|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kamariherra arvioi, korjaa ja konsultoi

08.06.2007Loviisan Aleksanterinpihalle Kamariherra -nimisen liikkeen avannut Heikki Salonen on harrastanut antiikkiaseita nuoresta asti. 13-vuotiaana hän muistaa saaneensa koulussa jälki-istuntoa, kun oli pitänyt repussa tuoretta hankintaansa.


- Nyt on harkintakyky kasvanut ja ymmärrys parantunut, hän naurahtaa.
Kamariherran toimintaa Salonen luonnehtii konsulttitoiminnaksi. Toki hän lisäksi arvioi, korjaa ja kunnostaa aseita.
- Päähuomio on siinä, että ostaja ja myyjä kohtaavat. Antiikkiaseissa on kuin taiteessa, tekijän nimi ratkaisee hinnan. Antiikkiaseen ikä ei ratkaise, se antaa kyllä pontta, kuvailee Salonen.

Aikarajana Salonen pitää vuotta 1890, sitä nuorempaa hän ei hyväksy. Tuon vuosiluvun jälkeiset aseet myös muuttuvat luvanvaraisiksi. Kaikenlaisten aseiden lisäksi hän on kiinnostunut tilpehööristä, joka liittyy aseisiin kuten ruutisarvet ja luotipihdit. Salosella oli jo Helsingin vuosinaan aseliike. Tuolloin leipä tuli suurimmaksi osaksi modernien aseiden korjauksista.

- Moderneissa aseissa ei ole kädentaitoa, niiden korjaus on lähinnä metallitekniikkaa. Vanhat aseet ovat käsityötä ja niiden korjaus vaatii käsityötä, hän erottelee.

Hän toteaa, että asekeräilijälle ehdoton edellytys on, että aseella voidaan ampua tähdätty laukaus. Pahimmat korjaukseen tuodut aseet on tuotu Saloselle muovipussin pohjalla. Salosella on liikkeessä tiedot 10 viime vuoden hinnoista, mitä minkäkinlaisista aseista on maailmalla maksettu. Korjattu ase on aina edullisempi kuin korjaamaton, ja näin voi selvittää, kannattaako jotain asetta rahallisen arvon puolesta korjata.

Aseet lahjoja, ei ammuntaan

Omasta asekokoelmastaan Salonen on pääosin luopunut. - Olen säästänyt vain sellaiset, jotka liittyvät Ruotsi-Suomen historiaan ja suomalaisten joukko-osastojen käytössä olleisiin miekkohin ja ampuma-aseisiin.
Antiikkiaseita tehtiin aikanaan suomalaisinkin käsityötaidoin. Loviisan historiasta löytyy 1700-luvulla vaikuttanut From, jonka valmistama laadukas metsästyskivääri kuuluu Loviisan museon kokoelmiin. Salonen varoittelee sekoittamasta tätä Loviisan-Fromia häntä 50 vuotta myöhemmin Turussa vaikuttaneeseen saman nimiseen sotilasseppään, joka valmisti aseita sotilaille.

Aseiden ja miekkojen keräily on Salosen mukaan nyt kovassa nousussa ja etenkin venäläiset haluavat omaan historiaansa liittyviä esineitä.

Vanhin ase, mikä Salosen käsien kautta on kulkenut, on erinomaisessa kunnossa ollut miekka ajalta noin 800 ennen ajanlaskun alkua. Tällä hetkellä vanhimmat esineet ovat 30-vuotisesta sodasta 1618-1648. Salosen toiminta on kansainvälisistä ja myyntiä tehdään myös kansainvälisissä huutokaupoissa. Suomessa hän laskee olevan vakavasti otettavia antiikkiaseiden keräilijöitä noin 10. Lisäksi toista tuhatta keräilee modernimpia aseita, mutta niiden kanssa Salonen ei toimi. Kallein ase, mikä hänellä nyt etsii ostajaa on 11 500 eurolla lähtevä oleva italialainen ase 1500-luvulta ja halvin 40 eurolla uudelle omistajalle siirtyvä.

Antiikkiaseita on säilynyt melko paljon ja ne ovat usein hyvässä kunnossa vaikka olisivat tuolta 1500-luvulta. Tuolloin aseilla ei yleensä ammuttu, vaan ne olivat lahjoja ja kuin koruesineitä, jotka olivat rahanarvoista vaihtotavaraa.

Salonen kertoo ensimmäisiä ampuma-aseita rakennetun niinkin varhain kun 1300-luvun lopulla. 1450-luvulle tultaessa muotoilu oli kehittynyt jo tarkoituksenmukaiseksi. Sotatoimissa ampuma-aseet olivat kuitenkin lähinnä tukitoimia keihäiden ja miekkojen ollessa pääaseita aina pitkälle 1700-luvulle.1700-luvun puolivälissä syntyivät kivääriyksiköt, joissa miehet kulkivat rivissä ampuen ja ladaten. Miestä kaatui kuin heinää, mutta tuolloin rivissä pysymistä pidettiin kunniallisena sotakäytöksenä ja kun suomalaiset keksivät aikanaan ampua puun takaa venäläisiä, joita oli moninkertainen määrä, haukuttiin näitä sissitekniikan kehittäjiä pelkureiksi.

Ensiapuasema

Kamariherra -liikettään Salonen luonnehtii myös ensiapuasemaksi.
- Tänne voi tulla minkä tahansa romppeen kanssa. Kerron mikä se on ja mihin kategoriaan se kuuluu eli onko esine luvanvarainen vai ei. Jos se on luvanvarainen, on mentävä poliisiasemalle.

Salonen kertoo vanhoja aseita löytyvän joskus kasoittain. Rintamalta on saatettu tuoda aseita kodin turvaksi. Salonen kutsuu tämän tyyppisiä aseita verkon painoiksi, koska niillä ei ole keräily- ja sitä kautta rahallista arvoa.

Arvokkaitakin löytöjä hän uskoo Loviisan seudulta vielä tehtävän.
- Nyt niitä vasta alkaa löytymään. Liljendalista löytyi jokin aika sitten venäläinen kasakkakypärä 1500-luvun lopulta. Ahvenkoskella kulki aikanaan Ruotsin ja Venäjän välinen raja ja uskoisin, että Haminaan asti löytyy venäläistä tavaraa.

Ruotsalaiset tyhjensivät Salosen mukaan Ahvenanmaan ja länsirannikkoa parikymmentä vuotta sitten kun omasta maasta oli tavara loppu eikä täällä vielä osattu näitä esineitä arvostaa.

Rajattu alue

Antiikkiaseita keräilevät myös naiset.
- Naiset yleensä keräävät pienkalustoa ja miehet vähän kaikkea. Jos keräilyn aloittaa, kannattaa alue rajata mahdollisimman pieneksi, silloin on mahdollista saada kokoelma täyteen. Yksi hyvä on parempi kuin 10 romua.

Salonen laskeskelee korjanneensa toista tuhatta asetta, mukaan lukien antiikkiaseiden lisäksi modernit aseet. Lisäksi käsien kautta on muuten kulkenut lukematon määrä erilaisia aseita. Siksi mitään erityistä antiikkiasetta, jonka haluaisi vielä nähdä, ei ole. Antiikkiaseisiin on hänen mielestään helppo hurahtaa niiden kauneudenkin vuoksi.

- Antiikkiaseet ovat taidekäsityötä, niissä on käsin tehty mekaniikka. Ne ovat tyylikkäitä ja tasapainoisia ja usein nerokkaita yksinkertaisuudessaan, maalailee Salonen.
Liikkeessään Salonen ei ehdi paljon istumaan, hankintamatkat ja varaosien haut vaativat reissaamaan. Liikkeen ulkopuolella on puhelinnumero, johon soitettua ”tohtori tulee paikalle”, nauraa Salonen. Antiikkimessujen ja muiden tapahtumien yhteydessä hän on kuitenkin ainakin paikalla ja tarjoaa myös ilmaista arviointia.

- Ei kannata ujostella. Esineen voi tuoda vaikka kuorma-autolla. Kaikesta voi aina sanoa jotakin. Valitettavasti usein joutuu tuottamaan pettymyksen. Kerron aina vakuutusarvon. Myyynti- ja keräilyarvot ratkaisee sitten kysynnän ja tarjonnan laki.

Löytö kirppikseltä

Kirpputoreiltakin voi löytää vanhoja esineitä, joilla on kiinnostava tarina takana. Salonen löysi paikalliselta kirpputorilta vanhoja ja käpristyneitä nahkalaukkuja ja helmikoristeisen vyön. Tavoitettuaan myyjän, hän kuuli esineisiin liittyvän tarinan. Loviisalaisen iso-isovanhemmat olivat olleet paikalla kun amerikkalainen Buffalo Bill -sirkus pysähtyi junaa odottamaan Hankoon matkallaan Pietariin 1800-luvun loppupuolella. Sirkus järjesti kaksi esitystä ja värväsi paikallisia ”rekvisiitaksi” seisomaan areenalle mm. intiaanivarusteissa. Iso-isovanhemmille nämä rekvisiitat olivat jääneet muistoiksi. Esineisiin kuuluu vyö, haarapussi ja selkäreppu. Salonen on pehmentänyt ja kammannut nahat. Hän kertoo ”aikaa ja tupakkaa” kuluneen, ennen kuin esineet saatiin nykykuntoon.

- Amerikassa nämä olisivat jo menneet kaupaksi, mutta niiden historian takia haluaisin, että ne säilyisivät täällä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI