|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Elmar Badermann, Loviisan vanhan rakennuskannan pelastaja ja WWP:n kunnia vieras

13.07.2007Wanhassa Wara Parempi-tapahtuman järjestävä Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike on kutsunut tämän syksyn WWP-päiville varsin mielenkiintoisen kunniavieraan: Elmar Badermannin.


Badermann toimi vuosina 1976-85 Loviisan kaupunginarkkitehtina ja vaikutti keskeisesti siihen, että monet silloin purku-uhan alaisina olleet vanhat rakennukset ja korttelit pelastuivat. Tämän hän teki tavalla, joka ei ollut aina välttämättä kaikkien kaupunkilaisten ja päättäjien mieleen, päinvastoin.

Se aiheutti usein kitkaa, joskus suoranaisia konfliktejakin. Lopulta osapuolet saivatkin toisistaan tarpeeksi ja Badermann sanoi itsensä irti.

–Siis ennen kuin minut irtisanottiin, hän toteaa virnistellen nyt, 20 vuotta jälkeenpäin, kun tapaan hänet ja hänen vaimonsa Sirkka-Liisan heidän kesämökillään Kuloveden rannalla, Nokian lähistöllä.


Peruskorjauksen pioneeri

Badermann muutti Loviisan vuosien jälkeen Tampereelle, jossa hän on toiminut konsultoivana arkkitehtina ja viime vuosina, eläkkeelle siirryttyään, yhä enemmän sukututkijana. Tämän harrastuksen tuloksena on syntynyt jo 24 julkaisua ja lisää on tulossa pienessä kirjailijantuvassa olevista paperipinoista ja kannettavasta tietokoneesta päätellen.

Mutta takaisin Loviisaan ja taisteluun vanhan rakennuskannan puolesta! Badermann, syntyperältään saksalainen, tuli Suomeen opiskelemaan arkkitehtuuria. Hän oli mies täynnä ideoita ja energiaa ja hän kehitti heti valmistuttuaan ”kylmiön” - hänen itsensä keksimä uudissana - eli maalaistaloon tarkoitetun keinojäähdytystilan, koska oli erittäin kiinnostunut maaseudusta ja maataloudesta.

Sitten kuvaan tulivat vanhat talot ja niiden peruskorjaus – asiat, joista siihen aikaan ei juuri paljoakaan maassamme tiedetty eikä niistä oltu edes kiinnostuneita: tuolloinhan lähes kaikki vanha purettiin ja uusi elementtirakennustekniikka hävitti kokonaisen timpuritradition.

Badermann kirjoitti ensimmäisen kirjansa peruskorjauksesta ja oli näin mukana saattamassa alulle sen korjausbuumin, jonka hedelmiä me vasta nyt alamme korjata.


Pikkukaupunki hyvässä ja pahassa

Lyhyen Saksassa vietetyn episodin jälkeen, jolloin hän toimi kaavoittajana, Badermann palasi 70-luvulla Suomeen. Hän työskenteli ensin asemakaava-arkkitehtina Helsingissä ja laati muun muassa Pakilan uuden asemakaavan.

–Se oli kova koulu. Opin ammatin uudestaan, hän toteaa.

Ja se oli varmaankin hyvä tulevia koitoksia ajatellen. Tuohon aikaan valtiovalta panosti uusiin kaupunginarkkitehtivirkoihin, myös pienemmissä kaupungeissa, ja sen seurauksena uusia virkoja perustettiin muun muassa Hankoon ja Loviisaan. Badermann haki molempiin ja tutustui etukäteen kumpaankin kaupunkiin. Hanko tuntui kuitenkin pieneltä ja etäiseltä, varsinkin talvisin, joten pariskunta valitsi Loviisan, jossa vaimo sai työtä A-klinikalta. Viimeksi mainittu seikka vaikutti ehkä jossain määrin myöhemmin lähtemiseen, sillä elämä pikkukaupungissa ei ole helppoa sille, jolle työt tulevat koko ajan vastaan, olivatpa kyseessä sitten vanhat talot tai asiakkaat.

–Koko kaupunki oli kotini. Tunsin joka talon, mutta joka talo oli myös työkohde.


Kenen joukoissa seisot?

Vaikka Badermann oli persoonana voimakkaasti kantaa ottava, hän vältti tarkasti poliittista sitoutumista.

–Kyllähän eri puolueet yrittivät omia minut, mutta en halunnut, hän toteaa. Hänellä oli vaikeuksia niin oikeiston kuin vasemmiston kanssa, tai oikeammin: puolueilla oli vaikeuksia hänen kanssaan.

–Oikeisto piti minua vasemmistolaisena, koska puolustin vanhoja taloja. Vasemmisto piti minua puolestaan oikeistolaisena, kun en halunnut purkaa vanhaa ja rakentaa uutta. Mielenkiintoista kyllä puolueiden sisällä oli tuolloin samanlaista jakoa kun tänäkin päivänä eli rkp oli jakaantunut kahtia, kun taas demarit jakaantuivat lähinnä kielen mukaan niin, että ruotsinkieliset olivat enemmän vanhan säilyttämisen kannalla.

Badermann tuli keskelle kuuminta keskustelua purkamista ja säilyttämistä ajavien välillä. Kaupunginvaltuusto oli jo päättänyt hylätä niin kutsutun Bengtsin asemakaavan, joka olisi merkinnyt sitä, että suuri osa vanhasta alakaupungista olisi purettu.

–Se, että ”purkukaava” torjuttiin, oli ennen kaikkea arkkitehti Marja Pekkala-Seppäsen ansiota. Hän oli konsulttina laatinut vaihtoehtoisen kaavan, joka sitten hyväksyttiin, Badermann korostaa.


Taistelu Viinatornista

Mutta vielä oli paljon pelastettavaa eivätkä kaupungin päättäjät olleet enää yhtä innokkaita vanhan säilyttäjiä. Kovaa taistelua käytiin esimerkiksi niistä kahdesta keskustakorttelista, joita ympäröivät Brandensteininkatu, Mariankatu, Karlskronabulevardi sekä Aleksanterinkatu. Badermannin hyvät yhteydet ministeriöön ja lääninhallitukseen vaikuttivat osaltaan siihen, että ainakin osa vanhasta saatiin pelastetuksi. Muista kohteista, joiden suojelemiseen Badermann keskeisesti vaikutti, mainittakoon Panimomäki ja Garnisooni sekä sen Viinatorni.

Viinatornista käytiin ihan konkreettistakin taistelua, sillä purkaminen saatiin estettyä dramaattisesti kesken purkutöiden: rakennus oli tuolloin menettänyt jo kattonsa. Tässä yhteydessä syntyi Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike, jota tunnetaan tänä päivänä etenkin Wanhassa Wara Parempi-päivien järjestäjänä. Badermannin ajan aktivisteihin kuuluivat muun muassa kirjailija Johan Bargum (joka oli tuolloin Villa Biaudet’n stipendiaattina) sekä Tuovi ja Marko Putkonen.

Vastaavia kamppailuja käytiin sittemmin Seurahuoneen eli Sociksen ja Sibeliustalon ympärillä. Molemmat onnistuttiin pelastamaan. Sen sijaan kaupunki ikävä kyllä päätti purkaa pankinjohtaja Lindhin vanhan puutalon Socista vastapäätä, Itäisen Tullikadun ja Kuningattarenkadun kulmassa. Tilalle tuli kerrostalo.


Anteeksipyyntö jälkeenpäin

Kun Seurahuone vihittiin nykyiseen käyttöönsä kirjastona muutamia vuosia sitten, Elmar Badermann oli saanut kutsun tilaisuuteen.

–Silloin luokseni tuli eräs vaikutusvaltaisimmista demarivaltuutetuista ja pyysi anteeksi demareitten entisiä syntejä.

Tuo episodi on oiva esimerkki siitä, että tässäkin pikkukaupungissa aika ja muuttuvat asenteet ovat lopulta tavoittaneet silloin niin kiistanalaisen ja aikaansa edellä olleen kaupunginarkkitehdin ajatusmaailman!

Östra Nylandin päätoimittaja Kim Wahlroos kertoi minulle äskettäin mielenkiintoisesta sananvaihdosta Badermannin kanssa tämän viimeisinä Loviisan vuosina.

Badermann oli tokaissut erään hänen ja kaupunginhallituksen välisen konfliktin yhteydessä Wahlroosille, että kaupunki on ajastaan jäljessä. Kun Wahlroos oli tiedustellut, miten monesta vuodesta oli kyse – kymmenestä? - Badermann oli tuohtuneena vastannut, että ei, vähintäänkin viidestäkymmenestä!

Wahlroos kirjoitti tästä sanatarkasti lehteensä sillä seurauksella, että Badermann kutsuttiin kaupunginhallituksen eteen selittämään sanomaansa.


Virkamies kaasunaamarissa


Ydinvoimakysymysten tultua jälleen ajankohtaiseksi on syytä muistaa, miten aktiivisesti Badermann otti aikoinaan osaa ydinvoimakeskusteluun – myös tavalla, joka ei aina ollut hänen esimiestensä mieleen.

–Eihän sitä oikein pidetty virkamiehelle sopivana esiintyä EVY:n ydinvoimaa vastustavassa mielenosoituksessa kaasunaamari kasvoillaan, Badermann virnistää.

Oli asia niin tai näin, niin meillä on tänään kuitenkin kaikki syy kiittää Elmar Badermannia hänen saavutuksistaan Loviisan kaupunginarkkitehtina. Ilman häntä kaupungista puuttuisi paljon siitä, mistä olemme tänä päivänä ylpeitä eli vanha ja hyvin säilynyt pikkukaupungin idylli.

Siksi Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike, jonka perustamiseen Badermann keskeisesti vaikutti, on ylpeänä kutsunut hänet ja hänen vaimonsa kunniavieraiksi syksyn WWP-päiville 1.-2.9.

Elmar Badermann pitää silloin alustuksen lauantaina 1.9. järjestettävässä seminaarissa Kappelissa. Onkin korkea aika, että Elmar saa työstään ansaitsemansa tunnustuksen!

Thomas Rosenberg

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI