|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Kateuspitkospuut” kuumentavat tunteita Tullisillalla

12.06.2007Tullisillan omakotitalojen asukkaat ovat tulistuneet kaupungin asemakaavasuunnitelmista Tullisillan ja Plagenin alueilla. Tullisillan kuuden omakotitontin omistajat ovat jättäneet tekniselle keskukselle aihetta koskevan palautteen, jossa on lukuisia kysymyksiä. Ammattikorkeakoulun opinnäytteenä syntynyt asemakaava on heidän mielestään epäonnistunut monella tavalla. Kaavaselostuksessa on heidän mielestään useita keskenään ristiriitaisia näkökohtia. Selostuksessa todetaan muun muassa, että jos pohjoisrantaa ei olisi otettu osaksi asemakaavaa, olisi alue jäänyt hoitamattomaksi, eikä se olisi maisemallisesti näin keskeisellä alueella toivottavaa. Asukkaat muistuttavat heidän omalla kustannuksellaan vuosien mittaan ruopanneen ja siistineen rantaa. Hekin kaipaavat alueelle asemakaavaa, mutta nyt tehty kaava herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia.


- Mitä todellisuutta pitkospuut Tullisillan ranta-alueella tulevat muuttamaan? Vaihtoehtoisia näkökulmia ei ole esitetty eikä pohdittu. Mitä mieltä ovat loviisalaiset veronmaksajat, olisiko kaupungissa mahdollisesti tärkeämpiakin investointikohteita, kysyvät omakotiasujat.

He arvelevat, että jostain syystä 1970-luvun lopun kuuluisa ”Pesosen bulevardi” on kaivettu esiin. Sen ajan suunnitelmissa kaavailtiin mm. 1200 venepaikkaa Tullisillan pohjoispuolelle.

Eniten heitä pelottaa se, että jos suunnitelmat tällaisenaan toteutuisivat, kaupunki täyttäisi rannan ja jättäisi massan painumaan. Pitkospuiden vaikean teknisen toteuttamisen vuoksi asukkaat eläisivät lisäksi jatkuvan työmaan äärellä.

Kenen maata ja missä ruuhkat?

Kaupungin käsitys siitä, että omakotitalotonttien rannat olisivat kaupungin omistuksessa, on tontin omistajien mielestä väärä. Kaavaselostuksessa mainitut luonnonmukaiset saaret eivät asukkaiden mielestä ole luonnonmukaisia, vaan ruoppausjätteinä syntyneiden läjitteiden seurauksena syntyneitä. Tontinomistajat ovat säännöllisesti ruopanneet rantoja, jotta kulku merelle säilyisi.

- Tiettävästi tässä viitataan vesijättömaahan, joka on syntynyt ruoppauksen tuloksena. Rannoilla on kivimuurit, joihin kadulta mitattaessa saadaan tontin alkuperäinen metriluku. Maan kohoamisen ja Loviisan lahden liettymisen aiheuttamaa maannousua ei ole muurillisten rantatonttien yhteydessä. Lisäksi kivimuurit on suojeltu, toteaa Päivi Melamies.

Hän muistuttaa vuonna 2004 voimaan tulleesta laista, joka turvaa tontinomistajien vesijättömaan lunastusoikeuden.

Asukaat ihmettelevät myös, miksei ohjausryhmään ole kutsuttu edustajaa alueen rantatonttien omistajista. Osa heistä kun on asunut paikalla jo yli 50 vuotta ja omaa näin tietoa rannan historiasta ja merestä, joka elää omaa elämäänsä. Heillä on kaikilla kokemuksia muun maussa säännöllisistä veden ja jääpeitteen nousuista rannassa.

- Millä teknisellä ratkaisulla pitkospuut pidettäisiin paikoillaan 1,5-2 metrin veden ja jääpeitteen nousun yhteydessä, kysyy Melamies.

Myös kysymys siitä, pysyykö veneliikenne esteettömänä tonteille siltojen jälkeenkin meriveden korkeudesta riippumatta askarruttaa tontin omistajia.

- Myöskään tarvekartoitusmuistota ei ole ollut asemakaavaselostuksen liitteissä. Koska tällainen on tehty ja missä muistio on luettavissa. Entä liikennelaskenta? Koska ja miten on nykyisellä kevyen liikenteen väylällä ollut ruuhkaa niin, että olisi tarvetta toiselle kulkutielle, kysyy Hannele Waris.

Jos saarille pitkospuut rakennettaisiin, haluaisivat tontin omistajat tietää, kuka hoitaisi niiden kunnossapidon, kun tullisillan kevyen liikenteen väylänkin nurmikkoalueiden hoito on ollut satunnaista.

- Haluaisimme tietää, mitä tarkoittaa ”laiturimainen kulkutaso”. Miten ne liittyvät toisiinsa. Uidaanko pitkospuulta toiselle vai tuleeko sinne siltoja tai nostosiltoja, kuten on huhuina kuultu. Millainen on suunnitelma valaistuksesta ja talvikunnossapidosta ja mitä tämä kaikki maksaa, asukkaat pohtivat.

Miksi rakennus-oikeuteen puututaan?

Tontinomistajat ovat huolissaan uuden rakentamisesta vanhalle kulttuurihistorialliselle alueelle. He kysyvät myös, miksi juuri Tullisillan kuusi omakotitonttia ovat niin merkittäviä ulkoilu- ja virkistäytymiskohteita, että niihin tulisi investoida.

- Missä suhteessa tämä alue on kaupungin muihin ranta-alueisiin, esimerkiksi Etelärantaan tai Sahaniemeen.
Asemakaavaluonnoksessa todetaan, ettei nykyisille tonteille ole luontevaa tai järkevää sijoittaa nykyisen rakennusoikeuden mukaista lisärakentamista. Luonnoksen mukaan tonteille voisi nykyisellä rakennusoikeudella tehdä toiset miltei samankokoset asuinrakennukset ja että rakennusoikeutta on kaavassa vähennettävä, vaikka se saattaa tonttien omistajien kannalta tuntua omaisuuteen puuttumisena. Tontin omistajat sanovat, että tieto näin suurista rakennusoikeuksista on väärä. Esimerkiksi Melamiehen talo on reilu 300-neliöinen ja rakennusoikeutta on jäljellä reilut 60 neliötä.

- Minkä lain perusteella voidaan maanomistajilta ottaa rakennusoikeutta pois? Rakennusoikeuden vähentäminen on tonttien omistajien omaisuuteen puuttumista. Millaisen perusturvan tunteen tällainen toimenpide aiheuttaisi muissa paikkakuntalaisissa, asukkaat kysyvät.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI