|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)
?Vakavin kriisi, jossa olen ollut mukana? ? Blokkirajat murtuvat Ruotsissa (14.11.2018 19:17)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Makeaa mahan täydeltä

31.07.2007Mehiläiset ovat monille lomalaisille kesän kauhu. Kaikki eivät niitä silti pidä ikävinä. Loviisalaiselle Ralf Anderssonille nämä pienet surisijat ovat tärkeä harrastus.


Andersson on häärännyt mehiläisten parissa jo 25 vuotta. Hän aloitti hoidon paikkakunnalla toimineen vanhan tarhaajan houkuttelemana vuonna 1982. Yli sataa pesää hoitanut vanha opettaja antoi Anderssonille ensimmäisen parven ja paljon vinkkejä.

- Ensimmäisenä vuonna hunajaa tuli kuusi kiloa. Toisena vuonna mehiläiset jaettiin kahteen pesään ja hunajaa saatiin jo 23 kiloa. Sen jälkeen jäin heti koukkuun.

Nykyään Anderssonilla on hoidettavanaan vajaa parikymmentä pesää. Jokaisessa voi parhaimmillaan olla 60 000 mehiläistä, joten miehen hunajakoneisto käsittää parhaimmillaan yli miljoona lentoyksikköä. Vaikka määrä saattaa kuulostaa suurelta on mehiläistarhaus Anderssonille ainoastaan harrastus. Rosvallin kodinkonekorjaajana yli 30 vuotta toiminut eläkeläinen, hoitaa Haravankylässä ja Tesjoella sijaitsevia pesiään huolella ja tekee itse kaikki tarvittavat tarvikkeet.

- Ammatikseen mehiläisiä kasvattavat ostavat pesälaatikoita, mutta kun harrastuksena tätä tekee niin kaikki pitää tehdä itse, Andersson toteaa hymyillen.


Purkki hunajaa viikossa

Mehiläisten tuottama hunaja menee osaksi Anderssonin omaan ja sukulaisten suuhun. Itse hän kertoo syövänsä purkin hunajaa viikossa. Loput myydään kattamaan tarhauksen kulut. Niitä tulee esimerkiksi mehiläisten talviruokinnasta. Jokaiseen pesään kaadetaan talven varalle 20 kiloa veteen sekoitettua sokeria. Muuten talvehtimisen varalle tehtävät toimenpiteet ovat pieniä. Pesän katolle laitetaan viiden sentin eristys ja yksinkertaisella levyllä estetään lumen sataminen sisään. Ovi saa olla auki koko talven ja mehiläiset kestävät hyvin vaikka 25 asteen pakkasia.


40 pistoa kerralla

Juuri nyt pesät ajavat itseään alas talvea varten. Puolet kesän hunajasta on kerätty pois, mutta neljän pesän ympärillä riittää Haravankylässä pörinää. Andersson kertoo mehiläisten olevan lempeitä hyvällä ilmalla ja silloin kun ympärillä on paljon kukkia. Nykyään hän kertoo pitävänsä ainoastaan lempeää lajia olevia yksilöitä, kun ennen mehiläisiä haettiin sieltä mistä löytyi. Aggressiivisten pörriäisten kanssa toimiminen oli välillä hyvin hankalaa. Hän muistelee saaneensa ensimmäisinä vuosina kerralla jopa 40 pistosta, mutta nyt viime pistosta on jo aikaa. Tänä vuonna ei ole tullut yhtäkään. Andersson ei käytä edes suojia kaikkien toimenpiteiden aikana.

Maanantai-aamuna eivät mehiläiset vielä ole suuremmin liikkeellä vaikka ne pesiensä ympärillä kuhisevatkin. Vilkkaimmillaan ne ovat kauniina iltapäivinä kun aurinko paistaa.

- Se on nättiä kun ilmassa paljon mehiläisiä ja ääni laulaa kuin moottori, Andersson toteaa.


Kaikki kiinni emosta

Mehiläisillä on pesissään tiukka hierarkia ja jokainen tietää oman tehtävänsä. Kuningatar eli emo, johtaa pesää yksinvaltiaan tavoin.

- On emosta kiinni toimiiko pesä vai ei. Jos on hyvä emo, eivät muut lähde karkuun tai parveile. Emo pitää pesässä kurin ja huolehtii, että kaikki toimii.

Keskikesästä lähtien pesässä on myös jonkin verran kuhnureita, eli koiraita, joiden ainoa elämäntehtävä on emon hedelmöittäminen. Suurimman osan pesän asukkaista muodostavat lisääntymiskyvyttömät naaraat, jotka toimivat työläisinä. Heidän vastuulleen jää pesän hoito, puolustus ja ravinnon keruu.

- Mehiläiset ovat paljon kuin ihmiset. Toiset haluavat tehdä töitä ja toiset eivät. Jotkut emot pystyvät munimaan enemmän kuin toiset, Andersson toteaa.

Pesän tärkeys näkyy myös mehiläisten sisäisenä kompassina. Jos mehiläispesää siirtää alle kolme kilometriä, palaavat ne takaisin entiselle paikalle vanhasta tottumuksesta. Kotiin onkin parasta löytää, sillä väärään pesään tunkeutuja pistetään nopeasti hengiltä. Kuningattaren levittämä haju toimii yhdyskuntien tunnuksena.

Tavallisesti mehiläiset kuolevat lentokilometrien loppuessa siivistä. Ne voivat tippua kesken lennon. Talven lähestyessä uusia yksilöitä syntyy vähemmän ja pesien asukasluku laskee. Hunajaa on vielä tältä vuodelta keräämättä, mutta Andersson kertoo mehiläisten näyttävän karun totuuden.

- Kesä on ohi ja syksy tulossa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI