|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Mickelspiltomin viemärijohdon kaivantoon myös valokaapeli

27.07.2007Viemärin veto Liljendalin Eskilomiin, Kvarnbackeniin ja Mickelspiltomiin on hyvässä vauhdissa. Kolmivuotinen hanke käynnistyi kesäkuussa ja sen ensimmäinen vaihe päättynee vuodenvaihteessa. Viemärin rinnalle kaivantoon vedetään myös valokaapeli. Molempiin hankkeisiin on ryhdytty asukkaiden aloitteesta.


Viemärihankkeen takana on Mickelspiltomin vesiosuuskunta. Se syntyi pian sen jälkeen, kun valtioneuvosto hyväksyi lain talousjätevesien käsittelystä. Jätevesien asianmukaisen käsittelyn järjestämiseen on aikaa vuoden 2013 loppuun.

Liljendalissa nykyisen viemäriverkon ulkopuolisista jätevesistä suuri osa menee saostuskaivojen kautta Koskenkylänjokeen.

–Vesiosuuskunta haluaa viemärihankkeellaan olla osaltaan tukemassa Koskenkylänjoen vedenlaadun parantamista, toteaa osuuskunnan toiminnanjohtaja Nils Vainio.

Koskenkylänjoella on meneillään kaksi kunnostusprojektia. Niitä toteuttavat Uudenmaan ympäristökeskus ja Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys.

Koskenkylänjoen kalastusalueen puheenjohtaja Mats Lönnfors pitää kauan odotettuja jokiprojekteja tervetulleina. Myös viemäröinnin järjestämisellä on joen kuntoon merkittävä vaikutus.

–Jo nyt vesi on tuntuvasti puhtaampaa kuin 20 vuotta sitten kun minä tänne tulin. Silloin tilanne oli se, että jos lehmät joivat jokivettä niin ne sairastuivat. Maanviljelijät ovat viime vuosina tehneet merkittäviä satsauksia jokiveden laadun parantamiseksi muun muassa suojavyöhykkeiden avulla, toteaa Lönnfors.

Hän uskoo, että kun viemärivedet jatkossa johdetaan jätevedenpuhdistamoon, paranee joen vedenlaatu edelleen.

–Silloin joesta tulee vesiparatiisi paitsi ihmisille, myös vedeneläville, kuten kaloille ja ravuille.


Lisää vesiosuus- kuntia syntymässä

Liljendalin talouksista noin 70 prosenttia on vielä viemäriverkon ulkopuolella. Kunnan rakennustarkastajan Rolf Weckmanin mukaan Mickelspiltomin vesiosuuskunnalle on kuitenkin tulossa seuraajia eri puolille kuntaa.

–Kunnan kannalta vesiosuuskuntien perustaminen viemäröintiä varten on erittäin hieno asia. Kunnan investointina viemäröinnit nielisivät isoja summia ja niitä olisikin lähes mahdotonta toteuttaa.

Mickelspiltomin vesiosuuskunta pisti nopeasti toimeksi. Työt käynnistyivät runsas vuosi osuuskunnan perustamisen jälkeen.

–Vastaavia osuuskuntia on vireillä ainakin Garpomin, Drombomin ja Embomin suunnalla sekä Hommansbyn ja Andersbyn seudulle, missä hanke olisi Pernajan ja Liljendalin yhteinen. Minulla on sellainen visio, että koko Liljendalin kunta on viemäröinnin piirissä viiden vuoden kuluttua, arvelee Weckman.


Jo 145 taloutta lähtenyt mukaan

Mickelspiltomin vesiosuuskunnan hankkeessa viemäriä vedetään 40 kilometriä. Ensimmäisessä vaiheessa tehdään 15 kilometrin osuus ja se kattaa koko Eskilomin ja osan Mickelspiltomista. Mukana on 61 kiinteistöä. Ensi vuonna tehdään koko Mickelspiltomin alue ja viimeisenä vuonna Myrskylän Kreivilä.

Viemärin varrella on kaikkiaan noin 220 taloutta, kun luvussa ovat mukana myös pitkään tyhjillään olleet talot ja pienet mummonmökit. Hankkeeseen on lähtenyt mukaan 145 taloutta ja luvun uskotaan nousevan maksimissaan 165:een.

–Ensimmäisen vaiheen taloudet eli Eskilomin, Kvarnforsin ja Mickelspiltomin asukkaat ovat tulleet mukaan kiitettävällä tavalla varsinkin kun ottaa huomioon, ettei miettimiseen jäänyt kovin paljon aikaa. Hankkeen häntäpäässä, Kreivilässä, taloudet voivat harkita asiaa vielä pari vuotta, mainitsee Vainio.


Vedenpuhdistamon kapasiteettia lisätään

Viemäriverkon lisääntyvä jätevesimäärä aiheuttaa paineita Meijerinmäellä sijaitsevalle jätevedenpuhdistamolle. Puhdistamoa saneerataankin, jotta sillä olisi kapasiteettia ottaa vastaan koko kunnan jätevedet.

–Kun lasketaan, että mukaan tulee 145 taloutta ja keskimääräinen jätevesimäärä taloutta kohti vuodessa on 140 kuutiota, lisääntyy jäteveden määrä noin 20.000 kuutiolla, laskeskelee Weckman.

–Vaikka jätevedenpuhdistamon saneeraus maksaa, saadaan nyt puolella teholla toimiva laitos tehokkaampaan käyttöön. Jätevesikuutiot ovat tärkeitä tuloja kunnalle, lisää Vainio. Ensimmäiset jätevedet kulkevat uutta viemäriä pitkin noin kuukauden sisällä.


Myöhemmin liittyminen 42 prosenttia kalliimpaa

Viemärihankkeen kustannusarvio on 1,6 miljoonaa euroa. Hanketta tukevat Uudenmaan ympäristökeskus sekä Liljendalin ja Myrskylän kunnat.

–Taloutta kohti hinta on 7.500 euroa, eikä se ole mikään pikkusumma. Toisaalta kiinteistön arvo nousee, kun se on liitetty viemäriin. Jos on kaksi samanarvoista kiinteistöä, maksetaan kunnallistekniikan piirin kuuluvasta talosta noin 15.000 euroa enemmän. Aika hyvä tuotto, heittää Vainio.

Taloudet voivat hakea Valtion asuntorahaston avustusta viemärikustannuksiin. Tukea voi saada 35-40 prosenttia kustannuksista. Avustuksen hakemisesta voi kysellä kunnantoimistosta.

Vainio huomauttaa, että meneillään olevassa ykkösvaiheessa mukaan voi liittyä niin kauan kuin koneet alueella liikkuvat. Koneet lähtevät pois näillä näkymin vuoden lopussa. –Sen jälkeenkin mukaantulo onnistuu, mutta hinta on 42 prosenttia kalliimpi, sillä avustuksia ei sitten enää saa.


Oma osuuskunta kaapelihankkeelle

Kun viemärin kaivaminen tuli ajankohtaiseksi, syntyi asukkailla ajatus valokaapelin vetämisestä samaan ränniin. Kaapeli etenee nyt omana hankkeenaan ja sitä varten ollaan perustamassa erillistä osuuskuntaa.

–Valokaapeli on tietotekniikan tätä päivää. Kaapelissa on käytännössä ääretön kapasiteetti. Ennen kaikkea se nopeuttaa internetin käyttöä. Nopeus saadaan 100 megabitiksi, kun nyt tarjolla on kahden megabitin vaihtoehtoja, kertoo tietoliikenneinsinööri Gunnulf Mårtenson.

Hän jatkaa, että valokaapelihankkeen ympärillä työskentelee epävirallinen ryhmä kyläläisiä. –Itse ajauduin mukaan, koska olen tiettävästi alueen ainoa tietoliikenneinsinööri, Mårtenson naurahtaa.

Kaapelia upotetaan talkootyönä. Tänä vuonna sitä vedetään noin 30 kilometriä. Ensi vuonna jatketaan ja silloin pitäisi saada yhteys 6-tiellä kulkevaan Koskenkylä-Kouvola -kaapeliin.

Valokaapelista järjestetään lähiaikoina tiedotustilaisuus liljendalilaisille.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI