|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Mielenosoittaminen on suorastaan velvollisuus”

18.07.2007Vesa Noroviita on huolissaan Loviisan tulevaisuudesta. Tesjoen idyllissä kasvanut, tänään 25-vuotta täyttävä, Noroviita uskoo kotikaupunkinaan pitämän Loviisan olevan luisumassa huolestuttavaan suuntaan. Hän pelkää mahdollisten uusien ydinvoimalahankkeiden muuttavan Loviisan nykyisen pikkukaupunki-ilmapiirin tylymmäksi.


Loviisan kohtaloa enemmän Noroviitaa pelottaa kuitenkin ympäristön tuhoutuminen. Se on asia jonka puolesta on ollut pakko toimia. Mielenosoitukset ovat olleet kevään aikana tuttu näky Loviisan torilla ja yhtä tutuksi on monille käynyt myös torilla seisova Noroviita. Kansalaistoiminta on Greenpeaceen kuuluvalla miehellä verissä. Hän kertoo kokevansa ahdistusta jos huomaa epäkohdan eikä tee mitään asian korjaamiseksi.

- Ei se aina ole hauskaa, mutta se on tehtävä. Toiminta on noussut suorastaan velvollisuudeksi itseäni kohtaan, Vesa summaa.

Pääasiassa Noroviita liikkuu polkupyörällä, mutta on ympäristöaktiivilla autokin, Volkswagen vm-74. Miten se nyt oikein soveltuu ekologiseen ajatteluun?

Mm. mielenosoittamisen välineenä. Ennen kaupunginvaltuuston kokousta 9.5., jossa päätettiin olla myymättä voimalatonttia E.ON:ille, Noroviita ajoi iskulausein varustetun oranssin kuplansa torin parkkiin. Joku esitti nopeasti vastalauseensa töhrimällä autoa spray-maalein, mutta Noroviita arvelee viestinsä menneen perille.


Mielenosoitukset vierasta loviisalaisille

Loviisan Sanomissakin käsiteltyä mahdollisuutta mielenosoitusten muuttumisesta mellakoiksi Noroviita ei pidä uskottavana. Hänen mukaansa asiaa on myös käsitelty virheellisesti, sillä Greenpeace ei järjestänyt E.ONin vastaista mielenosoitusta, eikä mukana ole ollut järjestön ulkomaalaisia aktivisteja.

- Ikään kuin lähiseudun asukkaat eivät kykenisi itse toimimaan, Vesa lataa. Hän pohtii mielenosoituskulttuurin olevan Suomessa ja varsinkin Loviisassa monille vierasta. Mielenosoittaminen on kansalaisille perusoikeus ja yhteisistä asioista välittäminen sekä epäreilujen järjestelyjen kritisointi on positiivista. Julkisuudessa asiaa hänen mielestään paisutellaan ja ihmisiä pelotellaan uhkakuvilla Keski-Euroopan mellakoista. Pelon sijaan hän toivoo Loviisan mielenosoitusten herättävän paikkakuntalaisia ajattelemaan omia arvojaan ja mielipiteitään. Itse ajatteleminen on tärkeätä, sillä viimekädessä yksilöt vaikuttavat valinnoillaan luonnonvarojen kestävään käyttöön. Hyvän omantunnon hankkiminen muutamaa ekovinkkiä noudattaen ei riitä.

Vesa uskoo, että tulevaisuudessa myös Loviisassa voidaan nähdä kansainvälistä ydinvoiman vastustusta, jos muualle Eurooppaan ei ydinvoimaloita enää saa rakentaa. Itse hän on aktiivinen ydinvoiman vastustaja, koska se ei ole hänen mielestään ratkaisu hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, eikä edes kestävään energiantuotantoon, ja parempia vaihtehtoja on. Tärkeintä on vähentää nykyistä energiankulutusta, mihin lisäreatorit eivät kannusta. Hänestä täytyy pitää mielessä, että ydinvoima on globaalia. Demokratia kalpenee, kun ydinvoimateollisuus yskäisee.


Realistinen idealisti

Noroviita pitää tuulimyllyistä, mutta myöntää monen taistelunsa olevan kuin uusi versio Cervantesin kirjasta. Hän kamppailee myös nykyistä kulutuskulttuuriamme, geeniteknologian maihinnousua, autoistumista ja Tesjoen kyläkeinun lukitsemista vastaan. - Olen idealisti, mutten fanaatikko. Täytyy pyrkiä ideaaliin, jotta päästään kokonaisuutta ajatellen parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Realistinen lähtötavoite kuivahtaisi huonommaksi ratkaisuksi. Miten suuri muutos lopulta onkaan mahdollinen? Varmuutta tulevasta ei ole, ja siksi maailma on niin jännittävä!

Omalta toiminnaltaan Noroviita kokee olevansa realisti. Hän haluaa toimia tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta kaikilla rintamilla ja niinpä mies kuuluu myös Vihreään liittoon, vaikka politiikka tuntuukin vastenmieliseltä. Hän toimi Janne Länsipuron avustajana kevään eduskuntavaalikampanjassa. Puheiden lisäksi haluttiin tehdä myös jotain konkreettista ja niin miehet jakoivat kansalle 500 energiansäästölamppua. Yksinkertaisella tempauksella saatiin aikaan tuntuvaa energiansäästöä, valaisevaa infoa ja kymmeniä ääniä vihreille. Pienoishehkulamppu kuluttaa vain viidesosan tavalliseen hehkulamppuun tarvittavasta sähköstä. Tässä yksi esimerkki, kuinka paremmalla teknologialla saadaan energiansäästöä.


Ihanneympäristö löytyi Isnäsistä

Nuoren miehen elämä muuttui, kun hän joutui jättämään sähköinsinöörin opinnot Helsingin teknillisessä korkeakoulussa. Armeijasta muistoksi jäänyt tinnitys alkoi vaivaamaan liikaa. Koulusta pois jättäytyminen ei kuitenkaan lopulta ollut ylitsepääsemätön asia.

- Opiskellessani mietin aina, että sitten kun on tutkinto voi tehdä mitä haluaa, mutta tajusin että miksi en tekisi sitä nyt heti.

Ympäristöasiat olivat olleet Noroviidalle tärkeitä jo nuoresta asti, eikä varsinaista heräämistä tarvittu. Elämänmuutos vain kannusti miettimään omat arvot selkeiksi. - En haluaisi ajatella, että tapaturma on määrännyt elämääni. Toivoisin että olisin päässyt tähän pisteeseen siitä huolimatta.

Fyysisesti tämänhetkinen piste löytyy Isnäsin pelloilta. Noroviita on asunut kolme vuotta luomuviljelyä harjoittavassa kommuunissa, jossa asukkaat pyrkivät elämään mahdollisimman ekologisesti. Yhteisöön hän päätyi, koska paikalle tarvittiin remonttimiestä.

- Elinympäristö vastasi ihanteitani ja sinne jäin.

Varsinaista arkirutiinia Vesalla ei ole, vaan hän toimii yleismiehenä siellä missä tarvitaan. Seuraavaksi suunnitelmissa on rakentaa kommuuniin hirsisauna, jolle tarvetta tosiaan on. Omavaraisuuteen pyrkivässä yhteisössä elämä on Noroviidan mukaan mielekästä.

- En halua osallistua tuhoavaan yhteiskuntaan muuten kuin rakentavalla tavalla – mieltä osoittamalla, Noroviita toteaa.

Omia polkujaan kulkeva mies ei pelkää kokeilla uusia asioita. Elokuvien tekemisestä kiinnostuneena hän on tehnyt kaikenlaista omista Kung fu –filmeistä animaatioon, sekä toiminut myös kansainvälistä mainetta niittäneen Jadesoturi-elokuvan erikoisefektiassistenttina. Luovuus pyrkii purkautumaan videoille, mutta kertomisen lisäksi Noroviita haluaa myös kuunnella ja on valmis aina kyseenalaistamaan mielipiteensä. Sitä kautta hän uskoo kehittävänsä itseään ja myös parantavansa maailmaa.

- Aina kun kaksi ihmistä kohtaa, pitäisi maailman vähän parantua.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI