|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Rosstroi valtasi väkisin suomalaissataman lisätontin Kronstadtissa

21.05.2007Kiista suomalaisen Container Financen Pietarissa toimivan konttisataman lisätontista sai keskiviikkona dramaattisen käänteen, kun venäläisen rakennusyhtymän Rosstroin turvallisuuspalvelun joukot murtautuivat väkisin alueelle. Kronstadtissa toimivan Moby Dick sataman suomalaiset ja venäläiset työntekijät yrittivät estää Rosstroi-yhtymän maansiirtokoneiden ja turvamiesten hyökkäyksen asettumalla ”ihmiskilveksi” satamatontin rajalle. Sataman parikymmenpäinen puolustajaryhmä onnistui pidättelemään kilpailevan yrityksen valtaajia kuutisen tuntia, kunnes sataman valtaajat onnistuivat miesylivoiman turvin purkamaan suojamuurin kolmesta kohdasta.


Yhteenotossa ja syntyneessä käsirysyssä loukkaantui lievästi ainakin kolme suomalaista ja kaksi sataman venäläistä työntekijää. Loviisalaisen Fantuzzi Noel Baltic Oy:n toimitusjohtaja ja osakas Vesa Yrjölä oli mukana ihmiskilvessä, ja sai turvallisuusryhmän rusikoinnissa lieviä vammoja. Keskiviikkoiltaan mennessä Rosstroi oli ottanut kokonaan haltuunsa Moby Dickin sataman kolmosalueen, jonka loviisalainen maansiirtoyrittäjä Peter Stenberg miehineen oli vasta hiljattain saanut rakennettua. Stenbergin kaivinkone ja muuta kalustoa jäi Rosstroin valtaamalle alueelle.

Neuvottelut satamakiistassa jatkuvat ensi torstaina

Suomalaisen Moby Dickin sataman ja Rosstroin tonttikiistan sekä tontin valtausta edeltäneen käsirysyn jälkiselvittelyä jatketaan ilmeisesti pietarilaisessa tuomioistuimessa. Container Financen omistama Moby Dickin satamayhtiö aikoo haastaa Rosstroin oikeuteen alueen laittomasta valtauksesta sekä pahoinpitelyistä. Sataman suomalaisten ja venäläisten pahoinpideltyjen joukossa oli myös loviisalainen Fantuzzi Suomen toimitusjohtaja Vesa Yrjölä, joka oli mukana aluetta puolustaneessa ihmismuurissa.
Selkkauksessa on kyse suomalaisen Container Finance-yhtiön 49 vuodeksi vuoraamista satama-alueista. Moby Dickin satama toimii jo alueilla 1. ja 2., jolla toiminta jatkui eilen normaalisto. Yhtiö on tehnyt vuokrasopimuksen myös alueesta 3. ja maksanut alueen omistavalle Pietarin kaupungille 1,5 miljoonaa euroa investointimaksun. Suomalaisyhtiö on rakentanut alunperin joutomaana pidetylle pettävälle 6 hehtaarin tontille asvaltoidun sekä sähköistetyn konttikentän. Kronstadtissa patotietä rakentava venäläinen Rosstroi-yhtymä ilmoitti muutamia kuukausia sitten tarvitsevansa Moby Dickin kolmosalueen käyttöönsä patoporttien varastointia ja käsittelyä varten.

Kauhakuormaajat kaatoivat aitaa

-Olemme halunneet sopimukseen jonkinlaisen takuun siitä, että saamme rakentamamme alueen takaisin, mutta näyttää siltä, ettei Rosstroilla ole ollut aikomustakaan palauttaa sitä meille, kertoi Container Financen hallituksen puheenjohtaja Kimmo Nordström.
Suomalaisyhtiö vetosi alueen omistavan Pietarin kaupungin kanssa tehtyihin lainvoimaisiin vuokra- ja käyttösopimuksiin, ja kieltäytyi perääntymästä tontilta. Aiemmin huhtikuussa Rosstroy-yhtymän turvamiehet estivät konttirekkojen pääsyn Moby Dickin satamasta ja häiritsivät Nordströmin mukaan muutenkin sataman toimintaa.
Tonttiselkkaus kärjistyi tiistaina, kun Rosstroin kauhakuormaajat kaatoivat satama-alueen betoniaitaa päästäkseen seuraavana aamuna työkoneilla alueelle. Yön aikana Moby Dick –sataman suomalaiset ja venäläiset työntekijät sekä loviisalaisen Peter Stenbergin kaivinkone nostivat kuitenkin aitaelementit takaisin paikoilleen.
Keskiviikkona puolelta päivin Rosstroi ajoi paikalle patotyömaan raskasta maansiirto ja nosturikalustoa, ja ryhtyi murtamaan sataman betoniaitaa. Paikalla saapui STT:n ja Loviisan Sanomien lisäksi runsaasti myös venäläisiä toimittajia. Rosstroin edustaja yritti riistää kameraa ja estää Loviisan Sanomia kuvaamasta alueella, mutta tuloksetta.

Sataman työntekijät ihmiskilpinä

Sataman työntekijät asettuivat ihmiskilveksi aitaelementtien päälle ja onnistuivat aluksi estämään tunkeutumisen. Rosstroin turvamiehet yrittivät aluksi repiä tontin puolustajia irti, mutta eivät siinä onnistuneet. Paikalle saapui runsaasti myös miliisejä, jotka tyytyivät seuraamaan sivusta Rosstroi-yhtymän hyökkäystä. Osa Rosstroin kalustosta vajosi pehmeään hiekkaan ja tunkeutuminen hidastui. Suuren catepillarin venäläinen kuljettaja kipusi alas maansiirtokoneestaan ja käveli sivusta seuranneen toimittajan luokse ja osoitti Rosstroin turvapalvelun miehiä kohden ja tokaisi päätään puistellen; ”Barbars”. Iltapäivällä Rosstroi kutsui paikalle lisää maastopukuihin pukeutuneita miehiään sekä siviilipukuisia turvamiehiään. Jännitys tontin aidalla kiristyi, ja Rosstroin palkkaama väki ryhtyi väkivalloin irrottamaan sataman suomalaisia ja venäläisiä puolustajia.
Miesylivoimasta huolimatta sataman puolustajat sinnittelivät pitkään ja palasivat aina uudelleen aidan suojaksi. Ihmismuurissa olivat mukana myös Kimmo Nordström sekä hänen avovaimonsa ja venäjää puhuva avustajansa Päivi Liuha. Kun Rosstroin palkkaaman turvayhtiön miehet eivät saaneet riittävän tehokkaasti purettua ihmisketjua, kävi mustaan nahkatakkiin sonnustautunut yhtiön turvallisuuspäällikkö itse käsiksi suomalaisiin. Saman tien puhkesi rajuhko sylipaini osapuolten kesken.
MTV:n uutisille puhelinhaastattelua antanut Kimmo Nordström joutui yllättäen usean Rosstroin turvamiehen puristuksiin ja haastattelu päättyi dramaattisesti kesken. Myös loviisalainen Vesa Yrjölä nujakoi Rosstroin sekä nahkatakkisten turvamiesten kesken. Uhkaavassa rytäkässä Yrjölä sanoi loukanneen olkapäänsä.

Turvamiehet kävivät käsiksi

-Kaikki suomalaiset älkää koskeko kehenkään!, rauhoitteli Päivi Liuha omiaan kamppailun tiimellyksessä. Pian sen jälkeen Rosstroin palkkaama turvapäällikkö tarttui Liuhaa käsistä ja ryhtyi väkivaltaisesti retuuttamaan suomalaisnaista pois paikalta. Naisen kovakourainen kohtelu tuntui herättävän pahennusta myös miliisien keskuudessa, mutta virkavalta tyytyi edelleen katselemaan sivusta yksityisten turvamiesten toimintaa. Kimmo Nordströmin mukaan suomalaiseen naiseen kohdistunut päällekarkaus oli juoni, jolla sataman väkeä yritettiin provosoida tappeluun.
-Tarkoitus oli provosoida meidän miehet käymään heidän kimppuun, jolloin asetelma olisi kääntynyt päinvastaiseksi, ja meistä olisi tullut syntipukkeja. Onneksi niin ei käynyt, Nordström sanoi.
Illansuussa Rosstroi oli haalinut paikalle niin paljon turvamiehiään, etteivät sataman työntekijät enää kyenneet estämään betoniaidan purkamista. Rosstroi ajoi alueelle omia koneitaan ja otti tontin haltuunsa. Tilanne rauhoittui vähitellen ja sataman työntekijät poistuivat vähin äänin paikalta.

Rosstroi oikeuteen valtauksesta ja pahoinpitelyistä

Eilen perjantaina Moby Dickin sataman työntekijät saivat kaksi tuntia aikaa hakea kalustonsa pois Rosstroille ”luovutetulta alueelta”. Tontilla oli eilen joukko Rosstroin turvamiehiä ja yhtiö piti aluetta vahvasti hallussaan.
Sen sijaan konttiliikenne Moby Dickin satamassa sujui eilen normaalisti, vaikka Rosstroi oli uhannut katkaista alueelle kulkevan tien sekä sähköyhteydet. Kimmo Nordströmin mukaan Container Finance jatkaa oikeusteitse taistelua kolmosalueesta, josta sillä on edelleen 49 vuoden vuorasopimus. Hänen mukaansa yhtiö jatkaa vastoinkäymisistä huolimatta Moby Dickin sataman toimintaa sekä kehittämistä. -Rakennamme parhaillaan omaa uutta tieyhteyttä terminaalialueelta Kronstadtin kaupungin suuntaan siltä varalta, että Rosstroi sulkee Moby Dickin tieyhteyden, kertoi loviisalainen Peter Stenberg eilen Pietarista.
Kimmo Nordströmin mukaan Moby Dick aikoo haastaa venäläisen Rosstroi-yhtymän oikeuteen laittomasta aluevaltauksesta ja pahoinpitelyistä. Selkkauksen jälkeen Kimmo Nordström on saanut neuvotteluyhteyden Pietarin kaupungin edustajien kanssa. Neuvottelupöytään on tarkoitus palata ensi viikon torstaina.
-Tämä selkkaus on ehkä avannut Pietarin kaupungin päättäjien korvat. Toivottavasti sillä on maanomistajana mahdollisuuksia puuttua mahtavan valtiollisen yhtymän (Rosstroin) toimintaan alueellaan, Nordström pohti eilen.
Kronstadtin tilanteen selkenemistä odottelee Valkon satamassa myös Terramare-yhtiön suuri ruoppauslautta miehistöineen, joka odottelee lähtöä ruoppaustöihin Kronstadtin sataman ja patotyömaan alueelle. Moby Dikin sataman omistaa Veli Nordströmin perillisten omistama Container Finance, joka omistaa Loviisassa muun muassa Hotelli Degerbyn sekä osan Loviisan Sanomien osakkeista.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI