaupunkilaiset osoittivat keväällä mieltään valtuuston hyväksyttäväksi vietyä tonttikauppaa vastaan. Valtuusto hylkäsi esityksen myydä sähköyhtiö E.ON:lle tontti Atomitien varresta.

Hautalan tulkinta on, että Fortum-puolue ei pitänyt siitä, että E.ON-puolue olisi saanut jalansijaa Loviisassa.

Nokialandian dogmit

Hautala pahoitteli sitä, että keskustelussa ei haluta tuoda esille ydinvoimateollisuuden koko elinkaarta. Ydinvoimateollisuus on yhä kansainvälisempää ja sen tuotantotekniikka on erittäin haavoittuvaa. Hautala määritti Suomen Nokialandiksi, jossa ei epäillä tekniikkaa, eikä sen siunauksellisuutta.

Thomas Rosenberg arvioi, että ydinvoimaloita koskevat päätökset ovat aina raa´asti poliittisia. Hän ennusti, että poliittisista syistä tulevia ydinvoimaloita ajetaan niille paikkakunnille, joilla niitä jo on.

Ydinvoimala iskee paikkakuntaan leiman, joka myös pysyy. Rosenberg oli kuitenkin iloinen siitä, että aivan viime vuosina Loviisa on saanut imagon lähellä pääkaupunkiseutua olevana idyllisenä pikkukaupunkina.

Ydinvoimalla on Rosenbergin mukaan ollut selkeitä taloudellisia seurauksia Loviisalle, mutta ydinvoiman tuomia tuloja on selvästi liioiteltu. Työttömyyttä ydinvoima ei ole kaupungissa nujertanut.

Ydinvoima tai kuten ennen sanottiin atomivoima halkaisee myös Loviisan pahasti. Rosenbergin mukaan ydinvoimasta on tullut virtahepo olohuoneessa, josta ei saa puhua. Taidenäyttelyn avajaiset ja Hiroshima-päivän tapahtuma oli kerännyt paikalle tilaisuuden alkupuolella yli sata henkeä. Joukko oli lähes yksinomaan parikymppisiä tai vähän vanhempia. Suuri osa oli sivareita Lapinjärven siviilipalveluskeskuksesta.
Rauhanfoorumin tapahtumat huipentuivat perinteiseen lyhtykulkueeseen, jonka päätteeksi rauhanlyhdyt laskettiin mereen Loviisan uimarannalla Hiroshiman uhrien muistoksi.

LS-videokuvaa kynttiläkulkueesta.


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI