|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Rakennusoikeus vähenee Tullisillan nykyisiltä omakotitonteilta

22.05.2007Parhaillaan esillä oleva Tullisillan ja Plagenin alueen asemakaavan muutosehdotus pyrkii ajantasaistamaan 1960-luvulta peräisin olevan kaavan. Loviisan kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari toteaa, ettei kaupungissa varsinkaan näin keskeisellä ja tärkeällä paikalla saisi olla tilannetta jossa kaava on epämääräinen ja jossa on aukkokohtia. Nykysäännösten mukaan kaavoja tulee tarkastella vähintään 15 vuoden välein. Siihenkin nähden yli 40 vuotta vanha kaava on pakko ajantasaistaa.


- Tämä on kaupungin kaavoista kiireisin. Alue on herkkä ja myös valtakunnallisesti merkittävä, luonnehtii Mäntysaari.

Kaavan suunnittelualue rajautuu lännestä Rantatiehen ja Kapteenintiehen, etelästä Tamminiemen leirintäalueeseen ja muuten Loviisanlahteen. Kooltaan alue on noin 30 hehtaaria. Tullisillan alueella on useita 1920-1930 -luvun huviloita puistomaisine tontteineen sekä 1800-luvun lopun rakennuskantaa. Alueella on myös uimaranta, puistoalueita ja virkistysalueita. Oman värinsä tuo alueen länsipuolella sijaitseva Myllyharju, joka on ikään kuin selkäranka suunnittelualueen maisemalle.

Kaksi uutta rakennuspaikkaa

Uusi kaava tulee vähentämään melkein kaikkien alueella olevien nykyisten tonttien rakennusoikeutta. Nykyiset rakennusoikeudet mahdollistaisivat melkein toiset samankokoiset asuinrakennukset tonteilla. Liki kaikille tonteille jää kuitenkin mahdollisuus rakentaa erillinen talousrakennus tai autotalli. Rantatonteilla on myös mahdollisuus venevajan tai huoltorakennuksen rakentaminen rantaan.

Täysin uusia rakennuspaikkoja alueelle on määritetty kaksi. Toinen rakennuspaikka sijaitsee tontilla, jossa on jo yksi huvilatyylinen asuinrakennus. Tontti on niin suuri, etä se voidaan jakaa kahteen osaan, jolloin syntyy uusi rakennuspaikka huvilatyyliselle rakennukselle. Toinen uusi rakennuspaikka sijaitsee Tulliniemen kärjessä. Se on kuitenkin tarkoitettu ainoastaan vanhalle paikalle siirrettävälle ja kaupunkikuvallisesti soveltuvalle rakennukselle. Esillä on ollut Almin talon siirto koulukeskukselta tälle paikalle.

Pitkospuita pitkin

Maaria Mäntysaari toteaa kaupungin tavoittelevan tilannetta, jossa pääsisi kävelemään Valkosta Määrlahteen rantaa pitkin.

- Tämä on tavoiteltava tilanne, mikä ei aina onnistu eri syistä, luonnehtii Mäntysaari. Helpoimmillaan rantareitin saa kulkemaan uimarannalta Tullisillalle ns. Nordströmin puistikkoon Laivurinkatua pitkin. Rantareitti kulkisi myös Tullisillan ns. vesijättösaaria pitkin. Vesijättösaaret ovat syntyneet, kun talojen rantoja on ruopattu ja massat on läjitetty mereen. Mitään kevyen liikenteen väylää ei kuitenkaan ole tulossa. Mäntysaari luonnehtii reittiä lähinnä lintubongareille sopiviksi, kulku menisi vesijättösaarilla pitkospuita pitkin. Osa Tullisillalla sijaitsevista talojen rannoista on pengerretty ja taloihin menee ns. vesikanavia, joita pitkin pääsee veneellä kulkemaan. Nämä vesikanavat jäisivät edelleen paikoilleen uudessakin kaavassa, mutta paikat saattavat muuttua.

- Omakotitontit rajautuvat melko kauas Loviisan kaupungin maista. Reitti on suunniteltu noin 50 metrin päähän tonttien rajoista. Rannathan ovat kaupungin omistuksessa, toteaa teknisen keskuksen päällikkö Yrjö Meltaus.

Hän pitää rantareitin toteutumista 85 prosentin todennäköisyydellä tapahtuvaksi. Huhuja uhanalaisista kasveista, joita olisi löytynyt Tullisillan rannoilta ja estäisivät reitin tekemisen, ei Meltaus ole kuullut. Hän toteaa, että jos joitain uhanalaisia kasveja löytyisikin, tietoon voi suhtautua varauksella, koska yleensä esiintymiä löytyy lisää kun aletaan tutkimaan.

Mäntysaari huomauttaa, että kaavan myötä alueelle saadaan selvä hoitoluokitus mikä tarkoittaa, että aluetta tultaisiin jossain muodossa jatkossa hoitamaan.
Hän nostaa venesatamaksi merkityn Tullisillan niemenkärjen tärkeäksi paikaksi. Tulliniemen kärjen alueelle tutkittiin eri vaihtoehtoja. Esillä oli alueen muuttaminen asuinrakennustonteiksi tai sen kehittäminen julkisempaan käyttöön. Ennalleen jättäminen hylättiin, koska alue näkyy kaupunkiin epäsiistinä alueena eikä sovellu muuten hoidettuun Tullisillan alueeseen. Omakotitontteina käyttö taas muilta kaupunkilaisilta estyisi. Aluetta päätettiinkin lähteä kehittämään julkisen palveluiden sekä veneilyn käyttöön.

Uusia nimiä

Asemakaavassa puistoalueet sekä uimarannan eteläpuolella oleva metsäalue saavat nimen. Uimarannan puiston nimi olisi kaavan vahvistuessa Plagenin puisto uimarannan mukaan. Metsäalue saisi nimen Plagenin rantametsä. Puistikko asuinkorttelien keskellä saisi nimen Nordströmin puistikko.

Tullisillan ja Plagenin alueen asemakaavan muutos on esillä 8.6. saakka. Esillä oloaikana kerätään asukkaiden mielipiteitä sekä viranomaislausuntoja. Uudelleen kaavaehdotus tulee esille ensi syksynä. Silloin asianosaiset voivat jättää asiasta muistutuksia.

Loviisan tekninen lautakunta käsittelee tämäniltaisessa kokouksessaan lisämäärärahahakemusta jota se on jättämässä kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle. Tarkoituksena on korvata 52 130 euron yksityisrahoitus kaupungin rahalla koska yksityisen investointihanke ei ehdi toteutua projektin aikana. Hankkeen kokonaiskustannus on 530 000 euroa. Tästä ulkopuolista tukea on odotettavissa 286 200 euroa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI