|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valtuuston enemmistö haluaa jatkaa Fennovoima-neuvotteluja
15.06.2007Valtuuston enemmistö haluaa aloittaa uudelleen neuvottelut Fennovoima Oy:n ydinvoiman rakentamiseksi Loviisaan. Visio uuden ydinvoimalan rakentamiseksi Atomitien varrelle eteni keskiviikkona aimo harppauksen, kun Loviisan valtuusto hyväksyi ensin maapoliittisen ohjelman äänin 22-4 sekä sen jälkeen alueen energiakäyttöön tähtäävän lisämäärärahan äänin 20-7. Valtuuston ydinvoimamyönteistä ilmapiiriä kuvasti vielä valtuustoaloite neuvottelujen aloittamisesta Fennovoima Oy:n kanssa ydinvoimalan rakentamisesta Loviisaan. Aloitteessa oli kaikkiaan 16 allekirjoitusta eli valtuuston enemmistö.Aluksi valtuusto otti kantaa energiakysymyksiin käsitellessään Loviisan maapoliittista ohjelmaa vuosille 2007-2015. Ohjelmaan sisältyvä Atomitien ydinvoimalavaraus sai kokoomuksen Reijo Kouvon hikeentymään.

-Ei tänne Loviisaan mahdu kuin Loviisa 3 ja Loviisa 4 eikä muuta ydinvoimaa. En voi hyväksyä tällaista merkintää, Kouvo sanoi ja esitti Ismo Kokon kannattamana ohjelman palauttamista valmisteluun. Myös demareiden Yvonne Wilenius halusi, että maapoliittisessa ohjelmassa oleva maininta mantereelta varattavasta ydinvoimala-alueesta poistettaisiin. Palautusesitys kaatui äänin 22-5.

Ydinvoimaa aktiivisesti vastustanut Rkp:n Jaana Visavuori-Terävä kertoi olleensa kaupunginhallituksessa hyväksymässä ohjelmaa, mutta huomasi nyt erehtyneensä.

-Myönnän, että olen tehnyt virheen hyväksymällä tämän maapoliittisen ohjelman hallituksessa. Kannatan kyllä tätä maapoliittista ohjelmaa, mutta en siinä olevaa ydinvoimalavarausta, Visavuori-Terävä täsmensi.

Rkp:n Mikael Hafrén ehdotti Olof Grenin ja demariryhmän kannattamana, että kartassa oleva ydinvoimala-alueen nimi muutetaan energiantuotantoalueeksi, joka sopii ydinvoiman lisäksi myös muuhun energiantuotantoon. Myös kokoomuksen Päivi Uotinen esitti ohjelman tekstiosaan lisäyksen Atomitien alueen varaamisesta energiantuotantoon.

Kokoomuksen Ismo Kokko oli hyväksymässä ohjelmaa hallituksessa, mutta ei nyt valtuustossa halunnut niellä ohjelmaa edes energiantuotantoalueella pehmennettynä.

-Kun ydinvoimakanta hyväksyttiin valtuustossa, kaikki pitivät selvänä, ettei se tule Loviisan torille eikä Määrlahteen eikä sille välille. Maakuntahallitus piirsi kaavaan suoja-alueen Valkon päälle. Tosi törkeä teko! Onneksi voimme siihen täällä vielä vaikuttaa, Kokko sanoi. Äänestyksessä vastakkain olivat lopulta hallituksen esitys alueen varaamisesta pelkästään ydinvoimalalle sekä Päivi Uotisen ehdotus alueen varaamisesta ydinvoiman lisäksi myös muuhun energiantuotantoon. Uotisen esitys sai taakseen 22 valtuutettua ja vastaan 4 valtuutettua. Vastaan äänestivät vain Jaana Visavuori-Terävä, Yvonne Wilenius, Ismo Kokko ja Jari Jaatinen. Kielteisellä kannalla oli tiettävästi myös Reijo Kouvo, mutta hän poistui ratkaisevalla hetkellä salista, ja jätti äänestämättä.

Jääviysfarssista tuli ulosmarssi

Toisen kerran valtuusto sivusi Atomitien ydinvoimalavarausta äänestämällä 50.000 euron lisämäärärahasta Loviisan rantaosayleiskaavan vaikutusten arvioinnin laajentamisesta kattamaan tulevaisuuden mahdolliset ydinvoimantuotannon lisääntyneet tarpeet. Ennen asian käsittelyä puheenjohtaja Agneta Alm ilmoitti olevansa jäävi ja pyysi varapuheenjohtaja Juhani Uittoa johtamaan kokousta. Myös Uitto ilmoitti olevansa jäävi ja pyysi toista varapuheenjohtajaa Ritva Suomalaista ottamaan nuijan. Sekään ei käynyt päinsä, koska myös Suomalainen jääväsi itsensä. Kokous valitsi Rkp:n Mikael Hafrénin puheenjohtajaksi pykälän käsittelyn ajaksi. Jääviysinto levisi ja myös Jukka Häyhä, Pentti Lohenoja sekä Raija Viklund ilmoittivat olevansa jäävejä. Jääviyden syitä ei juuri kertonut, mutta osa liittyi alueella oleviin kesämökkeihin.

Kokouksen luonne muuttui farssista draamaksi, kun aiemmin itsensä jäävännyt Ismo Kokko jäikin paikalleen eikä suostunut jääväämään itseään. Kaupungin lakimies Anu Kalliosaari kysyi Kokolta, että onko tällä kyseisellä alueella mökki, johon Kokko vastasi, että kyllä on kaupungin vuokramaalla. Kysymykseen onko mökki oma, vai vuokralla, Kokko ei enää vastannut, vaan sanoi, ettei suostu jääväämään enää itseään.

-Jos on esteellinen, on esteellinen koko prosessin ajan. Valtuuston tulee äänestää Kokon jääviydestä, jos Kokko ei itse jäävää itseään, Kalliosaari totesi.

-En jäävää! Tämä menee oikeuteen! Haastakaa minut oikeuteen!, Kokko tuohtui.

Kokko jäävättiin väkisin äänin 25-2

Valtuusto päätti lopulta äänin 25-2 jäävätä Kokon. Jääväystä vastaan äänestivät vain Kouvo ja Ismo Kokko itse, vaikka säädösten mukaan valtuutettu ei itse saisi äänestää omasta jääviydestään. Kokko tulistui äänestyksen tuloksesta ja poistui kokouksesta ovet paukkuen käytävään. Seitsemän jäävin valtuutetun tilalle tuli pykälän käsittelyn ajaksi varavaltuutetut.

Käsittelyn jatkuessa puheenvuorot jäivät vaisuiksi. Rkp:n Jaana Visavuori-Terävä ihmetteli, että näin pian E.ON maakaupan perumisen jälkeen valtuusto on tekemässä tällaista päätöstä.

-Minä aion olla johdonmukaisesti ydinvoimaa vastaan. Ehdotan, että emme myönnä tätä 50.000 euron lisämäärärahaa, Visavuori-Terävä sanoi.

Myös rkp:n Görel Engström näki, että lisämääräraha tähtää edelleen ydinvoimalan rakentamiseen mantereen puolelle.

-Tässä on edelleen mukana se ydinvoimala. En halua mantereen puolelle mitään ydinvoimalaa, Engström tähdensi.

“Ydinvoimalaselvitys yhä tarpeen”

-Mielestäni selvitystyötä kannattaa jatkaa, jotta tiedetään mitä tämä merkitsee. Yleisöä on paikalla enää vain viisi ihmistä, niin ei tässä kenenkään kannata enää mitään ydinvoimapaniikkia lietsoa, sanoi demareiden Matti Myyryläinen. Myös kokoomuksen Pauli Kopiloff asettui kannattamaan lisämäärärahaa.

-Mielestäni tämä ydinvoimavaraus ja sen vaikutukset kannattaa selvittää. Selvityksessä otetaan kantaa myös Valkon kysymykseen. Se kannattaa selvittää, jotta meillä on vuoden loppuun mennessä vastauksia ja tiedot ydinvoimalan vaikutuksista Valkoon eikä meille käy kuten E.ON-asiassa, jossa meitä ja kaupunkilaisia pidettiin pimennossa eikä tietoa ollut saatavilla, Kopiloff perusteli.

Äänestyksessä ydinvoima- ja energiaselvitykseen varattavan lisämäärärahan puolesta äänestivät 20 valtuutettua ja vastaan 7 valtuutettua. Demareista vastaan äänestivät Yvonne Wilenius. Rkp:stä kieteisellä kannalla olivat Jari Jaatinen, Görel Engström, Sonja Stenman, Gunnel Laukas ja Jaana Visavuori-Terävä. Kokoomuksen viidestä valtuutetusta vastaan äänesti Reijo Kouvo.

16 valtuutettua tahtoo Fennovoimaa

Kokouksen päätteeksi demareiden Jaakko Isotalo luki 16 valtuutetun allekirjoittaman aloitteen, jossa Loviisan virkamiesjohtoa pyydettiin pikaisesti selvittämään Fennovoima Oy:n johdon sekä muiden ydinvoiman rakentamiseen vaikuttavien tahojen kanssa mahdollisuuksia sijoittaa ydinvoimalaitos Loviisaan.

-Meille avoinna olevia kysymyksiä pitää selvittää. E.ONin kanssa useita kysymyksiä jäi arvailujen varaan. Esimerkiksi suojavyöhykkeen laajuus, ja mitä se tarkoittaa. Samoin maakaupan hintaa on arvosteltu ja muita kysymyksiä leijui ilmassa. Tavoitteena on poistaa esteet kaupan toteutumiselta, totesi Jaakko Isotalo.

-Tarvitsemme edellytykset siihen, että valtuusto voi tehdä myönteisen päätöksen maakaupasta ja mahdollistaa ydinvoiman rakentamisen. Me allekirjoittanet valtuutetut toivomme myönteistä ja ennakkoluulotonta sekä nopeaa toimintaa virkamiehiltä hankkeen hyväksi. Odotamme uutta päätöksentekotilaisuutta sopimuksen solmimiseksi Loviisan kaupungin ja Fennovoima Oy:n kanssa, luki Isotalo aloitetta. Osa E.ON-sopimuksen puolesta äänestäneistä valtuutetuista kuten Olof Gren sekä Mikael Hafrén eivät aloitetta allekirjoittaneet.

Olavi Kaleva: Hallitus käsittelee ydinvoima-aloitetta maanantaina

Loviisan kaupunginhallitus käsittelee 16 valtuuston jäsenen aloitetta Fennovoima -neuvottelujen pikaisesta aloittamisesta jo maanantaina. Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan aloite on valtuuston enemmistön tahdonilmaisu, joka hallituksen tulee ottaa vakavasti ja ryhtyä toimeen.

-Valtuustoaloite edellyttää toimenpiteitä, ja niitä pohdimme maanantaina. Tärkeätä on myös selvittää näitä avoinna olevia kysymyksiä, jotka myös aloitteessa mainitaan ja, joihin valtuustokin halusi vastauksia, Kaleva sanoi.

-Otamme luultavasti yhteyttä Fennovoimaan ja keskustelemme etenemismahdollisuuksista. Mielestäni asia voidaan tuoda uudelleen valtuustoon vain, jos voimme olla varmoja, että se menee läpi, Kaleva kertoi eilen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI