|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valtuusto hylkäsi YTV:n seutu- sopimuksen muutosesityksen

14.02.2003

Loviisan kaupunginvaltuusto ei hyväksynyt keskiviikkona Loviisan seudun kuntien yhteistyövaltuuskunnan (YTV) esittämää muutosta kuntien väliseen yhteistyösopimukseen. Muutosesityksellä haluttiin rajoittaa Loviisa kaupunginhallituksen mahdollisuuksia käyttää kuntalain 51. pykälän valtuuksia ottaa yhteisten lautakuntien tekemät päätökset uudelleen harkittavaksi.


Loviisan kaupunginhallituksen valtaa rajoittanut esitys kaatui äänin 15-12. Esitystä kannattivat kaikki ruotsalaisen kansanpuolueen ja vihreitten valtuutetut. Demarit, kokoomus ja vasemmistoliitto olivat kokonaisuudessaan vastaan.

Muutosesityksen ja sitä seuranneen kiistan taustalla oli Loviisan kaupunginhallituksen viime joulukuussa tekemä päätös ottaa kuntien yhteisen ruotsinkielisen koululautakunnan tekemä rehtorinvalinta uudelleen harkittavaksi. Kaupunginhallitus ei lopulta muuttanutkaan päätöstä, mutta otto-oikeuden käyttäminen suivaannutti naapurikuntien johtoa sekä koululautakunnan puheenjohtajan Nils-Erik Frejborgin, joka pyysi ja sai eron luottamustehtävästään.

Rehtorikiista hiertää yhä

Varsinainen kuntien yhteistyösopimus oli hyväksytty jo joulukuussa, mutta kuntajohtajien muodostama yhteistyövaltuuskunta halusi lisätä sopimukseen kohdan, ettei Loviisa jatkossa voisi käytää kuntalain 51. pykälän antamaa otto-oikeuttaan yksin, vaan ainoastaan yhdessä kahden muun kunnan kanssa. Rkp:n ryhmän edustaja Patrik Stenvallin mukaan muutosesityksen kaataminen on erittäin huono signaali naapurikunnille ja hankaloittaa jatkossa yhteistyötä. Kalevan mukaan muutos olisi koskenut vain koululautakuntia. Tosin myös hätäkeskuslautakunta on kuntien yhteinen.

-Meillä on näkemys, että kuntajohtajat ja virkamiehet valmistelevat asioita ja tuovat ne hallituksiin valtuustoihinsa päätettäviksi. Se on demokraattista päätöksentekoa. Emme hyväksy tätä muutosta, sanoi demareitten Juhani Uitto ryhmän pyytämän neuvottelutauon jälkeen.

Stenvall kysyi demareilta mikä Loviisan etu olisi uhattuna, jos pykälä 51:n rajaus olisi mukana sopimuksessa. Stenvallin tivattua vastausta demareiden kielteiseen kantaan Jaakko Isotalo äityi arvostelemaan kuntien yhteistyövaltuuskuntaa.

-YTV on osoittautunut täysin ylimääräiseksi kiemuraksi, joku on sanonut jopa salaseuraksi. Esimerkiksi kaupunginhallitus ei ole saanut sen pöytäkirjoja edes nähtäväksi. Haluamme virkamiehet valmistelemaan ja päättäjät päättämään. Meillä on yksi yhteinen lautakunta. Ei siihen tarvita tällaisia sopimuksia, Isotalo alleviivasi.

"YTV ylimääräinen salaseura"

Myös kokoomuksen Ismo Kokko oli muutosta vastaan ja kannatti demareiden hylkäysehdotusta. Hänkin innostui moittimaan koko sopimusta huonoksi, ja oli sitä mieltä, ettei tällaisia päällekkäisiä organisaatioita (YTV) tarvittaisi ollenkaan. Rkp:n Olof Gren ihmetteli, että koko kaupunginhallitus Ismo Kokko mukaanlukien oli yksimielisesti hyväksymässä sopimusta ja sen muutosesitystä, ja nyt moittii sitä huonoksi. Myös kaupunginjohtaja Olavi Kaleva puolusti muutosesitystä.

-Tämä (sopimus) on haluttu tehdä mahdollisimman väljäksi. Tämän ovat kaikki napurikuntien hallitukset ja valtuustot hyväksyneet. Olisi merkillinen signaali, jos me palauttaisimme tämän uuteen valmisteluun. Kouluasioissa täytyy muistaa, että 70 prosenttia Loviisan koulujen oppilaista tulee muualta, Kaleva muistutti.

-Me demarit haluamme henkeen ja vereen tehdä yhteistyötä naapurikuntien kanssa. Virkamiesten ja luottamusmiesten roolit pitää kuitenkin pitää erillään; virkamiehet valmistelevat ja luottamusmiehet päättävät, sanoi Juhani Uitto.

Vihreitten Juha Kuusniemi arveli, että luottamusmiesten kannanmuutos tapahtui, kun suomenkieliset tajusivat kuinka he muutosesityksen myötä menettäisivät valtaa ruotsinkielisille.
-Höpö, höpö, huudahtivat monet valtuutetut.

Väyläkiitoksia Rosendahlille ja Hellbergille

Valtuusto hyväksyi myös yhteistyösopimuksen merenkulkulaitoksen kanssa Valkon sataman väylä- ja ruoppaustöistä. Rkp:n Patrik Stenvall oli tyytyväinen eduskunnan myöntämiin ruopausmäärärahoihin, ja kiitteli niistä Rkp:n Ola Rosendahlia sekä "joitakin muita" kansanedustajia. Hän kyseli myös kaupungille koituvista kustannuksista.

-Tässä lukee monessa paikassa "kaupunki maksaa, kaupunki vastaa". Paljonko tähän menee kaupungin rahoja?, Stenvall kysyi.
-Tämä on eräänlainen puitesopimus eikä meillä ole tarkkaa kuvaa siitä mikä on kokonaiskustannusarvio. Lähdemme siitä, että kaupungin osuus on luokkaa 1 miljoona euroa. Ne rahat tulevat ensi vuoden budjettiin. Tämä on pitkäaikainen hanke, jota ei voida enää tässä pysäyttää, Kaleva sanoi. Hänen mukaansa sataman ruoppaukseen liittyy myös mahdollinen Containershipsin konttiliikenteen siirto Loviisaan, joka myös edellyttää väylän ja sataman ruoppaamista.

Myös kokoomuksen Reijo Kouvo kiitteli eduskuntaa ja erityisesti Klaus Hellbergiä ja Ola Rosendahlia väylärahoista, joita hän piti lottovoittona Loviisalle. Kouvo vetosi myös sataman kehittämisen puolesta, jotta satama pärjäisi kilpailussa Vuosaaren ja Kotkan-Haminan satamien kanssa. Demareiden Juhani Uitto oli huolissaan ruoppausrahoista annettavien kiitosten luisumisesta liiaksi Rkp:n Ola Rosendahlille. Hän muistutti, että demareiden Hellberg on vuodesta 1996 alkaen tehnyt joka vuosi aloitteen Valkon väylän syventämisestä.

Määrlahteen maankaatopaikka

Valtuusto hyväksyi myös maankaatopaikan perustamisen Määrlahden takametsiin Saaristotien varrelle. Maankaatopaikan kokonaistilavuus on 450.000 kuutiometriä ja arvioitu käyttöaika 50 vuotta. Kaatopaikalle joudutaan kaupunginjohtaja Kalevan mukaan palkkaamaan valvoja tai ulkoistamaan kaatopaikan ylläpito. Maankaatopaikan rakentaminen maksaa noin 100.000 euroa.

Valtuusto valitsi Lena Rosenqvistin opettajaedustajaksi Valkom kvarterskolanin johtokuntaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi äitiyslomalle jääneen Katarina Ahlstrandin tilalle. (AH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI