|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kuningas saapui Loviisaan tykkien paukkeeessa

03.07.2007Ungern heräsi lauantaina eloon, kun yli sata historianharrastajaa palautti linnakkeen takaisin 1700-luvulle. Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtuman osana järjestetyllä sotilasleirillä yleisö sai ihailla ajanmukaisia asuja, aseita ja käytöstapoja.


Viikonlopun kohokohta oli lauantai-iltapäivällä järjestetty sotanäytös, jossa harrastajat pääsivät vihdoin tositoimiin. Mustaruuti tuoksui, tykit paukkuivat ja jopa puiden oksat saivat kyytiä, kun vastakkaiset osapuolet ottivat yhteen Ungernin edustalla. Sotaan oli joukkoja saapunut kotimaan lisäksi niin Ruotsista, Norjasta, Venäjältä kuin Baltian maistakin.

Konflikti alkoi kehittyä, kun kaupungista päin saapui pieni venäläisjoukko, joiden tarkoitusperistä ei ollut täyttä varmuutta. Venäläiset olivat joko virallisella asialla liikkuvia tunnustelijoita tai vihollisjoukoista irtaantunut kuriton ryöstelijäporukka. Linnoitusjoukkojen miehet pysäyttivät heidän etenemisensä linnakepuistoon ja hälyttivät paikalle linnakkeen tykit. Lähes tunnin taisteluiden jälkeen liputettiin valkoisia lippuja, saatiin rauha sovittua, eikä lähitaisteluun asti tarvinnut edetä. Taisteluiden aikana loukkaantuneet sotilaat pääsivät kaikki hoidon jälkeen ylös ja vastapuolien upseerit lähtivät illastamaan saman pöydän ääreen.


Puiston reunat täynnä yleisöä

Kaunis sää oli houkutellut linnakkeen ympäristöön paljon yleisöä. Taistelunäytöksen aikana puiston reunat olivat täynnä ja taisteluiden jälkeen ihmiset tungeksivat tutustumaan linnakkeelle pystytettyyn leiriin. Leiriläiset pitivät linnakkeella äkseerausnäytöksiä, jossa yleisölle esiteltiin aitoja vanhojen reglementtien mukaisia aseotteita ja sulkeisjärjestystä.

Porvoosta asti sotanäytöstä oli saapunut seuraamaan Jaakko ja Taavi Paanonen. Vartavasten tapahtumaa katsomaan tulleet veljekset olivat erityisen kiinnostuneista vanhoista aseista ja ihailivatkin leiriläisten varusteita taistelunäytöksen jälkeen. Poikien äiti Taina Paanonen kertoo varsinkin Taavin olevan innokas ritari- ja sotamiesharrastaja. Perhe onkin kiertänyt ympäri Suomen linnoja ja Kuningas saapuu Loviisaan tapahtumasta kuultuaan oli poikien myös Loviisaan päästävä. Tykkien pauke oli välillä kovaa, mutta pojat seurasivat näytöstä urhoollisesti. Korvatulpat korvissa ja kädet korvien päällä.


Sodassa lomailua

Norjasta tulleita sotilaita ei pauke pelottanut. Holdenista saapunut Fredriksten Artillerie Company sai näytöksen jälkeen poseerata tykkiensä kanssa monille kiinnostuneille. Vuonna 1990 perustettu yhdistys pitää kotipaikkanaan Fredrikstenin linnaan, jossa Ruotsin kuningas Kaarle seitsemäs kaatui.

Tykkiryhmän johtaja Lars Thorbjorn Larsen kertoo ryhmän lähteneen matkaan torstai-aamuna. Tykit ja 32 ihmistä pakattiin bussiin, jolla ajettiin Tukholmaan. Karoliiniajan tykeille ei merimatkat usein näin helppoja olleet, mutta tällä kertaa ei Suomenlahdella taisteluihin jouduttu.

Vaikka sää ei perjantaina joukkojen saapuessa Loviisaan ollut paras mahdollinen, oli Larsen jo lauantaina unohtanut edellispäivän kaatosateen. Hän kertoi ryhmän suhtautuvan tapahtumissa käyntiin lomailun tavoin ja kehuu Loviisan linnakkeen puitteita. Sotilaita on leirille seurannut myös vaimot ja lapset, jotka myös viihdyttivät yleisöä puvuillaan. Sotanäytöksessä norjalaisten ruuti oli sateen jäljiltä vielä hieman märkää, mutta tykit saatiin silti paukkumaan.

Tilaisuuden järjestäneen Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat ry:n puheenjohtaja Keimo Ahokanto kertoo perjantain sateiden lisänneen tapahtumaan realismia. Teltat oli onneksi saatu jo pääosin pystyyn, mutta silti löytyi märkää ruutia monien aseista.

- Niin se oli 1700-luvullakin. Jos ruuti kastui ei kuula lähtenyt aseesta mihinkään. Lauantaina ilma parani ja taistelunäytöstä saatiin käydä auringonpaisteessa. Edellisillasta kostea nurmi takasi paukkujen turvallisuuden.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI