|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sandholmenin lampaat saivat vieraita

20.07.2007Pernajan sisäsaaristossa, Sandholmenin saarella, raivaavat WWF:n vapaaehtoiset umpeenkasvanutta saarta laidunkelpoiseksi. Saari ostettiin Pernajan kunnalta valtiolle muutama vuosi sitten luonnonsuojelutarkoituksiin.


Saarella laiduntavat lampaat saivat viime lauantaina ihmeteltävää, kun reilu parikymmentä vapaaehtoista alkoi pystyttämään leiriä saaren pohjoispäähän. Metsähallituksen, WWF:n ja Uudenmaan ympäristökeskuksen yhteistyössä toteuttamalla leirillä on selvä työnjako. Uudenmaan ympäristökeskus ja Metsähallitus ehdottavat sopivaa kohdetta, tekevät hoitossuunnitelman sekä hoitavat työnjohdon. WWF mobilisoi vapaaehtoiset, sekä tuo paikalle tarvittavat fasiliteetit ja työkalut. Suomen WWF:n pääsihteeri Timo Tanninen kertoo syntyneen rutiinin sujuvan hyvin. Ensimmäiset tämän kaltaiset leirit järjestettiin vuonna 1977, joten kolmenkymmenen vuoden aikana on ehditty harjoitella. Nykyään Sandholmenin leirin kaltaisia reilun viikon kestäviä projekteja järjestetään vuosittain 6-7 kappaletta. Sen lisäksi pidetään joitakin pitkiä viikonloppuja, jolloin voidaan esimerkiksi palata viimeistelemään alueita joilla on leiriä pidetty.

Sandholmenin leirin hän kertoo olevan hyvin tyypillinen esimerkki leiristä jolla pyritään hoitamaan perinnemaisemaa. Valtion ostamalla saarella alkoi pari vuotta sitten tapahtua, kun paikallinen lampuri otti metsähallitukseen yhteyttä ja tiedustelivat mahdollisuutta laiduntaa lampaita saarella. Lampaita oli saarella laidunnettu viimeksi 1940-luvulla, jonka jälkeen saari on kasvanut voimakkaasti umpeen. Saaren raivaukset ja laidunolosuhteiden parantaminen olivat vireillä pitkän aikaa ja suunnitelmat ehtivät muuttua moneen kertaan. Viime viikonloppuna päästiin vihdoin käytännön töihin ja raivauksia saarella tehdään niin käsin kuin koneellisesti.

Hoitotoimien on tarkoitus parantaa Sandholmenin aluskasvillisuuden kehitystä laajentamalla saaren niittylaikkuja ja harventamalla nuorta puustoa. Kuudentoista hehtaarin saari kuuluu Pernajanlahden Natura 2000-alueeseen ja valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan. Toimenpiteitä tehdään 10,5 hehtaarin alueella ja loput saaresta jätetään puustonkäsittelyn ulkopuolelle. Talkooleirin kunnostustöiden jälkeen luonnon omat ruohonleikkurit, lampaat, jatkavat saaren kunnossapitoa.


Hyvin mielin sateessa

Leiri pystytettiin lauantaina koko päivän kestäneessä sateessa, vaikka sääennuste lupaili vain kuuroja.

- Kuurot olivat hyvin lähekkäin, nauraa leirin johtajana toimiva Kirsi Hellas Uudenmaan ympäristökeskuksesta.

Hellas kertoo säiden olleen työnteon kannalta ihanteelliset. Alkuleiristä sääkuurot ajoittuvat aina tauoille, joten porukan työmoraali kohosi kummasti. Kaminoita ei teltoissa ole tarvinnut ensimmäisen yön jälkeen lämmittää. Ainoana riesana ovat olleet tuulet, jotka meinasivat keskiviikkona viedä leirin keittiön ja saunan mennessään.

- Katastrofi oli kyllä lähellä. Tuuli sai neljä keittiön pystytolppaa katki.

Kuurosateet ovat tuoneet saarelle jotain positiivistakin. Kostea maa on mahdollistanut risujen polttamisen heti raivaamisen yhteydessä. Rannassa tulta pitävä Anna Miettinen kehuu tätä mahdollisuutta, sillä työ on mukava hoitaa alusta loppuun kerralla.

Ensimmäistä kertaa WWF:n leirillä oleva Miettinen on viihtynyt leirillä hyvin. Biologina hän on tottunut luonnossa työskentelyyn ja selkeiden työtehtävien saaminen on mukavaa.

- Ollaan varmaan jonkin sortin hulluja, kun ensin tehdään töitä kotona ja sen jälkeen tullaan vielä tänne jatkamaan.

Työnteko voi jäädä helposti päälle, sillä kun leiriläiset kävivät keskiviikkona yhteisellä retkellä Porvoossa, tuntui työkalujen saareen jättäminen vaikealta.

- Nyt kun näkee jossain kuivuneita mäntyjä niin tulee hirveät aggressiot, Rovaniemeltä paikalle saapunut Miettinen nauraa.


Sveitsistä Pernajaan

Vapaaehtoisia on talkoisiin löytynyt Rovaniemeäkin kauempaa. Sveitsissä asuva Marco Strassner lähti leirille toimimaan luonnon puolesta. Hän mietti pitävänsä matkustamisesta, luonnonsuojelusta ja uusien ihmisten tapaamisesta. Pisteiden yhdistäminen ei vienyt lopulta kauaa. Sysäyksen Suomeen tulosta antoi lehtijuttu, jossa sveitsiläinen tyttö kertoi omista kokemuksistaan.

Alunperin Saksasta kotoisin oleva, Sveitsissä lääkärinä toimiva, Strassner ajattelee työleiriä enemmän kokemuksena kuin työnä tai lomana. Fyysisen työn aiheuttama lihaskipu tuntuu mukavalta – tuntee aidosti tehneensä jotain ympäristön hyväksi.

Strassner epäilee tänne lähtiessään ajaneensa itsensä riippuvuuteen ja leiri tuskin jää hänen viimeisekseen. Hän pitää leiriä loistavana tapana tutustua tuntemattoman maan ihmisiin. Ensi kertaa Suomessa oleva Strassner tuli leirille suoraan lentokentältä ja maasta poistuminen noudattaa samaa kaavaa. Koko Suomen hän ei kuitenkaan usko olevan pelkkää lampaiden asuttamaa saarta. - Jos tällä saarella elää nyt 26 ihmistä ja 27 lammasta, taitaa se olla tiheämpää asutusta kuin maassa keskimäärin, mies nauraa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI