|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Fennovoima etsii paikkaa ydinvoimalalle

08.06.2007Saksalainen energiayhtiö E.ON ja metallinvalmistaja Outokumpu sekä joukko suomalaisia energiayhtiöitä ovat perustaneet Fennovoima Oy –nimisen yhtiön rakentamaan uutta ydinvoimalaa Suomeen. E.ON omistaa uudesta yhtiöstä kolmanneksen ja loput osakkeista on tarkoitus merkitä suomalaisille energiayhtiöille. Uusi yhtiö on jatkoa E.ONin ydinvoimalasuunnitelmille Loviisassa, jotka kaatuivat kolmisen viikkoa sitten valtuuston hylättyä E.ONin maakaupan ja yhteistyösopimuksen.

LS-VIDEO Matti Mannisen kommenteista.
LS-VIDEO Tapio Saarenpään kommenteista.


-Me olemme johdonmukaisesti pyrkineen kertomaan, että kyse on suomalaisesta hankkeesta ja nyt olemme edenneet valmisteluissa niin pitkälle, että voimme kertoa hankkeessa mukana olevia suomalaisyhtiöitä, sanoi E.ON Suomi Oy:n toimitusjohtaja Matti Manninen keskiviikkona.

Uusi Fennovoima Oy etsii edelleen sijoituspaikkaa uudelle ydinvoimalalleen eri puolilta Suomea. Yhtiön edustajat sanoivat, että sopivia paikkoja löytyy Suomesta todennäköisesti useita, mutta Loviisa olisi edelleen teknis-taloudellisesti sopivin alue Fennovoiman ydinvoimalalle.

”Loviisan suunnassa ei enää edetty”

-Hankkeen kaatuminen Loviisassa oli meille pettymys. Jos katsotaan laitospaikkojen teknisiä edellytyksiä, niin useampi paikka sopii (ydinvoimalan) sijoituspaikaksi. Loviisa täyttää hyvin nämä edellytykset ja on meidän näkökulmasta edelleen mielenkiintoinen. Tässä ei ole kuitenkaan (valtuuston) kielteisen päätöksen jälkeen lähdetty Loviisan suunnassa etenemään. Loviisan tilanne on Loviisan itsensä arvioitavissa, muotoili toimitusjohtaja Matti Manninen. Hänen mukaansa Fennovoima pyrkii löytämään sopivan sijoituspaikan mahdollisimman nopeasti, jotta tarvittavat selvitykset ja lupaprosessit saadaan alulle.

Fennovoiman osakasyhtiön Rauman Energian toimitusjohtajan Tapio Saarenpään mukaan voimalan sijoittaminen valmiille voimalapaikkakunnalle säästäisi jonkun verran kustannuksia. Myös hankkeen toteuttaminen olisi voimalapaikkakunnalla helpompaa, kun virkamiehillä ja muillakin olisi kokemusta voimalasta ja sen toiminnasta. Ennen siirtymistään kilpailevaan ydinvoimalakonsortioon Tapio Saarenpää työskenteli TVO:ssa ja vastasi yhtiön varautumisesta uuteen ydinvoimalahankkeeseen.

-Me tiedämme, että Loviisa on päättänyt kielteisesti ja kunnioitamme sitä päätöstä ja meidän pitää nyt suunnata katseemme eri puolille Suomea. Toki olemme avoimia kaikille vaihtoehdoille. Ei meillä ole syytä sulkea mitään paikkakuntaa pois vaihtoehtojen joukosta, sanoi Tapio Saarenpää.

-Olemme alustavasti haarukoineet sijoituspaikkavaihtoehtoja ja, uskomme, että Suomessa on lukuisia mahdollisia sijoituspaikkoja ydinvoimalalle, Saarenpää arvioi.

Käytetty ydinpolttoaine Olkiluotoon?

Periaatepäätöshakemuksensa yhteydessä Fennovoiman tulee selvittää myös suunnitelmansa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamiseksi. Saarenpään mukaan yhtiö aikoo käynnistää neuvottelut Posiva Oy:n kanssa ydinjätteen loppusijoituksesta Eurajoen Olkiluotoon.

-Suomessa on jo menettelyt käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukselle. Meidän mielestä olisi tarkoituksenmukaista, että nämä menettelyt koskisivat kaikkea Suomessa tuotettua käytettyä ydinpolttoainetta. Tulemme käynnistämään aikanaan keskustelut yhteistyöstä Posivan kanssa, kertoi Saarenpää.

Tavoitteena ennen Loviisa 3:a

Fennovoiman suunnitelmien mukaan uusi voimala määrä saada tuotantoon jo vuonna 2016-2018. Aikataulu on nopeampi kuin Loviisa 3:lla, jonka Fortum kaavailee käynnistävänsä mahdollisesti vuoden 2018 jälkeen.
-Kaksi kolmasosaa uudesta voimalasta tulee suomalaisille yrityksille ja kolmasosa E.ONille, sanoi Outokummun toimitusjohtaja Juha Rantanen hankkeen julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

Uuden voimalan ympäristövaikutusten arvioinnit käynnistetään sopivien laitospaikkojen varmistuttua. Fennovoima jättää valtioneuvostolle periaatepäätöshakemuksen heti, kun ympäristövaikutusten arvioinnit ovat valmistuneet.
-Tarkoitus on saada periaatepäätös vielä tältä eduskunnalta, vahvisti Manninen.

Osakkaiksi runsaasti halukkuutta

Viiden perustajayhtiön lisäksi hankkeeseen haetaan osakkaiksi muita suomalaista teollisuutta sekä alueellisia energiayhtiöitä. Juha Rantasen mukaan toistakymmentä yritystä on viestinyt halukkuutensa osallistua hankkeeseen. Perustajat ovat varanneet noin puolet Fennovoiman 12 terawattitunnin kapasiteetista. Lisäksi mukaan ovat tulossa muun muassa Rautaruukki, Componenta, Ovako, Luvata Pori, EKA Chemicals ja Suomen Elfi. Energiayhtiöistä osakkaiksi halukkaita ovat olleet Vantaan Energia, Turku Energia, Lahti Energia, Kaakon Energia, Etelä-Suomen Voima ja Satapirkan Sähkö. Keskusteluja osakkuudesta käydään myös muiden yhtiöiden kanssa.

Kysymykseen onko Fortumin kanssa neuvoteltu yhteistyöstä tai osakkuudesta Saarenpää vastasi, ettei sellaisia keskusteluja ole käyty. Outokummun toimitusjohtaja Juha Rantanen totesi, että Outokumpu yritti pitkään tuloksetta neuvotella itselleen suurempaa osuutta TVO:n tai Fortumin ydinvoimaloista.

-Tarvitsisimme noin 150 megawattia lisäsähköä Tornion terästehtaan tarpeisiin, mutta kävi ilmi, että saisimme vain 15 megawattia, selvitteli Rantanen oman ydinvoimalan tarpeellisuutta.

Toimitusjohtaja Juha Rantasen mukaan osakkuus uudesta ydinvoimalasta on Outokummulle ainoa tapa turvata Tornion terästehtaan sähkön saanti.

-Uusi ydinvoimala lisäisi kilpailua ja laskisi sähkön hintaa sekä vähentäisi riippuvuutta sähkön tuonnista ja vähentäisi myös hiilidioksidipäästöjä, sanoi Rantanen.

Fennovoiman taustavoimat eivät kommentoineet TVO:n ja Fortumin ydinvoimalahankeita. Rantanen korosti Fennovoiman ajavan omaa hankettaan vakavasti, koska se on yhtiöiden ja Suomen edun mukainen ratkaisu sähköhuollon turvaamiseksi. Suomeen tarvitaan hänen mukaansa noin 4.000 megawattia uuta sähkön perustuotantokapasiteettia vuoteen 2020 mennessä.

-On aivan mahdollista, että useampi vireillä olevista hankkeista toteutetaan, kyllä Suomeen mahtuu kaksikin uutta ydinvoimalaa, Juha Rantanen sanoi.

Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva:
”Asia ei ole ajankohtainen Loviisassa”

Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kertoi olevansa tietoinen, että Fennovoima Oy:ssä pidetään Loviisaa edelleen sopivimpana sijoituspaikkana ydinvoimalalle. Kaleva ei kuitenkaan usko, että hanke on Loviisan osalta ajankohtainen.
-On totta, että jonkinlainen yhteys ja kiinnostus Fennovoimalla on yhä Loviisaa kohtaan. Heillä on hankkeen kanssa kuitenkin todella kiire, enkä usko, että täällä voidaan asiassa edetä. Ainakaan siinä aikataulussa, Kaleva totesi.
-Kaupunki ei ole ollut enää heidän suuntaan aktiivinen, vaan täällä on lähinnä vain tarkkailtu tilanteen kehitystä. Pitää muistaa, että meillä on tuore valtuuston kielteinen päätös takataskussa, Kaleva muistutti.

-Tämä on Loviisalle ja valtuustolle erittäin vaikea kysymys. Osa valtuutetuista on sitä mieltä, että asia on loppuun käsitelty. Monet luottamushenkilöt haluaisivat viedä asiaa eteenpäin ja tuoda uudelleen käsittelyyn. Joukossa on niitäkin, jotka äänestivät valtuustossa sopimusta vastaan, Kaleva kertoi.
-En silti usko, että Fennovoima-asia tulee ajankohtaiseksi tämän valtuuston aikana. Hankkeelle ei nyt ole täällä poliittista eikä sosiaalista tilausta eikä voida taata, että siitä tulisi myönteinen päätös seuraavallakaan kerralla, Kaleva sanoi. Hänen mukaansa on mahdollista, että vuonna 2008 valittava uusi valtuusto ottaa kantaa myös mantereelle kaavailtuun ydinvoimalaan.

Atomitien alueen käyttö ja varaus uudelle ydinvoimalalle tulee valtuuston käsittelyyn jo kesällä, kun alueen suunnitteluun esitetään 50.000 euron lisämäärärahaa. Myös maakuntakaavan käsittelyn yhteydessä kaupunginhallitus antaa lausuntonsa alueen soveltuvuudesta ydinvoimalan sijoituspaikaksi tai muuhun energiantuotantokäyttöön. Kyse on Kalevan mukaan pitkän aikavälin suunnittelusta.

E.ON Suomi Oy:n toimitusjohtaja Matti Manninen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI