|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan ydinvoimapeli turhauttaa Valkossa

21.06.2007Loviisan kaupungin suunnitelmat uusien ydinvoimaneuvotteluiden käynnistämisestä Fennovoima Oy:n kanssa aiheuttavat turhautumista Valkossa. Kerhotalo Repokatissa tunteet olivat tiistaina pinnassa, kun kymmenet valkolaiset kokoontuivat pohtimaan asuinalueensa tulevaisuutta. Huolen on nostattanut uusi maakuntakaava, jossa Atomitien varteen on kaavoitettu energiantuotantoalue. Alueelle mahdollisesti rakennettava ydinvoimala jättäisi Valkon suojavyöhykkeensä alle.


Loviisan kaupunginvaltuuston tekemä aloite neuvottelujen käynnistämisestä Fennovoima Oy:n kanssa on aiheuttanut paljon vastustusta. Vain kuukausi aikaisemmin kyläläiset huokaisivat helpotuksesta kun valtuusto hylkäsi tonttikaupat saksalaisen energiayhtiö E.ON:in kanssa. Useat valkolaisista tuntevat, että uuden kaavan myötä vanhaa asiaa yritetään runnoa väkisin läpi.
Tiistai-iltana kerhotalo Repokatissa järjestettyyn yleisötilaisuuteen oli saapunut runsaasti yleisöä keskustelemaan Valkon tulevaisuudesta. Paikalle toivottu Säteilyturvakeskuksen edustaja sen sijaan loisti poissaolollaan. Valkoon saapumisen sijasta keskukseta pyydettiin neljän kyläläisen komitea Säteilyturvakeskuksen päämajaan Helsinkiin keskustelemaan ydinvoimalan suojavyöhykkeesta. Kokouksessa valittiin ensi viikolla tapahtuvan vierailun lähtijöiksi Marita Peltokorpi, Sonja Ilvetsalo-Koskinen, Risto Tvilling ja Lars Varjus. Tilaisuuden aluksi Peltokorpi kertoi yleisölle miten kaavoituksessa tullaan etenemään ja mitä valkolaisilla on odotettavissa. Paikalle kokoonuneet valkolaiset kirjoittivat muistutuksia Itä-Uudenmaan liittoon uuden maakuntakaavaehdotuksen tiimoilta.
- Jokainen kirjoittaa omista lähtökohdistaan, neuvoi Timo Noroviita joka muistutti ihmisiä huomioimaan myös muut mahdolliset maakuntakaavan epäkohdat ydinvoimalan lisäksi.

Kiinteistöjen arvon lasku huolestuttaa

Noroviita viritti keskustelua myös Valkon alueen rakennusten hintakehityksestä. Asukkaat pelkäävät uuden ydinvoimalan laskevan kiinteistöjen arvoa. Katkeruus Valkon kohtelusta ”sataman taustana” kuului yleisöstä.
- Valkoa on aina mollattu ja koko alue on ollut aliarvostettu. Aliarvioidaanko taas? Meidän mielestähän tämä on mukava alue, sanoi kolme vuotta Valkossa asunut Marjo Mustonen. Mustonen kertoi tilanteen olevan masentava, kun oma omaisuus on hankkeessa kiinni. Hän katsoo valtuuston asennoituvan energiatuotantoon vanhanaikaisesti. Mielummin hän toivoisi kaupungin profilointia tulevaisuuden tekniikkaan.
- Jospa tämänkaltaiset tapahtumat tuottaisivat uusia vaikuttajia, Mustonen miettii. Muutosta kaupungin johtamistapaan toivoivat muutkin. Eniten kummasteluja herätti vaikutelma elinkeinoelämän etujen ajamisesta kaupunkilaisten kustannuksella.
- Voidaanko kaupunkia johtaa kuten yritystä? Eikö tämä ole ristiriidassa sen kanssa, että kaupunkilaisilla on oikeus tietää heitä koskevista päätöksistä hyvissä ajoin, kysyi Ilvetsalo-Koskinen.

Ihmeellistä kähmintää

Viime jouluna Valkoon muuttaneet Harri ja Sirkka-Liisa Merovuo eivät ole tyytyväisiä asioiden kulkuun. Lapinjärveltä muuttanut pariskunta ihastui Valkon merimaisemaan, muta heidän idylliin ei uusi ydinvoimala kuulunut.
Harri oli mukana rakentamassa Hästholmenin voimalaitosta, mutta sympatioita ei uudelle hankkeelle heru.
- Kun voimalaitos valmistui, lähtivät kaikki ihmiset pois ja Valkosta tuli aavekaupunki. Käykö taas niin?
Sirka-Liisa vastustaa ydinvoimaa periaatteesta. -Pitäisi keksiä kestävän kehityksen mukaisia energiamuotoja. Hänen mukaansa Loviisan parhaaksi olisi kehittää luonnonmukaista ja ihmisläheistä imagoa tuulivoiman ja kylpylähankkeen avulla. Pariskuntaa ihmetyttää myös kaupunginvaltuuston ja -hallituksen toiminta. Kaikki viime kokouksen jääväämiset eivät heidän korviinsa kuulosta reiluilta.
- Ihmeellistä kähmintää, Sirkka-Liisa Merovuo summaa.

STUK pysyy tiukkana

Maakuntakaavaan piirretystä energiantuotantoalueesta on jätetty Säteilyturvakeskukselle lausuntopyyntö. Projekti-yksikön ylitarkastaja Kirsi Alm-Lytz kertoo keskuksen pysyvän yhä viiden kilometrin suojavyöhykkeen kannalla.
- Lausuntopyyntö on tällä hetkellä käsittelyssä. En tiedä vielä mikä lopullinen lausunto tulee olemaan, mutta tällä hetkellä on se kanta, että edelleen sanotaan se viisi kilometriä. Viiden kilometrin suojavyöhykkeen vaatimus on Alm-Lytzin mukaan Säteilyturvakeskuksen säännöstössä, eikä tinkimisen varaa ole.
- Jos rajasta ruvettaisiin tinkimään, se lähtisi säännöstömuutoksen kautta. Alm-Lytz sanoo Suomen tilanteen olevan suojavyöhykkeiden toteuttamisen kannalta hyvä, sillä tilaa riittää ja harvaan asuttuja alueita on paljon. Keski-Euroopassa viiden kilometrin suuruisten suojavyöhykkeiden rakentaminen on tiheän asutuksen vuoksi käytännössä mahdotonta.

Simo Arvo

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI