|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Autoja Suomeen tuova yritys: ?Tällaista räjähdysmäistä kasvua ei ole nähty koskaan aiemmin? (17.11.2018 09:26)
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Suvi-Anne Siimes lisäisi alueellista öljyntorjuntakalustoa

07.02.2003Toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes (vas.) haluaa lisätä Suomenlahden kuntien pelastuslaitosten öljyntorjuntakalustoa. Alueellisen öljyntorjuntakeskuksen toimintasädettä hän sen sijaan pitää liian suppeana.


Siimes vieraili Loviisassa eilen aamupäivällä. Raatihuoneella kaupunginisät kertoivat ministerille kaupungin ajankohtaisista hankkeista ja Valkon satamatalossa satamajohtaja Lauri Heikkilä valotti sataman toimintaa. Keskustelu siirtyi kuitenkin nopeasti puutavaratonneista Suomenlahdella liikkuviin öljytankkereihin ja kuljetusten tuomiin riskeihin. Jossain Valkon sataman edustalla kohualus Stemnitsa sinnitteli lumituiskussa samaan aikaan, kun talvimerenkulun ongelmista keskusteltiin tukevasti maan kamaralla.

Siimeksen mielestä ihmisten ympäristötietoisuudelle oli palvelus, että Stemnitsa on herättänyt keskustelua julkisuudessa.

–Öljyntorjuntavalmius ei ole lainkaan riittävä. Myös kansainvälisissä sopimuksissa on aukko, sillä Suomenlahdella seilata voi lähes millaisella purkilla tahansa, koska jäät haittaavat muualla kulkua harvoin, Siimes sanoi.

Siimes pitikin tärkeänä nykyisen öljyntorjuntavalmiuden lisäämistä koko rannikolla. Nykyisellään kyky hoitaa ongelmia on liian vähäinen. Öljyntorjuntaan olisi lisäksi päästävä nopeasti niin, että öljy ei ehtisi likaamaan rantoja, vaan päästöt voitaisiin rajata puomeilla jo ulompana merellä. Tähän tarpeeseen öljyntorjuntakeskuksen perustaminen Porvooseen ei hänen mielestään vastaa. Öljyntorjuntakeskuksen perustamista esitti jokin aika sitten porvoolainen öljyntorjuntakalustoa valmistava Lamor. Kirjallisen kysymyksen keskuksen perustamisesta esitti tällä viikolla porvoolainen kansanedustaja Klaus Hellberg (sd.).

Stemnitsa laajensi Itämeri-keskustelua

Siimes huomautti, että Stemnitsa-keskustelu on kiinnittänyt turvallisuuskysymysten ohella huomion myös merialueen tilaan.

–Keskustelu liittyy siihen, että meri on huonossa kunnossa. Riskit ovat isot ennen ensimmäistä onnettomuuttakin.

Satamajohtaja Heikkilä yritti provosoida leppoisasti sanaillutta ministeriä väittelyyn siinä kuitenkaan onnistumatta. Heikkilän mielestä median muodostamat maallikot ja asioista tietämättömät poliitikot ovat leimanneet Stemnitsan merikelvottomaksi ilman parempaa tietoaan. Hänen mielestään venäläiset hallitsevat talvimerenkulun suomalaisia paremmin. Heikkilä vakuutti myös, että Stemnitsan kreikkalainen päällystö ei ota riskiä puskemalla alusta väkisin läpi ahtojääkenttien. Lisäksi Heikkilä hämmästytti kuulijoita toteamalla, että öljy on puhdas luonnontuote, joka mereen lorahtamisen jälkeen puhdistaa itse itsensä ja jopa lisää kalakantojen hyvinvointia. Lyhytaikaiseksi haitaksi öljystä on vain rannalla kulkijoiden varpaiden välissä.

–Onhan öljy haitaksi ainakin niille, joiden varpaiden väliin se juuttuu, kommentoi Siimes.

Siimes uskoi, että öljyntorjuntakapasiteettia pystytään lisäämään Itämeri-ohjelman puitteissa liikkuvan öljyntorjuntakaluston avulla, joko uusia torjunta-aluksia rakentamalla tai vanhoja korjaamalla. Kapasiteetin lisääminen kuitenkin maksaa. Siimes huomautti, että jokin vuosi sitten Suomessa pohdittiin vakavissaan, tarvitaanko jäänmurtajia vai voitaisiinko ne myydä pois.

Perusturva ennen veronkevennyksiä

Siimes kertoi lisäksi johtamansa Vasemmistoliiton vaalitavoitteista. Hänen mukaansa puolue on valmis hallitukseen, joka turvaa peruspalvelujen rahoituksen. Verotuksen keventämiseen ei haluta lähteä palvelujen kustannuksella.

–Kannatan peruspalvelubudjettia, jossa valtio viime kädessä vastaa siitä, että kaikilla ihmisillä on samat mahdollisuudet peruspalveluihin.

Siimeksen mielestä on luotava myös perusturvan reunaehdot. Hän viittasi muun muassa sosiaaliturvan kehittämishankkeen väliraporttiin.

–Seuraavalla vaalikaudella on saatava sitovat normit siitä, miten paljon henkilökuntaa päiväkodeissa ja vanhustenhuollossa on oltava. Myös lasten iltapäivähoito on järjestettävä. Kunnista on Siimekselle tullut sellainen viesti, että tulevaisuudessa kuntien olisi pystyttävä paremmin ennakoimaan valtion asettamia velvoitteita.

–Peruspalvelubudjetista olisi käytävä ilmi, miten valtio aikoo tukea kuntien pyrkimyksiä hoitaa kuntalaisten perustarpeet. Loviisan Siimes tunsi entuudestaan - ei ydinvoimaloiden vuoksi, vaan Villa Biaudet´ssa asuvan kirjailija Marianne Backlénin kautta. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI