|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


LinnanJuhannusta vietettiin rauhallisissa tunnelmissa

26.06.2007On juhannusaatto. Sahaniemeen johtavalle tielle on pystytetty telttoja. Muutamia kymmeniä yöpyjiä on saapunut paikalle ainakin pääkaupunkiseudulta, Porvoosta ja Keravalta.


Sahaniemen nokasta kuuluu bassovoittoinen dance-rytmi. Nuoret edustavat eri alakulttuureja: joukossa on sekä hiphop-kulttuurin edustajia että cowboy-henkisiä nuoria. Joukosta erottuu myös nuoria, jotka eivät vaatetuksellaan viesti kuuluvansa mihinkään alakulttuuriin.

Kaikkia yhdistää kuitenkin yksi asia: hauskanpitäminen LinnanJuhannus-tapahtumassa. Grilliruoan haju vaihtuu kebabin, jäätelön ja karkin tuoksuun. Asiakkaita ei myyntikojujen edessä näy. Pitkä takki on riisuttava, sillä ilman lämpötila on noin 20 astetta. Savukoneen savu nousee anniskelualueen tyhjästä klubiteltasta. Samoin viereinen klubimusiikille omistettu teltta yllättää tyhjyydellään.

Kellon lyödessä 21.00 Sahaniemen nokassa, päälavalla, soittaa dance-yhtye Dacia. Yhtyeen vähäpukeiset tanssitytöt heiluttavat sitä, minkä äiti antoi heille, mutta yleisössä ei tanssi kukaan. Lavan edessä seisoo noin kymmenkunta juhlijaa.

Eräs juhlija nyökyttää päätään Dacian tahtiin, niin että hänen ilmapalloista tehty hattu meinaa pudota korvilta. Häntä ärsyttää yksin joraaminen.

– Jos en minä näe niitä 2000 ihmistä, jotka kirjoittivat nimen siihen paperiin (LinnanJuhannus-juhlien perumista vastustavaan adressiin), niin sitten minä häpeän Loviisaa, Henry Lehto Hopomista tuumii.

Poks!

Hänen kaverinsa puhkaisee neulalla yhden Lehdon päätä koristavista palloista.


Meno yltyy

Puoli kahdentoista aikaan meno näyttää paremmalta. Sahaniemeen johtavalla tiellä parveilee lähes satoja ihmisiä. Ilmassa on odotuksen tuntua, sillä saksalainen Vinylshakerz lämmittelee lavalla.

Tummaihoinen nainen, Kemi, punainen kesämekko yllään astelee lavan eteen.

Daddy Cool -hittibiisi kajahtaa kaiuttimista ja yleisö huutaa.

Dj Mike Red miksaa eri dance-rytmejä yhteen. Yllättäen Men in Black -elokuvasta tuttu tunnusmusiikki ilmestyy rytmiin mukaan, kuin tyhjästä.

Kello lyö kaksitoista ja ilotulitusraketit paukkuvat taivaalla. Ilotulitus kestää noin pari minuuttia.

Vinylshakerz poistuu lavalta puoli yhden aikaan tähän mennessä kovimpien aplodien ja illan ensimmäisten ”we want more” -huutojen saattelemana.

Kello lähenee yhtä, ja lavan edessä haisee voimakkaasti bensa.

Yhden aikaan estradille astelee illan odotetuin, kotimainen elektronista musiikkia soittava Mighty 44 -yhtye.

Tapahtuman järjestäjä Janus Putkonen siirtelee yhtyeen monitoreita artistien mieliin sopivaksi.

– Ei, kun käännä sitä vähän tännepäin, yhtyeen kitaristi ohjaa Putkosta.

Syy bensan hajuunkin selviää, kun yhtye kokeilee lavapyrotekniikkaansa.

– Ihan hyvä se on, antakaa mennä vaan, eräs nainen huutaa yleisöstä, kun liekit leimahtavat puolen metrin päässä hänen edessään.

– Hei, kitaristi – soita heavyä, joku huutaa.

Whush!

Liekit leimahtavat, kun Mighty 44 polkaisee käyntiin. Elektroninen rytmi, joka on kaukana heavystä, tuntuu rintakehässä. Yleisö riemastuu yhtyeen siirtyessä 1980-luvun rap-duon Salt-N-Pepan Push it -hittisingleen. Väkijoukko pomppii villisti yhtyeen vaihtaessa mainioon Superstar-kappaleeseen.

Mighty 44 poistuu kahden aikaan illan kovimpien aplodien saattelemana ja toivottaa loviisalaisille hyvää juhannusta.


Räppiä lauantaina

Juhannuspäivä alkaa ilmaistapahtumalla. Telttojen määrä on vähentynyt. Yleisömäärä ei yllätä runsaudellaan muutamien kymmenien seuratessa tuning-auto-kilpailun finaalia.

– Jos äänestätte numero kolmosta, saatte paljon Teho-juomaa, lippalakkipäinen nuorimies heittää viininpunaisesta BMW:stä autoa ihasteleville teineille.

– Ihan totta? kaksitoistavuotiaat ihmettelevät.

– Missä voi äänestää?

Lahjonta jäi yritykseksi, sillä kilpailun voitti 18 auton joukosta Don Långström Espoosta. Hän sai 1000 euroa puhtaana käteen. Vuoden Teho-juomat sullottiin – autohifi-kilpailun voittajan – haminalaisen Toni Hietalan takakonttiin.

Juhannuspäivänä esiintyivät muiden muassa rap-artistit Asa, Notkea rotta, Paleface ja Elastinen. Kaikkia edellä mainittuja artisteja vauhditti elävä orkesteri.

Yleisöä ei esitysten aikana ollut enempää kuin perjantainakaan lukuun ottamatta Elastisen keikkaa, joka esiintyi viimeisenä.

Yli 200 juhlijaa hyppii riemuissaan lavan edessä, kun Elastinen, ja Timo Pieni Huijaus räppäävät yleisölle tuttuja kappaleita. Elastisen Anna sen soida -hittisingle sytyttää yleisön liikkumaan vauhdikkaammin kuin koskaan aikaisemmin. Taustalla soittava Fankkee-live-orkesteri lämmittää kappaleet uuteen uskoon.

Kello lyö kaksi. Yleisö huutaa ja taputtaa. Elastinen, yhtyeineen, poistuu lavalta. Juhlijat poistuvat: osa telttoihinsa, osa kohti Loviisan keskustaa.


Asiantuntija alentaisi sallittuja desibelimääriä
Melu häiritsi kilometrin säteellä

Vesa Viljanen, akustiikkaratkaisujen asiantuntija seisoo Bellanrannalla, Sahaniemen oikealla puolella I-luokan äänitasomittari edessään. Takana olevaan pusikkoon hän on piilottanut toisen mittarin. Kolmas mittari seisoo Pitkäsaarenkujalla, laiturilla. Svartholm Oy on tilannut Viljasen mittaamaan ja raportoimaan illan melutasosta.

Basso kuuluu selkeästi Loviisanlahden yli Bellanrannan asuinalueelle. Viljanen mittaa iltakahdeksan aikaan melutasoksi noin 60 desibeliä, mikä on kymmenen desibeliä vähemmän kuin viranomaisten määräämä suurin sallittu määrä, 70 dB.

Viljanen kertoo, että kun luonnon hiljaiseen taustaääneen sekoittuvat kovat desibelit, niin äänet kuulostavat mahtipontiselta.

– Ihminen ei kuitenkaan kuuntele desibelejä, vaan ääniä. Ne voivat olla häiritseviä tai miellyttäviä, Viljanen toteaa.

– Tässä tapauksessa bassoääni on häiritsevää.

Varsinkin, kun musiikkia soitettiin Sahaniemessä kolmesta lähteestä yhtä aikaa. Melutaso nousi yön aikana lähes 70 desibeliin.


Turhaa humppaa

Viljanen kertoo, että lauantaipäivänä, kello yhdestä lähtien, techno-musiikin matalataajuinen humppa kuului koko Loviisan läpi.

– Hump, hump, hump!

– Se oli vähän turhaa. Kävin sanomassa, että se erottuu aivan liian hyvin. Humppa ei kuitenkaan yllättänyt melumittarin desibelejä, mutta ääni on Viljasen kokemuksella erittäin häiritsevää asuinalueella.

Lauantaiyönä eräs rouva pyysi Viljasen mittaamaan melutasoa asuntoonsa, joka sijaitsee Bellanrannalla.

– Mittasin melutasoksi 48 desibeliä, Viljanen sanoo.

– Ikkunat ja seinät eivät pysty pidättelemään bassoa.

LinnanJuhannus-tapahtuma häiritsi Viljasen mukaan asukkaita noin kilometrin säteellä. Myös lauantai-illan aikana melutaso hipoi 70 desibelin rajaa.

– Järjestäjät eivät ole kuitenkaan rikkoneet viranomaismääräyksiä eli viranomaismääräykset ovat liian löysät. Ne pitäisivät olla selkeästi tiukemmat, Viljanen sanoo.

Mahdolliset valitukset menevät ympäristösihteerin käsittelyyn. Viljanen aikoo ehdottaa suurimman sallitun desibelimäärän laskemista jatkossa 60–65 desibeliin.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI