|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uusi laitoskaan ei hyödyntäisi lämpimiä jäähdytysvesiä

05.06.2007Fortum on käynnistänyt ympäristövaikutusten arviointimenettelyn eli YVAn mahdolliselle uudelle ydinvoimalaitokselle Hästholmenin saaressa. Loviisa 3 olisi sähköteholtaan 1000-1800 megawattia. Johtaja Heikki Raumolin toteaa YVA-menettelyn käynnistämisen viestivän yhtiön halusta kehittää Loviisan laitosta sekä siitä, että Loviisa halutaan pitää mukana kun seuraavan ydinvoimalaitoksen paikkakuntaa valitaan. Vastaava YVA tehtiin vuosina 1998-99. Raumolin kertoo pohditun, kelpaisiko edellinen selostus sellaisenaan, missäänhän ei sanota esimerkiksi millaisessa ajassa tehty YVA vanhenisi. Uusi selvitys haluttiin kuitenkin tehdä.


- YVA-selvitys on prosessi, ei vain pelkkä paperi. Prosessissa on mukana paljon asukkaita, aikaa edellisestä on kulunut ja ihmiset ovat osin vaihtuneet. Halusimme käydä prosessin uudelleen läpi ja saada mielipiteitä esille, hän perustelee.
YVA ei ole lupahakemus, mutta edellytys luvan saamiselle.
Projektipäällikkö Reko Rantamäki kertoo YVA-ohjelman aloittavan pitkän arviointimenettelyn. Ohjelma on tarkoitus luovuttaa kauppa- ja teollisuusministeriölle kesäkuun loppuun mennessä. Esille ohjelma tulisi loppukesästä ainakin kahden kuukauden ajaksi. Varsinainen YVA-selostus on tarkoitus jättää kauppa- ja teollisuusministeriöön kesällä 2008.

Loviisa 3:n YVA-menettelyn konsulttina toimiva Pöyryn ympäristöliiketoiminan johtaja Päivi Koski toteaa jäähdytysveden olevan merkittävimpiä tekijöitä ympäristövaikutuksiltaan. Jäähdytysvesimallinnuksen avulla tutkitaan eri vaihtoehtoja jäähdytysveden otto-ja purkupaikoiksi. Realistisia vaihtoehtoja lämpimän jäähdytysveden hyödyntämiselle ei ole ainakaan vielä löytynyt.

- Jähdytysveden purku mereen näyttää tällä hetkellä ainoalta vaihtoehdolta. Olisi hienoa, jos löytyisi jokin hyödyntävä ratkaisu. Ideoita otetaan vastaan. YVA-selostuksessa tullaan arvioimaan, onko hyötykäyttökohteita, Koski kertoo.
Nykyisen voimalaitoksen lämpimät jäähdytysvedet ovat vaikuttaneet ainakin jääolosuhteisiin.
- Tätä on tutkitty yli 30 vuoden ajan. Heikkojen jäiden kausi on pidentynyt, kun lämmin vesi ajautuu merelle. Toisaalta on kyse yhteisvaikutuksesta Kymijoen suolaisen veden kanssa. Vaihtoehtoina uudelle laitokselle on ottaa vettä joko nykyisestä paikasta tai kauempaa ja purku tehdään saaren lähellä tai kauempana, on myös erilaisia teknisiä ratkaisuja, muotoilee Loviisan voimalaitoksen johtaja Arvo Vuorenmaa.

YVA-selvityksessä tehdään erilaisia arviointeja ja selvityksiä, jäähdytysvesimallinnus on yksi näistä. Lisäksi tehdään mm. maisemasovitteet, asukaskyselyjä, terveysvaiktutusten arviointeja, Natura-arvio, taloudellisten vaikutusten arviointi, sekä selvitetään polttoaineen tuotantoa ja kuljetusta sekä käytetyn polttoaineen loppusijoitusta.

Fortumilla huoli ilmastonmuutoksesta

Fortumilla ei ole uudelle laitokselle lukkoon lyötyjä aikatauluja tai investointiohjelmia. YVA-ohjelmassa on ilmoitettu uuden laitoksen olevan valmis 2018 ja ensimmäisten rakennustöiden alkavan 2012. YVA-menettelyn tekeminen maksaa yhtiölle satoja tuhansia euroja, miljoonakin voi rikkoutua, ennen kuin menettely on valmis.
Mitään laitosvalintoja ei tässä vaiheessa voida tehdä.
- Kaikki markkinoilla olevat kevytvesireaktorit kilpailutetaan, Raumolin sanoo.

Loviisan voimalaitoksen kehitys- ja viestintäpäällikkö Peter Tuominen kertoi yhtiön olevan huolissaan ilmastonmuutoksesta. Hiilidioksidivapaan energian lisätuotanto on hänen mukaansa yksi tapa taistella muutosta vastaan. Lisäksi on tavoiteltava energiansäästöjä ja kehitettävä uusiutuvia energianlähteitä.

- On realismia tehdä näitä kaikkia yhtäaikaa. Ei kannata vetäytyä sen taakse, että maailmassa on niin isoja päästäjiä, ettei kannata tehdä mitään. Jokainen voi tehdä mitä voi niin hyvin kuin voi, muotoilee Tuominen.

Hän luonnehti voimalaitoksen toimineen Loviisassa vastuullisesti 30 vuoden ajan.
- Päästöt ovat olleet vähäiset. Esimerkiksi typen osalta kylvän itse vapaa-ajan maatilallani kahden hehtaarin alalle typpeä enemmän kuin laitos päästää vuodessa.

E.ON -kohulla ei vaikutusta

Loviisan voimalaitoksen johtaja Arvo Vuorenmaa kertoo olleensa jonkin verran yllättynyt energiayhtiö E.ONin nostattamasta kansanliikkeestä. Fortumin lisäydinvoimasuunnitelmiin hän ei usko liikehdinnällä olleen vaikutusta.

- Oma mielipiteeni on, että siinä prosessissa oli enemmän kyse jostain muusta kuin ydinvoimakannoista. Uskon, että Fortumin käynnistämä YVA-selvitys sujuu samaan tapaan kuin aikaisemmin, Vuorenmaa arvioi.

Loviisan voimalaitoksen toiminnassa YVA-menettelyn käynnistyminen ei näy.
- Meillä on melkein aina jokin prosessi menossa, ja osa henkilöstöä on menettelyssä mukana, mutta ei tämä laitoksen toiminnassa näy, sanoo Vuorenmaa.

Olkiluoto 4 kuukauden edellä

Teollisuuden Voima toimitti viime torstaina kauppa- ja teollisuusministeriölle ympäristövaikutusten arviointiohjelman Olkiluodon ydinvoimalaitoksen neljännestä laitosyksiköstä ja siihen liittyvistä hankkeista. TVO valmistelee Eurajoen Olkiluotoon jo neljättä ydinvoimalayksikköä. Olkiluoto 4:n YVAssa tarkasteltavina vaihtoehtoina ovat yksikölle kaksi sijoituspaikkaa Olkiluodossa sekä kaksi vaihtoehtoista jäähdytysveden otto- ja purkupaikkaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI