|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Raju palo tuhosi kaksi Lagerholm Finnsauna Oy:n hallia Tesjoella - tuotanto jatkuu silti jo lähipäivinä
09.06.2007LS-VIDEO 1.(3) palopaikalta.
LS-VIDEO 2.(3) palopaikalta.
LS-VIDEO 3.(3) palopaikalta.
Raivokkaasti edennyt tulipalo tuhosi kaksi teollisuushallia maantasalle FinnSauna Lagerholmin talotehtaalla Ruotsinpyhtään Tesjoella myöhään perjantai-iltana. Hätäkeskus sai ensin noin kello 18.13 talotehtaan paloilmoitinlaitteesta ilmoituksen tulipalosta ja sen jälkeen useita silminnäkijöiden soittoja. Tulipalon laajuus selvisi heti ensimmäisen sammutusyksikön lähdettyä Loviisan pelastusasemalta kohti palopaikkaa. Paksu tumma savupatsas näkyi Loviisaan saakka, ja hätäkeskus antoi pian suurpalohälytyksen. Palopaikalle hälytettiin kaikkiaan 15 sammutusyksikköä Loviisan seudulta sekä Pyhtäältä.

Ensimmäisen sammutusyksikön saavuttua paikalle palo oli levinnyt jo talotehtaan itäiseen osaan ja liekit löivät jo läpi peltikaton. Sammutustöiden alettua hallit 1 ja 2 olivat kauttaaltaan jo tulessa, ja katto oli osin romahtanut. Palo oli saanut jo niin suuren voiman, ettei sitä kyetty 1 ja 2 hallissa enää sammuttamaan. Palon aikana hallissa räjähteli kaasupulloja, mikä levitti entisestään paloa. Sammutustyötä johtanut palomestari Jari Excell keskitti sammutusvoimat kuuden muun hallin suojelemiseen, ja määräsi rajoituslinjan 2 ja 3 hallin osastoivan väliseinän kohdalle. Vaarana oli palon leviäminen kuuteen muuhun halliin, jotka sijaitsivat palaneiden hallien jatkona. Talotehtaan tuotantotilat olivat täynnä puutavaraa ja sahanpurua, jotka levittivät tulta tehokkaasti.

Kuusi hallia pelastui

Palokuntien sammutustaktiikka onnistui tällä kertaa erinomaisen hyvin, uhkaavasta tilanteesta huolimatta palon eteneminen pysähtyi hallien 2 ja 3 väliseinään. Taktiikan onnistumiseen vaikutti merkittävästi kolme osatekijää. Hardom FBK ehti ajoissa poistamaan 2 hallin peltikattoa rajoituslinjan kohdalta, jonka seurauksena palokaasut ja lämpö pääsivät purkautumaan taivaalle eivätkä viereiseen 3 halliin. Lisäksi Hommanby FBK:n ja Lovisa FBK:n savusukellusparit onnistuivat 3 hallissa järeiden suihkujen avulla estämään palon leviämisen 3 halliin ja jäähdyttämään hallien välistä seinää sekä peltiovea.

Kun paikalle saapui ajoissa vielä Loviisan pelastusaseman nostolava-auto, jonka vesitykki sammutti tehokkaasti hallien välistä väliseinää, katkesi palon leviäminen 2 hallin länsipäätyyn. Sammutustyötä helpotti lisäksi se, että sammutusvettä oli riittävästi saatavilla eikä suurempia katkoksia päässyt syntymään. Sammutusvettä saatiin säiliöautojen lisäksi viereisestä lammesta. Palokunnat saivat palon hallintaan parissa tunnissa, mutta jälkisammutus jatkui lauantaiaamun puolelle.

Palo levisi illan aikana myös talotehtaan eteläpuoliseen metsikköön ja voimalinjojen alle sekä uhkasi hetken jopa viereistä rivitaloa, kunnes palokunnat saivat myös maastopalon talttumaan. Palossa tuhoutui kahden tuotantohallin lisäksi puolet tehtaan koneista, arvokasta kalustoa ja laitteita sekä ainakin yksi trukki.

Tuotanto jatkuu jo lähipäivinä

Lagerholm Finnsauna Oy:n toimitusjohtajan Timo Kaalikosken mukaan palon vahingot ovat miljoonaluokkaa. Yhtiöllä on hänen mukaansa vakuutusvahinko, joka kattaa myös keskeytysvahingot. Palo ei Kaalikosken mukaan aiheuta kuitenkaan lomautuksia eikä kovin pitkää tuotantokatkosta.

-Kyllä tässä on kiitetty kovasti palokuntia, että saivat rajattua palon leviämisen ja säästettyä muut hallit. Arvelen, että tuotanto on keskeytyksissä ehkä viikon enintään kaksi. Lomautuksia ei ole tulossa, mutta ehkä joudumme menemään kahteen tai kolmeen vuoroon, kun puolet koneista tuhoutui palossa. Työntekijät tulevat maanantaina töihin, pidämme ensin tiedotustilaisuuden henkilöstölle ja aloitamme palopaikan raivaamisen, jos palonsyyntutkinta antaa siihen luvan, Kaalikoski kertoi lauantaina.

-Kolmoshalli jäi pystyyn ja pyrimme aloittamaan mökkituotannon heti, kun saamme sähköt. Kymenlaakson Sähkö sai pian palon jälkeen sähköt neljään halliin ja loppuihin sähköt saamme arviolta maanantaihin mennessä, Kaalikoski kertoi.

Palon syttymissyy oli lauantaina vielä hämärän peitossa, mutta Kaalikoski arveli, että tuli on saattanut saada alkunsa joko purusiilosta tai pahvivarastosta, jotka molemmat sijaitsivat tehtaan itäpäädyssä.

KATSO LOVARIN VIDEOKUVAA PALOPAIKALTA: OSA 1(3)
LS-VIDEO: OSA 2(3)
LS-VIDEO: OSA 3(3)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI